Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Τη στιγμή όμως που οι άνεργοι στην Ισπανία ξεπερνουν τους πέντε εκατομμύρια ανθρώπους (22,9%), ενώ η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς το ένα εκατομμύριο, η Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από την ένωση της το 1991. Αν μάλιστα συνοπολογιστούν και οι αποφάσεις των ηγετών για σφιχτούς προϋπολογισμούς και περιορισμό των ελλειμμάτων, που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από χώρες με προβληματικές παραγωγικές δομές, τα νούμερα οδεύουν προς επιδείνωση.
Αναλυτές αποτιμούν ως υψηλό τον κίνδυνο έντονων κοινωνικών αναταραχών στο μέλλον καθώς οι προοπτικές απασχόλησης βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Νωπές άλλωστε είναι οι μνήμες από το καθεστώς αναρχίας στο οποίο είχε περιπέσει επί σειρά ημερών το Λονδίνο το καλοκαίρι, ενώ τους φόβους διογκώνει το γεγονός ότι τέτοια φαινόμενα λειτουργούν με τον κανόνα της αλυσιδωτής αντίδρασης.
Τα μέτρα της Κομισιόν
Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδιαφέρον της Κομισιόν επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσεων για την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και τη βελτίωση των προοπτικών στην απασχόληση.
Οι φόβοι επικεντρώνονται κυρίως στα οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.
Σε αυτές αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικών «ομάδων δράσης» που θα αποτελούνται από εκπροσώπους των εθνικών αρχών και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εμπειρογνώμονες της Επιτροπής.
Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν μέσα στις επόμενες 11 εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Απριλίου, τους τομείς εκείνους όπου μπορεί να υπάρξει επαναπρογραμματισμός στη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί προς όφελος των νέων.