“Για όποιον δεν το έχει καταλάβει σήμερα είναι η τελευταία μέρα του εξαμήνου. Κάποτε έπαιζε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης και του κλίματος στην αγορά. Στις 30/6 κάθε χρόνο κλείνουν οι ισολογισμοί του δευτέρου 3μήνου, ολοκληρώνονται οι γενικές συνελεύσεις. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες”. Την άποψη αυτή δίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Π. Ζαμάνης, εκτιμώντας ότι “παρ' όλ' αυτά η σημερινή συνεδρίαση θα εξελιχθεί με τον δείκτη σε θετικό πεδίο”. Ο γενικός δείκτης ανακάμπτει πάνω από τις 1.280 μονάδες, με τον τζίρο στα 27,8 εκατ. ευρώ. Από τον 20άρη ξεχωρίζει η Αγροτική, με κέρδη 6,45%,, μετά μάλιστα την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Η μετοχή ανακάμπτει στο 1,32 ευρώ. Κέρδη 3,64% για τη ΔΕΗ. Το μεσοπρόθεσμο πέρασε, οπότε η προοπτική ιδιωτικοποίησης είναι ανοιχτή, σχολιάζουν χρηματιστές. Η μετοχή βρίσκεται λίγο πριν από τα 10 ευρώ. Κέρδη 3,18% για την Alpha, στα 3,57 ευρώ και 3,12% για τη Eurobank, στα 3,31 ευρώ. Λίγο πριν από τα 5 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής, καταγράφοντας άνοδο 2,70% και όγκο 1,9 εκατ. τεμαχίων. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζουν Alapis, Aegean, ΓΕΚ/Τέρνα, Υγεία, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Τένα Ενεργειακή, Ιντραλότ, Ελλάκτωρ και Folli Follie.
Αρένα
Σε αρένα κερδοσκόπων έχει μετατραπεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί όλα τα χρηματιστηριακά μότο της τελευταίας εκατονταετίας!Το «αγόρασε στη φήμη (ότι θα ψηφιστεί τελικά το Μεσοπρόθεσμο) και πούλα στην είδηση (ψηφίστηκε)» είχε την τιμητική του. Οι επενδυτές και κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι traders, αλλά και όσοι έχουν την δυνατότητα σε μία ρηχή αγορά να σορτάρουν, με το που έγινε γνωστό ότι η... κυρία Έλσα Παπαδημητρίου και άλλοι 154 βουλευτές, μαζί με τον δήθεν αντάρτη κ. Αθανασιάδη, ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο, έστειλαν την αγορά από τις 1.298 μονάδες, στις 1.264 όπου και τα επίπεδα κλείσιματος, δεδομένου ότι η αγορά ξεκίνησε τη συνεδρίαση από τις 1,258 μον. Ένα ακόμα ράλι δεν επετεύχθη και βεβαίως η προσδοκία για στάση στην αντίσταση των 1.350 μονάδων, έμεινε απλά... προσδοκία. Είναι εντυπωσιακό ότι η μετοχή της Εθνικής εκεί που ενισχυόταν πάνω από 6% με υψηλό ημέρας στα 5,23ευρώ έκλεισε με απώλειες 1,84%, στα 4,81 ευρώ και μάλιστα με όγκο 9,5 εκατ. τεμαχίων!
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τεράστιο ξεπούλημα των "γρήγορων" που συντελέστηκε μετά τις 16.10 τίναξε αρκετά υψηλά τις συναλλαγές, αλλά το κυριότερο αποδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό τους εν δυνάμει ριψοκίνδυνους πωλητές, που είχαν σπεύσει να τοποθετηθούν στις συνεδριάσεις 24/6 και 27/6 και οι οποίοι σήμερα και αύριο έπρεπε (Τ+3 - Τ+4) να κλείσουν θέσεις. Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται οι αυριανοί αγοραστές (αν υπάρξουν) να συναντήσουν σαφώς μικρότερη προσφορά από βραχυπρόθεσμες κερδισμένες θέσεις.
"Η στήριξη των 1200 μονάδων παραμένει ισχυρή προς το παρόν αφού λύθηκε το θέμα του Πλαισίου αλλά η διατήρηση του ανοδικού momentum θα εξαρτηθεί από το αν θα προχωρήσει χωρίς εμπόδια το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα", αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Merit Χρηματιστηριακή. "Αν ο Γενικός Δείκτης", προσθέτει η ΑΧΕ, "διατηρηθεί πάνω από τις 1280 μονάδες, επόμενη σημαντική αντίσταση είναι οι 1340 μονάδες, ενώ αρκετά σημαντική ένδειξη διατήρησης της ανόδου είναι η επίτευξη τριών συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, κάτι που έχει να συμβεί από τα μέσα Μαρτίου". Σχετικά με την διαχείριση του ελληνικού χρέους η Merit σημειώνει, πως την ερχόμενη Κυριακή στο έκτακτο Eurogroup πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις αρκετών Ευρωπαίων εταίρων. Προς το παρόν αρκετά μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού φέρονται έτοιμα να συμφωνήσουν στη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό ελληνικών ομολόγων. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 60-70 τράπεζες που θα συμφωνήσουν, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για ένα rollover ύψους ίσως πάνω και από 50 δις ευρώ.
Rollover ελληνικών τραπεζών
Στα πλαίσια αυτά, οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20-25 δις ευρώ με λήξη ως το 2014 παρακολουθούν με αγωνία τα τεκταινόμενα. Πιθανότατα θα ήταν θετικά διακείμενες στο παραπάνω σχέδιο, εφόσον δεν τις αναγκάζει να αποτιμήσουν τα ομόλογα που θα διακρατηθούν στην τρέχουσα χαμηλή αξία μολονότι τα νέα από τον τομέα της ρευστότητας τους δεν είναι θετικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 12,3% στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, τα δάνεια σε ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώθηκαν στα 97,5 δισ. ευρώ τον Μάιο, από 86,8 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου. Μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθεί η νέα μείωση καταθέσεων. Ενδεχομένως, λοιπόν, ορισμένες ελληνικές τράπεζες να μην συμμετάσχουν στο rollover λόγω περιορισμένης ρευστότητας κάτι που μπορεί να κριθεί και από τα αποτελέσματα των stress tests. Αξίζει να σημειωθεί τέλος η σημαντική απόδοση που έχουν σημειώσει στο τελευταίο διάστημα μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου. Αυτό δεν οφείλεται τόσο σε κάποιο σημαντικό γεγονός στον κλάδο όσο στο γεγονός ότι οι μετοχές διαπραγματεύονταν για αρκετό καιρό σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών».
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr