Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
«Η Ελλάδα και η Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες» είναι ο τίτλος των New York Times. «Κάτω από την πίεση της αγοράς ομολόγων και υπό το άγριο βλέμμα των Ευρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα και η Ιταλία ανέλαβαν την Πέμπτη δράση, προσβλέποντας σε τεχνοκράτες ηγέτες για να τους τραβήξουν από το χείλος του χάους» αναφέρει η εφημερίδα.
Το Time αναρωτιέται "Μπορεί ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να φέρει εις πέρας τη χειρότερη δουλειά της Ευρώπης;"
Το περιοδικό αναφέρει ότι πρόκειται για έναν οικονομολόγο που χαίρει διεθνούς εκτίμησης, ωστόσο -όπως σημειώνει- καλείται να πείσει άμεσα τους Ευρωπαίους ηγέτες, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
H Washington Post γράφει ότι η χώρα ανέθεσε σε έναν μη πολιτικό τη δουλειά της έγκρισης ενός μη δημοφιλούς σχεδίου διάσωσης, πριν τις εκλογές του επόμενου χρόνου.
«Ο χαμηλών τόνων Παπαδήμος αναλαμβάνει δύσκολο έργο» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, λέγοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει επίπονα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ η αντίδραση του κοινού στις περικοπές δαπανών και στην υψηλότερη φορολογία αυξάνονται, υπό το βλέμμα των Ευρωπαίων ηγετών.
Το BBC γράφει ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται πως προτεραιότητά του θα είναι το ευρώ και αναφέρεται σε δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου.
«Αύριο και αύριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Economist, ο οποίος αναφέρεται στις «δυσλειτουργικές πολιτικές της Ελλάδας» και έχει ως υπότιτλο «πώς να μην σχηματίσετε κυβέρνηση».
Ο Economist αναφέρει ότι «χρειάστηκαν αρκετές ημέρες συνομιλιών μπρος-πίσω, χαμένες διορίες, δημόσια και ιδιωτική οργή, αλλά η Ελλάδα έχει επιτέλους νέο πρωθυπουργό [...] Η απόφαση σημαίνει ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε έναν κύκλο σε λιγότερο από μία εβδομάδα: στις 7 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδήμος έμοιαζε η σίγουρη επιλογή για τη δουλειά, πριν οι διαπραγματεύσεις στραβώσουν».
Ο Guardian αναφέρει ότι ο διορισμός του Λ.Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού «βάζει τέλος στις μέρες πολιτικής φιλονικίας στην Αθήνα».
«Ένα φάντασμα που ονομάζεται Ευρώπη» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναρωτιέται εάν η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή ή εάν «οι ισχυρές χώρες εγκαθιστούν μία αδύναμη "περιοχή"».
Το Spiegel αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε κατηγορηματικά τέτοιες σκέψεις, αλλά τονίζει πως η συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή τάξη έχει καθυστερήσει - επειδή στην Ένωση υπάρχουν αποκλίσεις εδώ και πολύ καιρό.
«Ένας τεχνοκράτης θα αποφασίζει πλέον στην Αθήνα, προσπαθώντας να κάνει αυτά που δεν έκανε ο "καθαρόαιμος" πολιτικός. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση της ενίσχυσης [...] ενώ ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώχευσης παραμένει» γράφει η γερμανική Die Welt.
«Μετά τους Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι, ποιο θα είναι το μέλλον;» αναρωτιέται ο Monde στη Γαλλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πολιτική κρίση που συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών και εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί.
«Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές ή οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν μάχη για να κρατήσουν την εντολή τους» προσθέτει η εφημερίδα.