ΥΠΟΙΚ: “Κλείνουν” αύριο με την Τρόικα Μεσοπρόθεσμο, Εφαρμοστικός και επικαιροποιημένο Μνημόνιο
Να έχουν οριστικοποιηθεί και τα τρία αυτά θέματα (πίνακες Μεσοπρόθεσμου, Εφαρμοστικός Νόμος, επικαιροποιημένο Μνημόνιο) έθεσε ως στόχο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα των επομένων ημερών που δημοσιοποίησε σήμερα. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τους επικεφαλής της τρόικας που έρχονται και πάλι στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό είχε σήμερα τηλεφωνική συζήτηση με τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε σήμερα την Κυβερνητική Επιτροπή και του Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση των πινάκων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος και ως εκ τούτου του περιεχομένου του Εφαρμοστικού Νόμου, αλλά και της επικαιροποίησης του Μνημονίου που ως συνήθως προηγείται της καταβολής κάθε δόσης.
Η Κυβερνητική Επιτροπή και στην συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησαν τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς για την οριστικοποίηση του Μεσοπροθέσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Το κείμενο του Εφαρμοστικού Νόμου θα δοθεί στα κόμματα την Παρασκευή, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν με άνεση έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.
Αύριο, στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, η συνεδρίαση του οποίου θα προηγηθεί της οριστικής συμφωνίας με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει αναλυτικά τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή.
Εφόσον όλα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό, αύριο το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο. Την Τρίτη θα αρχίσει στην Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στη διαμόρφωση του οποίου είχαν συμμετάσχει όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, είχε ούτως ή άλλως συμφωνηθεί πριν τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία.
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Παπανδρέου: Συνεχίζουμε... - Την Παρασκευή το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή - Οι αλλαγές στη φορολογία
Εκτός απροόπτου την Παρασκευή κατατίθεται το Μεσοπρόθεσμο ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου και εγκρίθηκε ο εφαρμοστικός νόμος. Επιβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση της δύσκολης, εθνικής προσπάθειας, που ξεκινήσαμε πριν 20 μήνες αποτελεί η ψήφο εμπιστοσύνης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο . “Μιας σκληρής μάχης για τη σωτηρία και την αλλαγή της χώρας.
Μάχη στο εσωτερικό, για να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψούν όλοι οι Έλληνες. Μάχη στην ΕΕ και διεθνώς για να διασφαλίσουμε την ομαλότητα στην πορεία της χώρας. Να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας και να καταστήσουμε διαχειρίσιμο το χρέος”, πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «Το συνολικό διεθνές περιβάλλον είναι σκληρό. Είναι ασταθές και συχνά αμήχανο. Αλλά ξέρουμε που πάμε. Υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο που εφαρμόζουμε μέχρι το 2013. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Όπως έκανε μέχρι τώρα, παρά την καταστροφολογία και την μιζέρια ορισμένων. Βρισκόμαστε σε συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.Απόφασή μας είναι να εγγυηθούμε με κάθε τρόπο και εγγυόμαστε τη σταθερότητα της πορείας μας, την προοπτική της κοινωνίας μας και την ριζική αλλαγή της πατρίδας μας. Αυτή η απόφαση είναι αδιαπραγμάτευτη», συνέχισε.
Στο μεταξύ, αλλαγή πλεύσης στην κυβέρνηση σχετικά με τους φόρους. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος στη χθεσινή πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα βάζει τέρμα στην προκλητική αδικία που εξακολουθεί να υπάρχει και η οποία συνίσταται στο να μην πληρώνουν φόρο αυτοί που κατ' εξοχήν θα έπρεπε. Αποκάλυψε δε ότι επικοινώνησε με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να υπάρξει στήριξη των άνεργων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, καθώς και των φοιτητών με άνεργους γονείς.
Για τα υπόλοιπα μέτρα θα υπάρξει σήμερα διαβούλευση στο υπουργικό συμβούλιο έτσι, ώστε να αποτελέσουν μέρος του εφαρμοστικού νόμου που θα πρέπει να ψηφιστεί μαζί με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφοροποιούνται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, παίρνουν μία κοινωνικότερη χροιά χωρίς ωστόσο να λείπουν και κάποιες οριζόντιες επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές:
- Εισφορά αλληλεγγύης: Η νέα πρόταση αυξάνει το αρχικό κλιμάκιο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται η εισφορά, διατηρώντας τους ίδιους συντελεστές. Ετσι, ο συντελεστής 1% θα επιβάλλεται στα εισοδήματα από 12.000 - 25.000 ευρώ (αντί για 20.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά), 2% από 25.000 - 60.000 ευρώ και 3% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
- Φόρος επιτηδευματιών: Το μέτρο θα αφορά στην ουσία όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που στοιχίζονται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και δεν θα ενέπιπταν στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με την αρχική της μορφή. Το ακριβές ποσό θα αποφασισθεί σήμερα και εξετάζεται η διάρκειά του να είναι ίδια με την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή μέχρι το 2015.
- ΕΦΚ καυσίμων: Προτείνεται η εγκατάλειψη της εξίσωσης του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με αύξηση ωστόσο του ΕΦΚ θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, προκειμένου να αντισταθμιστεί εν μέρει η απώλεια εσόδων. Εφόσον εφαρμοστεί η αναπροσαρμογή του ΕΦΚ, η λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο.
- Τέλος ακινήτων: Και εδώ προτείνεται η εγκατάλειψη του μέτρου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά κυρίως οι ενοικιαστές. Παραμένει ωστόσο η πρόθεση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα με άλλο τρόπο.
- Επαναπατρισμός κεφαλαίων: Θα χορηγηθούν νέα κίνητρα σε όσους διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό ή έβγαλαν πρόσφατα τα κεφάλαιά τους εκτός Ελλάδος.
- Αποδείξεις: Καταργείται το μπόνους των αποδείξεων πέραν του κτισίματος του αφορολόγητου. Παράλληλα αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανάλογα με το εισόδημά του (25%-30% αντί για 10% που ξεκινούσε εφέτος).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr