Στην ουσία, ο ύποπτος προσάπτει στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας ότι "εισάγει μαζικά μουσουλμάνους", ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, "κανένας με λίγη συνείδηση δεν μπορεί να επιτρέψει να αποικιστεί η χώρα από τους μουσουλμάνους".
Οι δύο επιθέσεις της Παρασκευής είχαν φανερά στόχο το Εργατικό Κόμμα : η πρώτη επίθεση με βόμβα έγινε κατά της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο, ενώ η δεύτερη με όπλο έγινε σε κατασκήνωση της νεολαίας των Εργατικών στο νησί Οτόγια.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ο Μπρέιβικ έκανε λόγο για την ύπαρξη "άλλων δύο πυρήνων" στην οργάνωσή του, ενδεχόμενο που δεν αποκλείει η αστυνομία.
"Παράφρων" ο Μπρέιβικ
Παράλληλα, ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, δήλωσε ότι ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο και τον τρόμο στη Νορβηγία είναι πιθανότατα παράφρων. Ο δικηγόρος Γκέιρ Λίπεσταντ είπε ακόμη ότι μπορεί να είναι αντίθετος –ο πελάτης του- στην ιδέα να δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας, καθώς πιστεύει ότι είναι «ο μόνος που καταλαβαίνει την αλήθεια».
Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι ο πελάτης του δείχνει να τάσσεται υπέρ της επιβολής «μιας δικτατορίας» και ότι αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα και τη δημοκρατία.
Μάλιστα, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει ότι είναι ηγέτης που αξίζει το σεβασμό και ο ένας από τους δύο που θα ήθελε να συναντήσει. Ο δεύτερος είναι ο Πάπας.
Όπως επίσης αποκάλυψε ο Λίπεσταντ, «μισεί όλες τις δυτικές ιδέες και τις αξίες της δημοκρατίας ενώ αναμένει ότι οι δικές του πράξεις θα σημάνουν την έναρξη ενός πολέμου που θα κρατήσει 60 χρόνια». Παράλληλα, ο Μπρέιβικ κάνει λόγο για δύο πυρήνες της οργάνωσής του που υπάρχουν στη Νορβηγία και αρκετές άλλες στο εξωτερικό.
Η αστυνομία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να του απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που επισύρουν ποινή κάθειρξης μέχρι 30 χρόνια. Οι κατηγορίες για τρομοκρατία μπορεί να οδηγήσουν σε κάθειρξη 21 ετών ή και περισσότερο
Αναφορές στην Ελλάδα
Συναγερμό έχει σημάνει και στην Ελλάδα το 1.518 σελίδων "μανιφέστο" του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, με τίτλο, «2083 Μια ευρωπαϊκή διακήρυξη ανεξαρτησίας», καθώς περιλαμβάνει πλήθος αναφορών στη χώρα μας, στην Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία χαρακτηρίζεται ως "γενοκτονία των Ελλήνων", στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και στην ελληνική ακροδεξιά.
Ο τίτλος παραπέμπει στην μελλοντική συμπλήρωση 1.000 ετών από την έναρξη της πρώτης σταυροφορίας το 1083 μ. Χ. και υπονοεί ότι "έχει έρθει ο καιρός" για μία δεύτερη σταυροφορία ώστε "να μην πέσει η Ευρώπη στα χέρια των μουσουλμάνων".
Ο Μπρέιβικ κάνει μνεία στις πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη, μαζί με κάποιες "ενοποιητικές αρχές", που θα βοηθούσαν, πιθανόν, στην πραγμάτωση μιας κοινής αντι-ισλαμικής, αντιμαρξιστικής και αντιμεταναστευτικής εκστρατείας. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα ως τέτοιες δυνάμεις αναφέρονται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (σημειώνοντας ότι είχε ποσοστό 3,7% στις εκλογές του 2007), το Ελληνικό Μέτωπο του Μ. Βορίδη το οποίο προσχώρησε στο ΛΑΟΣ, τη Χρυσή Αυγή, το περιοδικό "Αντεπίθεση" και την Πατριωτική Συμμαχία - η οποία, όπως γράφει ο Μπρέιβικ, διαλύθηκε το 2007, αλλά η εφημερίδα της «Ελεύθερος Κόσμος» συνεχίζει να υφίσταται. Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία κατατάσσεται ως "προσωρινώς ουδέτερη" δύναμη, που τίθεται υπό παρακολούθηση.
Επίσης καταγράφονται πληροφορίες για την παραγωγή πετρελαίου και τα διυλιστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς και για τους πυρηνικούς σταθμούς σε όλη την Ευρώπη - στη χώρα μας αναφέρεται ο ερευνητικός σταθμός του «Δημόκριτου».
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Νορβηγός μακελάρης στη σελίδα 817 του "μανιφέστου" του, ανάμεσα στα ιδρυτικά στελέχη της αντι-ισλαμικής οργάνωσης cts Ναΐτες Ιππότες, υποτίθεται ότι υπήρχε και ένας Έλληνας, τα ίχνη του οποίου αναζητά η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Ιντερπόλ. Σε «μια ιδρυτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2002», συμμετείχαν δύο Άγγλοι, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος, ένας Νορβηγός (προφανώς ο ίδιος), ένας Σέρβος και ένας Έλληνας. Τα ονόματά τους δεν αναγράφονται από τον συγγραφέα του πονήματος ώστε να αποφευχθούν οι «εκπολιτιστικές / μαρξιστικές / πολυπολιτισμικές διώξεις».
Σε ένα σημείο γίνεται αναφορά σε ποιους θεωρεί ο Μπρέιβικ προδότες στην Ευρώπη. Τους χωρίζει σε δύο κατηγορίες, "Προδότες Α' και Β'", όπου στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται πολιτικοί ηγέτες, τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, οι διαμορφωτές άποψης, ειδικά στον πολιτισμό και οι βιομήχανοι, ενώ στη δεύτερη οι μαρξιστές και οι πολιτικοί υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και οι αντίστοιχοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων, κατά τον Μπρέιβικ, βρίσκονται και 11.312 Έλληνες. Τιμωρία για όλους "θα πρέπει να είναι η θανατική ποινή".
Ο Μπρέιβικ δεν παραλείπει και τις ιστορικές αναφορές. "Η αντιχριστιανική τζιχάντ κορυφώθηκε το 1922 στη Σμύρνη, στις ακτές της Μεσογείου, όπου 150.000 Έλληνες Χριστιανοί σφαγιάστηκαν από τον τουρκικό στρατό κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των συμμαχικών πολεμικών πλοίων", σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πολλοί Ελληνοκύπριοι έχασαν τις ζωές τους και ότι εκδιώχθηκαν 170.000 άνθρωποι στα νότια της Μεγαλονήσου. Παράλληλα τονίζει ότι οι Τούρκοι αιχμαλώτισαν χιλιάδες στρατιώτες και τους εκτέλεσαν, καθώς και ότι 1.534 Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αγνοούνται μέχρι σήμερα.
Σε άλλο σημείο του μανιφέστου, γίνεται αναφορά στις γενοκτονίες χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πραγματοποιώντας μνεία και στη "γενοκτονία των Ελλήνων" η οποία έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.
Τέλος, παρατίθενται αποσπάσματα από το βιβλίο του Απόστολου Ε. Βακαλόπουλου "Ιστορία της Μακεδονίας", όπου αναφέρει ότι η Επανάσταση του 1821 δεν είναι τίποτα περισσότερο από την τελευταία μεγάλη φάση της αντίστασης των Ελλήνων στην οθωμανική κυριαρχία, ενώ τονίζεται το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε την ένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της λόγω των κακών σχέσεων που διατηρεί με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr