Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του «R» το πόρισμα του ξεσκονίσματος της Blackrock στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών δε θα θυμίσει...Ιρλανδία, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια που πολλαπλασιάστηκαν μέσα στο 2011 οφείλονται περισσότερο στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση παρά στην δανειοδότηση με επισφαλή κριτήρια. Συγκεκριμένα, οι επιπρόσθετες προβλέψεις αναμένονται να κινηθούν στα υψηλά, αλλά διαχειρίσιμα επίπεδα μεταξύ 10-13 δις. ευρώ.
Η σχετική μελέτη όμως θα περάσει από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται η άφιξη τους στην Αθήνα, και στα χέρια των ελεγκτών της Τρόικας. Το timing άλλωστε της ολοκλήρωσης των ελέγχων από τον αμερικανικό οίκο δείχνει πως η επόμενη μέρα για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτό περνάει μέσα τον έλεγχο των δανειστών μας. Το φως της δημοσιότητας έχει δει το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετική διαχείριση ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τον έλεγχο της BlackRock και διαφορετική για τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή των τραπεζών στο PSI. Για το συγκεκριμένο σενάριο το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την προσεχή εβδομάδα καθότι οι δύο «πονοκέφαλοι» που τρέχουν παράλληλα το τρέχον διάστημα για τις τράπεζες είναι για την ώρα εξισώσεις με άγνωστες μεταβλητές.
Παράλληλα, εφόσον ξεπεραστεί η αβεβαιότητα που περιβάλλει για την ώρα PSI και Blackrock με την οριστικοποίηση των λεπτομερειών για τις απομειώσεις ελληνικών ομολόγων και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, η κυβέρνηση θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα την απαλλαγή των ελληνικών τραπεζών από την υποχρέωση ενίσχυσης του Core Tier στο 10% μέχρι τον Ιούνιο που απαιτεί το Μνημόνιο παρά οι υποχρεώσεις τους εξομοιωθούν με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών στο 9%. Το όφελος από αυτή την ελάφρυνση δεν είναι ευκαταφρόνητο και φτάνει στα 5 δις. ευρώ, τα οποία θα εξοικονομηθούν από το ποσό των 40 δις. (10 δις. από το ΤΧΣ και 30 δις. από τη νέα δανειακή σύμβαση) που θα διατεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Δ.Κώτσος
[email protected]