Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν σαφή σύσταση στα κράτη-μέλη για την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρα στη Σερβία.
Ωστόσο, η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής, εξαιτίας των επιφυλάξεων της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας σχετικά με μειονοτικά ζητήματα. Η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Η Ρουμανία έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να μπλοκάρει την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.
Το θέμα ένταξης Ρουμανίας και Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν
Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί και το θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν.
«Αυτό που αναμένουμε είναι σαφώς μία συζήτηση και ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση των κρατών- μελών και του κράτους-μέλους, το οποίο δεν συμφωνεί μέχρι στιγμής. Ας περιμένουμε για τη συζήτηση, αλλά και πάλι η Επιτροπή περιμένει και ελπίζει σε συμφωνία» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί.
Η Ολλανδία παραμένει το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ που αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν.
Ολλανδοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι θα περιμένουν να δουν δύο συνεχόμενες θετικές εκθέσεις από το Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) - το μηχανισμό επιτήρησης της προόδου των δύο χωρών στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα.
Όταν δημοσιοποιήθηκε η τελευταία έκθεση υπό το CVM από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Χάγης δήλωσαν ότι τον Ιούλιο, όταν θα είναι έτοιμη και η επόμενη έκθεση θα γνωρίζουν αν είναι ικανοποιημένοι.
Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενο διαχωρισμό των προσπαθειών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για τον ευρωπαϊκό χώρο χωρίς σύνορα, ο κ. Μπαγί απάντησε: «Ας αφήσουμε να διεξαχθεί συζήτηση».
Το θέμα της Λευκορωσίας
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, προκειμένου να πιέσουν το Μινσκ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οδήγησε σε σειρά διπλωματικών ελιγμών από ΕΕ και Λευκορωσία.
Την Τρίτη η Λευκορωσία απέλασε τον πρεσβευτή της ΕΕ από το Μινσκ και ανακάλεσε τον δικό της πρεσβευτή από τις Βρυξέλλες, μία ημέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά 21 δικαστών και αστυνομικών αξιωματούχων της Λευκορωσίας.
Ως απάντηση, οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να αποσύρουν και τους δικούς τους διπλωμάτες. Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων.