Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, με ισχύ όμως από την 1η Ιουλίου και μετά, για όσες χώρες όπως η Ελλάδα, έχουν υφιστάμενα συμβόλαια με τη Τεχεράνη προκειμένου στο μεσοδιάστημα να προλάβουν να τα εκπληρώσουν, και να αναζητήσουν αλλού πηγές προμήθειας (π.χ. Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη).
Σε ρεπορτάζ τους ωστόσο οι Financial Times επικαλούνται δήλωση που έκανε στο ιρανικό πρακτορείο Mehr ο Emad Hosseini, εκπρόσωπος της ενεργειακής επιτροπής του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο η Τεχεράνη ολοκληρώνει σχέδιο νόμου για να διακοπούν άμεσα οι πετρελαϊκές της συναλλαγές με την Ευρώπη. «Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ευρώπη πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Mehr, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση την Κυριακή.
«Να σταματήσουμε άμεσα τις εξαγωγές στην Ευρώπη !»
Παρόμοιες μάλιστα προτάσεις έχουν καταθέσει αρκετοί βουλευτές στο Ιράν, ενώ η εφημερίδα Kayhan, τον διευθυντή της οποίας διορίζει ο Ayatollah Ali Khamenei που είναι ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, δημοσίευσε κύριο άρθρο πρόσφατα, προτρέποντας το κοινοβούλιο να αντιδράσει προκαταβολικά στο εμπάργκο. «Γιατί να μη σταματήσουμε άμεσα τις εξαγωγές προς τα κράτη της Ευρώπης και να τα αντικαταστήσουμε με άλλους πελάτες που είναι έτοιμοι να αγοράσουν ιρανικό αργό;», ανέφερε το άρθρο.
Αυξήθηκε η εξάρτησή μας
Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το γ' 3μηνο του 2011, η εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ιρανικού αργού έφτασε στο 53%, ενώ όπως λένε ελληνικές πηγές, μόνο το Σεπτέμβριο, εξαιτίας και της αναταραχής στη Λιβύη που είχε ως συνέπεια να διακοπούν οι εισαγωγές από τη χώρα αυτή, η Τεχεράνη έφτασε να καλύψει το 75% των αναγκών μας.
Πέρσι η Ε.Ε. αγόρασε κατά μέσο όρο από το Ιράν 600.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών της Μέσης Ανατολής. Όσο για το μεγαλύτερο πελάτη του Ιράν, είναι, με 500.000 βαρέλια ημερησίως. Πολλοί πάντως αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι το Ιράν θα αντιδράσει στην ευρωπαϊκή απαγόρευση με δικό του εμπάργκο, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα. Όσο για την αποτελεσματικότητα της προκαταβολικής κίνησης της Τεχεράνης παραμένει ασαφής. Η γαλλική Total, που πέρσι αγόραζε κατά μέσο όρο 80.000 βαρέλια ημερησίως ιρανικό πετρέλαιο, δήλωσε ότι πλέον δεν αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν. «Έχουμε ήδη σταματήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της Christophe de Margerie.
Γιώργος Φιντικάκης