Πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος, αν δεν υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται στην έκθεση της Τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση της χώρας, που οδήγησε στην «χαριστική» εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ.
Η έκθεση μπορεί να χαρακτηριστεί καταπέλτης, καθώς αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων δεν έγινε απολύτως καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα να μην αποδοθούν τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα.
Μεταξύ άλλων, η Τρόικα προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση 5,5% -6% το 2011 και 3% το 2012. Η ανεργία θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% το 2013. Η πιστωτική επέκταση αφού υποχωρήσει έως το 2012 εν συνεχεία θα αυξηθεί κατά 0,6% το 2013 και κατά 3% το 2014.
Την ίδια ώρα, το χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, καθιστώντας αναγκαία την άμεση εφαρμογή του προγράμματος για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του χρέους (PSI) σε συνδυασμό με πολύ μεγάλη οικονομική στήριξη υπό ευνοϊκότερους όρους. Ωστόσο, με μια περιορισμένη συμμετοχή στο PSI –ένα πραγματικό ρίσκο λόγω της εθελοντικής φύσης της πρότασης- το χρέος θα μπορούσε να παραμείνει σε επίπεδα άνω του 145% του ΑΕΠ το 2020.
Το έλλειμμα στο τέλος του 2011 θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ το οποίο παραμένει ακόμα υψηλό. Η απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες το διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου έχει αγγίξει τα 15 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών συνεχίζει να δέχεται ισχυρά πλήγματα λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα και του προγράμματος PSI.
Δυο από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Τρόικα, είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, οι δύο αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2012.
Σύμφωνα με την έκθεση, τη διετία 2013-14 θα υπάρξει ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ τα μέτρα θα φτάσουν το 3% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά θα είναι απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις μισθών, μέτρα τα οποία αναμένεται να αποδώσουν μείωση των κονδυλίων από τα 27,2 δισ. ευρώ το 2012 στα 19,2 δισ. ευρώ το 2014 και στα 20,6 δισ. ευρώ το 2015. Η μείωση των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000 υπαλλήλους έως το 2015 (το 22% του προσωπικού).
Όσον αφορά τις τράπεζες, η Τρόικα αναφέρει ότι ο κλάδος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, εκτός από την Proton, υπάρχουν άλλες δύο τράπεζες που ανιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να ενταθούν οι προσπάθειες και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ευθυγράμιση τους με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Θετικά βήματα έχουν γίνει μεταξύ άλλων στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Είναι αναγκαιότητα να θεσπιστεί ένα καλύτερο πλαίσιο για την ενίσχυση και την στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ύφεση στην Ελλάδα στο τέλος του 2011 θα φθάσει το 6% και για το 2012 αναμένεται μία ύφεση του 3%. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.
Είναι αβέβαιο το πότε θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ αυτό θα γίνει όταν η Ελλάδα καταφέρει να έχει τρία συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης και ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος που θα βρίσκεται σίγουρα κάτω από το 150% του ΑΕΠ. Εκτιμάται ότι για αυτό θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Αναλυτικά η έκθεση της Τρόικας δεξιά στα σχετικά αρχεία
- crgreece-1.pdf (220 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr