Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μέχρι στιγμής, όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά για την κυβέρνηση. Μάλιστα, χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, προσπάθησε να μεταφέρει με γλαφυρό τρόπο τις πιέσεις που ασκούνται από την Τρόικα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς να διευρύνουν την ατζέντα τους, γιατί πρέπει από τη μια πλευρά να δουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας και του κόστους εργασίας και από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούν να μην μπουν σ' αυτή τη συζήτηση θέματα που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Και οι υποχρεώσεις αυτές είναι πολλές και πρέπει να τις εξετάσουμε».
Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά, δηλώνει ότι θα πάει σε διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά μόνο για το μη μισθολογικό κόστος, θέτοντας όμως ως «κόκκινη γραμμή» τη διασφάλιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να συζητήσει κανένα άλλο σημείο από αυτά που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και όσα συμφωνήθηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Στο μεταξύ, από την πλευρά τους, οι εργοτικές οργανώσεις προωθούν την επιβολή πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού και την καταβολή επιδομάτων (με εξαίρεση των υψηλόμισθων), δηλώνοντας ότι στόχος είναι να διασωθούν και όχι να κατεδαφιστούν τα εργασιακά κατεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συγκλίνουν, όπως όλα δείχνουν, σε τρία σημεία:
1. Την καταβολή ολόκληρου του 13ου, του 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας στους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα.
2. Το «πάγωμα» των μισθών και των ωριμάνσεων για τρία χρόνια και
3. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για τις συνεπείς επιχειρήσεις, με την αναζήτηση εναλλακτικών πόρων για την κάλυψη των απωλειών για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πάντως, μέσα σε αυτό το κλίμα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα εργασιακά αν ναυαγήσει ο κοινωνικός διάλογος, αλλά και εάν η τρόικα ζητά την επιβολή τέτοιας πράξης, απάντησαν ότι η τρόικα ζητά συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο.