Τα αντανακλαστικά της "κοινωνικής" Ευρώπης έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Μπορεί η γερμανική πολιτική ηγεσία να έχει πείσει την σκληροπυρηνική Bundestag τόσο για τη βοήθεια προς τις αδύναμες χώρες αλλά και για τη λιτότητα, αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πουν το μεγάλο "όχι" στη σιδηρά γερμανική πειθαρχία. Μπορεί οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα να κρίνουν το μέλλον μόνο της χώρας μας, αλλά στη Γαλλία μπορεί να αλλάξουν άρδην την πορεία ολόκληρης της ευρωζώνης.
Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι ο Φρανσουά Ολάντ, και η 'Ανγκελα Μέρκελ θα δείχνει να βρίσκεται έξω από τα νερά της αναζητώντας συμμάχους και πάλι στους δορυφόρους της και στους τεχνοκράτες που έχει τοποθετήσει.
Ο στόχος της για επανεκλογή του ''συμμάχου'' της Νικολά Σαρκοζί φαίνεται καταδικασμένος, γεγονός που αλλάζει άρδην τα σχέδια της για ''άλωση'' της ευρωζώνης, με μέτρα που ευνοούν τα συμφέροντα μόνον της Γερμανίας και προκάλυμμα το καλό της ευρωζώνης.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ θα ''υποχρεωθεί'' να χαλαρώσει την αδιάλλακτη στάση της για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, προκειμένου να κρατήσει στο πλευρό της τη Γαλλία, με απώτερο βέβαια στόχο να αποφευχθεί η διάλυση του ευρώ.
Το γερμανικό περιοδικό Focus, σημειώνει πως από την έκβαση των αναμετρήσεων θα κριθεί το μέλλον του ευρώ. «Η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία ημέρα για το ευρώ», υποστηρίζει ο αρθρογράφος στις οικονομικές σελίδες της διαδικτυακής έκδοσης του Focus.
«Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και ο δεύτερος και αποφασιστικός γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποκτούν τεράστια σημασία, γιατί θα κριθεί η τύχη των προγραμμάτων διάσωσης και επομένως το μέλλον του κοινού νομίσματος», υποστηρίζει το περιοδικό, το οποίο υιοθετεί το προεκλογικό επιχείρημα κατά του υποψηφίου των γάλλων σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ ότι σε περίπτωση νίκης του θα προκληθούν αναταραχές στις αγορές.
Πάντως αν και η αρχική αντίδραση της Μέρκελ στις διακηρύξεις του Ολάντ ήταν η αντεπίθεση, ωστόσο, η καγκελάριος αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι δεν έχει απέναντι της μόνο τον Ολάντ. Αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που πιέζουν προς μία πιο αναπτυξιακή πολιτική, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί άτυπη Σύνοδος Κορυφής μέσα στον Ιούνιο με θέμα ακριβώς την ανάπτυξη.
Επιπλέον, τα επώδυνα μέτρα λιτότητας στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης αποδοκιμάζονται ευρέως από οικονομολόγους, κοινή γνώμη και πολιτικούς και οι φωνές για ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων έχουν πολλαπλασιαστεί.
Πάντως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές - επενδυτές που θεωρούν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Σε συνέντευξή στο γαλλικό περιοδικό L' Express, ο Geirge Soros τόνισε χαρακτηριστικά:"Είτε νικητής των εκλογών αναδειχθεί ο Ολαντ, είτε ο Σαρκοζί, η κατάσταση δεν θα αλλάξει στην Ευρωζώνη", όσον αφορά σε θέματα εξουσίας.
"Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα έναντι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, για τον απλό λόγο πως η Γαλλία οικονομικά είναι πιο αδύναμη".
«Προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικές δαπάνες, κατάργηση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό... είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν και άλλο τα επιτόκια του δανεισμού» αναφέρει ο Ζιλ Μεκ, αναλυτής στην Deutsche Bank. Επομένως έχει ανάγκη από την καλή θέληση των ξένων επενδυτών.
Αν τους κάνει πόλεμο; «Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, θα αυξήσει υπέρογκα το κόστος δανεισμού και στη χειρότερη θα αναγκάσει τη Γαλλία να πάει με απλωμένη την παλάμη στα ταμεία σωτηρίας της ΕΕ και στο ΔΝΤ» λέει ο Μεκ.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φρ.Ολάντ διατηρεί άνετο προβάδισμα (της τάξεως των επτά μονάδων). Στον πρώτο γύρο ο Φρ.Ολάντ συγκέντρωσε 28,6%, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε δεύτερος με 27,8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr