Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου, ώστε ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι να προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες και εν συνεχεία στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν. Ο στόχος του υπουργείου είναι εντός του 2012 να προκηρυχθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Τι μέθοδος ακολουθείται
Η μέθοδος των «non exclusive seismic surveys», όπως ονομάζονται οι έρευνες αυτές, είναι απλή στη σύλληψή της όσο και αποτελεσματική. Εξειδικευμένες εταιρείες πραγματοποιούν τις πολυδάπανες έρευνες που απαιτούν εξειδικευμένα σκάφη και εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας αν πρόκειται για τρισδιάστατα ή ακόμη και 4D δεδομένα.
Τα ευρήματα από τις έρευνες αυτές είναι μη αποκλειστικά και διατίθενται στην αγορά από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες καταρχήν καλύπτουν τα κόστη τους και στη συνέχεια μοιράζονται με το κράτος, τα υπόλοιπα έσοδα.
Τα μεγαλύτερα κέρδη πάντως προκύπτουν για το κράτος, στην επόμενη φάση και εφόσον οι έρευνες αυτές είναι επιτυχημένες καθώς τα ευρήματά, επί της ουσίας λειτουργούν ως πόλος έλξης για το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών οι οποίες με τη σειρά τους θα προχωρήσουν στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων.
Τι κρύβει η Κρήτη
Με τα τωρινά δεδομένα η πιθανότητα να βρεθεί «οικονομικό πετρέλαιο» στην περιοχή που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης νοτίως της Κρήτης, είναι μόλις 4%, ρίσκο απαγορευτικό εάν συνυπολογίσει κανείς το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης.
Για τη διενέργεια γεώτρησης και το στήσιμο της υπεράκτιας πλατφόρμας θα χρειαστούν τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, χρήματα που μια εταιρεία πετρελαίων θα μπορούσε να διαθέσει για επενδύσεις σε άλλες περιοχές με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες απόδοσης.
Οι πιθανότητες εύρεσης οικονομικών κοιτασμάτων αυξάνονται και άρα το ρίσκο μειώνεται από την ύπαρξη επιπλέον δεδομένων. Με την ύπαρξη σεισμικών δεδομένων οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται σε 15 με 20%, εφόσον βεβαίως οι έρευνες είναι θετικές.
Αντίθετα εάν είναι αρνητικές, τότε επί της ουσίας τερματίζεται η όποια συζήτηση για πιθανά κοιτάσματα.
Με απλά λόγια οι έρευνες που θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα σεισμικά, αναμένεται να ρίξουν φως σε ανεξερεύνητες περιοχές και να δώσουν κάποια πρώτα στοιχεία για περιοχές, που θεωρούνται πολλά υποσχόμενες, κυρίως στα νότια της Κρήτης.
Γιώργος Φιντικάκης