Αντιμέτωπη με νέα πρόσθετα μέτρα κινδυνεύει να βρεθεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, αφού όπως όλα δείχνουν πιθανόν να επαληθευθεί το αρνητικό σενάριο της ύφεσης πάνω από 5%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα ήδη έχει αρχίσει να πιέζει για τη δημιουργία ενός πλάνου σε περίπτωση που δεν επαληθευτεί το σενάριο του προϋπολογισμού. Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων που είναι υποχρεωμένη να λάβει η νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο περιλαμβάνονται: απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο φορέων και πιθανότατα ΔΕΚΟ, μισθολογικές μειώσεις, περικοπές στην παιδεία, ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών, περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών, παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων και νέες γενναίες περικοπές στην υγεία.
Η τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας, από τις προβολές που έχει κάνει στα έσοδα εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου υστέρηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στις εισπράξεις. Ως εκ τούτου έχουν θέσει θέμα εναλλακτικών σεναρίων που θα αντισταθμίσουν την απόκλιση του κρατικού προϋπολογισμού, άλλα και των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στο δημόσιο τομέα, πέραν των ειδικών μισθολογίων που θα μειωθούν κατά 12% από την 1η Ιουλίου. Οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων μειώθηκαν ήδη 35% σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2009, αλλά για την τρόικα αυτό δεν επαρκεί και ζητεί και νέες μειώσεις.
Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 5,5% του ΑΕΠ ή κατά 11,5 δισ. ευρώ τα έτη 2013 και 2014, που σημαίνει λιγότερα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες, επιχορηγήσεις κ.λπ. κατά ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο.
Από το ποσό αυτό, τα 2 δισ. ευρώ, τη διετία 2012-13 θα εξευρεθούν από τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση», που ενσωματώνει πλήθος από πολιτικές που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις. Επιπλέον, αν δεν εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση του ποσού των 1 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση δε θα έχει άλλη επιλογή από τη νέα μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, στοχευμένα, σε υψηλόμισθους ή οριζόντια που θα αφορά όλους.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους επικεφαλής της τρόικας για μέτρα στο σκέλος των δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2014. Αυτά επιμερίζονται σε 7 δισ. ευρώ για το 2013 και σε 4 δισ. ευρώ για το 2014. Αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να καταρτιστεί και νέο φορολογικό σχέδιο με μέτρα της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
Όλες τις παρεμβάσεις που θα αποτελέσουν το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα θα συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, οι ελεγκτές της τρόικας πρόκειται να φτάσουν στην Αθήνα μεταξύ 19 και 21 Μαΐου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr