Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση "χειροπέδες" για επιχειρηματιές με χρέη άνω των 75.000 ευρώ από ΦΠΑ και 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος περιλαμβάνει ήδη 800 δικογραφίες, ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων, μετά και από τις τρεις χθεσινές συλλήψεις ανέρχεται πλέον στους 13.
Αίσθηση και συζητήσεις μάλιστα προκάλεσαν τα ονόματα ορισμένων από τους συλληφθέντες, όπως ήταν οι κ.κ. Πανούσης (ΑΤΤΙ-ΚΑΤ), Πετζετάκις, Παπακωνσταντίνου (Nicolas), Λ.Λέβης (Bodyline) και ο διευθύνων σύμβουλος του ALTER κ.Γιαννίκος τον οποίο συνέλαβε χθες η Ασφάλεια Αττικής.
Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν καθοριστική τη συμβολή τόσο των τριών "σωματοφυλάκων" στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής, των κ.κ. Ι.Διώτη, επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ.Πεπονή, οικονομικού εισαγγελέα και του επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας Νικόλα Μάρκου, ενώ επισημαίνουν την ισχυρή πολιτική βούληση για την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, αλλά και την τεχνική βοήθεια από το κλιμάκιο ξένων εμπειρογνωμόνων που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, κορυφώνονται οι πιέσεις προς τους επιχειρηματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή εισοδήματα που δε δικαιολογούνται από τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκπνέει το τελεσίγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς τους μεγαλοφειλέτες για τη ρύθμιση των χρεών τους. Αν αυτό δε συμβεί, θα δουν τα ονόματα τους ανηρτημένα στη "μαύρη λίστα" των μεγαλοφειλετών που ο υπουργός Οικονομικών κ.Βενιζέλος έχει προαναγγείλει πως θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχος για περίπου 3.000 ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις εμφανίζονται αναντίστοιχες σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Οι εν λόγω φορολογούμενοι απειλούνται με επιβολή φόρου 45% επί του ποσού της κατάθεσης που δεν καλύπτεται από το εισόδημα τους, καθώς και πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ όσους αρνηθούν πληρώσουν τους περιμένει αυτόφωρο και ποινική δίωξη.
Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο αναπληρωτή υπουργού Π.Οικονόμου το ΣΔΟΕ έχει ρίξει "δίχτυα" και στο χώρο των πολυτελών ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) οι οποίες δεν έχουν καταβάλλει το φόρο 15% που τους αναλογεί. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου στις πρώτες 115 εταιρείς, οι "καμπάνες" ανέρχονται σε 40.967.580 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι για άλλες 230.
Στο στόχαστρο του "σαφάρι" κατά της φοροδιαφυγής ως γνωστόν βρίσκονται και όσοι "φυγάδευσαν" σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από την περιουσία ή τα εισοδήματα τους. Η ΓΓΠΣ έχει επεξεργαστεί τους καταλόγους όσων εξήγαγαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό μη δικαιολογημένα από την περιουσία ή το εισόδημα τους για τα έτη 2009-2010 ενώ αναμένονται από τις τράπεζες τα στοιχεία για το 2011. Παράλληλα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ.Βενιζέλος εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η υπογραφή του προσυμφώνου για τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν οι Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το πλαίσιο που συζητείται, όσοι διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές:
1. Να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές. Όπως έλεγαν, χθες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι καταθέτες που θα το πράξουν θα ελεγχθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Όσοι από αυτούς δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που τοποθέτησαν στις ελβετικές τράπεζες θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με φόρο που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι οι κάτοχοι των καταθέσεων προέβησαν σε ενέργειες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (δηλαδή σε 'ξέπλυμα βρόμικου χρήματος') τα ποσά θα κατασχεθούν και οι φορολογούμενοι θα διωχθούν ποινικά.
2. Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή. Στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελβετία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος που θα επιβληθεί στις «μυστικές» καταθέσεις των Ελλήνων θα κυμαίνεται μεταξύ 25% - 35%. Ο φόρος θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο.
Δημήτρης Κώτσος
[email protected]