Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν Al Alam μετέδωσε, επικαλούμενος ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου RQ-170 Sentinel.
Την είδηση μετάδωσε και το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν Fars.
Στρατιωτική πηγή του Ιράν, απείλησε με αντίποινα «ακόμα και εκτός συνόρων» για την παραβίαση του εναέριου χώρου του.
«Η απάντηση του στρατού του Ιράν στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από το αμερικανικό κατασκοπευτικό, δεν θα περιορίζεται πλέον στα σύνορα του Ιράν» δήλωσε η στρατιωτική πηγή στο σταθμό Al Alam.
Τα αεροσκάφη RQ-170 Sentinel, κατασκευής Lockheed-Martin, αποτελούν τα τελευταίας γενιάς μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά των ΗΠΑ.
Απειλές από το Ιράν για το ενδεχόμενο εμπάργκο
Τεταμένο είναι το κλίμα και στις σχέσεις Ευρώπης με το Ιραν, αφού μετά τη Βρετανία, και η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, βρίσκονται σε διαδικασία ανάκλησης των πρεσβευτών τους από την αραβική χώρα. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για το θέμα του Ιράν και παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Ωστόσο στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια συγκεκριμένη απόφαση που να αφορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.Σύμφωνα με διαρροές στον ξένο τύπο, η Βρετανία θα υποστηρίξει ένα εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν, μετά την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Με ραγδαία άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου αν η Δύση επιβάλλει πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν απειλεί το υπουργείο Εξωτερικών στη Τεχεράνη ενώ εντείνεται η συζήτηση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Όπως δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ραμίν Μεχμανπαράστ, «μόλις αυτό το ζήτημα [δηλ. το εμπάργκο] τεθεί σοβαρά, η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι».
Πρόσθεσε δε ότι η επιβολή κυρώσεων στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις.
Μετά την αποκάλυψη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ενδείξεων ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, το ενδεχόμενο ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης έχει επανέλθει στο προσκήνιο αυτή τη φορά όχι σε εταιρείες και πρόσωπα αλλά στην εξαγωγή πετρελαίου από τη χώρα.
Η ΕΕ έχει εξετάσει την πιθανότητα να απαγορεύσει τις εισαγωγές αλλά δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις (που μάλλον θα παραπεμφθούν μετά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου) ενώ χώρες-μέλη που εξαρτώνται από το Ιρανικό πετρέλαιο έχουν τις αντιρρήσεις τους, μεταξύ τους και η Ελλάδα.
Προς την κατεύθυνση περαιτέρω κυρώσεων κινούνται και οι ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα δραστικά μέτρα.
Διαβάστε την ανάλυση του "R" για τις συνέπειες ενδεχόμενου εμπάρκο εδώ και εδώ