Σήμερα, το βλέμμα της Ευρώπης θα στραφεί και πάλι στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο για την υλοποίηση του προγράμματος. Μία δεύτερη θετική ψήφος θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας, ενώ σηματοδοτεί και την αρχή στον αγώνα της της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία πλέον πρέπει να δείξει και εμπράκτως ότι μπορεί να υλοποιήσει αυτά που ψήφισε.
Δύο πλέον είναι τα μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν. Το ένα είναι ο σχεδιασμός για την ταχύτερη υλοποίηση των ήδη καθυστερούμενων μεταρρυθμίσεων και το άλλο είναι η τελική διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου στήριξης. Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, αν και ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας περιορίστηκε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά το κλίμα παραμένει εύθραυστο.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και τραπεζών, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία του roll over των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα σχετικά με τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Μέχρι στιγμής, δύο είναι τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος: Στην πρώτη εναλλακτική προβλέπεται 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) "με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση 'AAA'."
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.
Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεωκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη γαλλική πρόταση ενδεχομένως να αποσαφηνιστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Κυριακής, 3 Ιουλίου.
Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι το σχέδιο του roll over έχει μόνο προσωρινά αποτελέσματα στη διαδικασία της διαχείρισης του χρέους. Αν και κρίνεται σωστή προσέγγιση, αφού θα συμβάλει ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης αποτελούν πλέον αυτοί που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της. Οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να θεωρήσουν το roll over χρεοκοπία, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι αποδεκτό ως εγγύηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επηρεάζοντας την αξιοπιστία της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr