Παπανδρέου: "Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές"
Απάντηση στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές έδωσε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα και αυτό «το γνωρίζεται κ. Σαμαρά». Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η επαναδιαπράγματευση του μνημονίου ήταν το πρόσχημα της ΝΔ για να αποφύγει τις ευθύνες της. «Όταν η Ελλάδα λυγίζει πρέπει να την κουβαλάς στην πλάτη. Όχι να φυγομαχείς» είπε.
Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερες παροχές για κοινωνικό κράτος, νέες προσλήψεις στο δημόσιο τόνισε ο πρωθυπουργός. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι καλύτερη διαχείριση των πόρων, για δίκαιο σύστημα πρόνοιας και υγείας, στήριξη των πραγματικά αδύναμων, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, που μέχρι σήμερα έχει πληρώσει ακριβά το ατυχές «λεφτά υπάρχουν» του 2009.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πατριωτικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι: η αντιμετώπιση της κρίσης, η παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και η επανάκτηση της πίστης στις «δικές μας δυνάμεις». Κανείς δεν θα μας σώσει, μόνοι μας θα τα καταφέρουμε επανέλαβε.
Επιτέθηκε δε σε οίκους αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικά κέντρα, αλλά και την ΕΕ για κακοφωνία.
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να συνυπογράψω εύκολες λύσεις αλλά για να αναζητήσω αληθινές λύσεις...” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «προωθούμε τις απόψεις μας στην τρόικα, εκείνη τις εξετάζει, εσείς απλώς παρακολουθείτε».
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι άσκησε από την πρώτη στιγμή μια διαφορετική αντιπολίτευση. «Δεν βρίσκομαι εδώ για να αντιδικώ, αλλά για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη χώρα», σημείωσε.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι απόψεις της ΝΔ «δεν είναι μοναχικές στο εξωτερικό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις πολεμάει. «Προσπαθείτε να ακυρώσετε τις προσπάθειες της ΝΔ, θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο κάνετε καλό στην Ελλάδα;», ρώτησε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Δεν πρόκειται να δεχθώ ψέματα, ύβρεις, στρέβλωση των θέσεών μας», τόνισε.
Ανέφερε ακόμη ότι η μειώση που προτείνει η ΝΔ στη φορολογία είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, ανακατανέμει τα βάρη χωρίς να μειώνει τα έσοδα. «Επειδή δεν θέλουμε να αυξηθεί το έλλειμμα εξαιτίας της πρότασής μας προσθέσαμε και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι η μειώση που προτείνει η ΝΔ στη φορολογία είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, ανακατανέμει τα βάρη χωρίς να μειώνει τα έσοδα. «Επειδή δεν θέλουμε να αυξηθεί το έλλειμμα εξαιτίας της πρότασής μας προσθέσαμε και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι απόψεις της ΝΔ «δεν είναι μοναχικές στο εξωτερικό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις πολεμάει. «Προσπαθείτε να ακυρώσετε τις προσπάθειες της ΝΔ, θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο κάνετε καλό στην Ελλάδα;», ρώτησε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στους δημόσιους υπαλλήλους. Παραδέχθηκε ότι είναι υπεράριθμοι, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να απαξιώνεται η δημόσια διοίκηση.
Βενιζέλος: Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό... Το Μνημόνιο είναι εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης
Την αναστάτωση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι»! Αμέσως αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τασούλας ζητώντας του να ανακαλέσει, αλλιώς το κόμμα του θα αποχωρήσει. Ο κος Πάγκαλος δεν ανακάλεσε, κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε θεσμικές εκτροπές του παρελθόντος και διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση του 1981 ήταν η πρώτη χωρίς εξωτερικούς και στρατοκρατικούς καταναγκασμούς τύπου "η Καραμανλής ή τανκς" και αμέσως μετά η ΝΔ αποχώρησε.
«Η κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης δεν αποβλέπει απλώς στην επιβεβαίωση της στήριξης της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, αλλά στρέφεται προς τον ελληνικο λαό και τον ευχαριστεί ειλικρινά γιατί στις θυσίες του και τη συμμετοχή του οφειλεται ό,τι έχει επιτευχθεί μεχρι τώρα: το γεγονος ότι παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση δημοσιονομικής εξάρτησης έχει διασσφαλίσει την υπόστασή της και είναι ενταγμένη σε ένα σχέδιο που πρέπει να το θεωρούμε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» σημείωσε.
«Οι πολίτες είναι πικραμένοι, η αγωνία και η ανασφάλεια είναι διάχυτες και αγωνιούν αν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο εισόδημα των νοικοκυριών και αν η χώρα έχει προοπτική στα επόμενα χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ηθικής ισορροπίας των μέτρων, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αγωνία και τις ανησυχίες των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα οφέλη των αποκρατικοποιήσεων για τον ίδιο τον πολίτη. Πιο συγκεκριμένα:
-Συγκεκριμένη και πρακτική μείωση του δημόσιου τομέα
-Μείωση του χρέους
-Αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες
Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι η σημαντικότερη εγγύηση προς τους εταίρους και τις αγορές και εγγύηση ότι η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική, τόνισε ο υπουργός, ενώ έθεσε ως βασικό μέλημα της κυβέρνησης την αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων, εστιάζοντας στην δημιουργία ενός νέου ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος που θα βάλει τέρμα στη φορολογική αδικία να πληρώνουν πολλοί λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν.Προανήγγειλε ότι στον εφαρμοστικό νόμο θα υπάρχουν μόνο ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο, ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση στη βουλή αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της 5ης δόσης.
Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν τη χώρα μας οι ευρωπαίοι εταίροι μας και την οποία αντιμετώπισε και ο ίδιος στο πρόσφατο Eurogroup, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας θα πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δύο βασικά νέα πατριωτικά καθήκοντα . Το πρώτο αφορά την εκπλήρωση της φορολογικής υποχρέωσης από την πλευρά κάθε Έλληνα και το δεύτερο να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι για να στηριχθούν οι τράπεζες, αλλά για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της σταθερότητας τους εισοδημάτων.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παράλληλα με το Μεσοπρόθεσμο θα "τρέχει" και ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με τους ίδιους στόχους, όπως π.χ μεγαλύτερη μείωση λειτουργικών δαπανών από αυτές που προβλέπει το Μνημόνιο και η ριζοσπαστική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
Τόνισε την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η υλοποίηση του οποίου θα σημάνει μικρότερο χρέος, μικρότερο κράτος άρα και δημόσιες δαπάνες, αλλά και σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Τόνισε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργηθεί Κρατικό Ταμείο που θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και της τρόικας, η οποία όμως θα συμμετέχει αποκλειστικά ως παρατηρητής, προσφέροντας τεχνογνωσία.
Τέλος, στο ερώτημα εάν όλο αυτό το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης, εάν αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από όλους τους Έλληνες, τονίζοντας ότι η στρατηγική του φόβου και της μιζέριας δεν οδηγεί πουθενά.
"Μπουρλότο" στη συζήτηση στη Βουλή - Αποχώρησαν προσωρινά οι βουλευτές της ΝΔ
Την αναστάτωση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι»! Αμέσως αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τασούλας ζητώντας του να ανακαλέσει, αλλιώς το κόμμα του θα αποχωρήσει. Ο κος Πάγκαλος δεν ανακάλεσε, κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε θεσμικές εκτροπές του παρελθόντος και διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση του 1981 ήταν η πρώτη χωρίς εξωτερικούς και στρατοκρατικούς καταναγκασμούς τύπου "η Καραμανλής ή τανκς" και αμέσως μετά η ΝΔ αποχώρησε.
Το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να δράσει πυροσβεστικά. «Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση», «υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις της ιστορίας» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να παραμείνουν γιατί δίνεται η εντύπωση ότι ψάχνουν αφορμή για να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.
«Πρώτη φορά συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση με τέτοιο τρόπο λίγο πριν τη λήξη μιας τόσο κρίσιμης συζήτησης.Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε τον Πρωθυπουργό τι θα πει. Μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση. Κανείς δεν είπε ότι το 1974 δεν ήλθε Δημοκρατία».
«Το να χρησιμοποιήσετε μια αναδρομή στο παρελθόν για να αδειάσει η πτέρυγά σας και να δοθεί η εντύπωση στο εξωτερικό και στον ελληνικό λαό ότι με το παραμικρό είστε έτοιμοι να συγκρουστείτε, τότε αυτό αποδεικνύει την σκοπιμότητα αυτής της πράξης».
«Καλέστε τους βουλευτές σας για να αποδείξουμε ότι μπορούμε ώριμα και δημοκρατικά να συζητήσουμε», είπε o κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος παρέμεινε στα έδρανα της ΝΔ μαζί με τον βουλευτή κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.
«Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ανακάλεσε στην τάξη τον αντιπρόεδρό του» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, που με την ευκαιρία ζήτησε την τοποθέτηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε λίγο αργότερα στα έδρανα, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά όμως να στηλιτεύει με τον πλέον αυστηρό τρόπο τις αναφορές του κ. Πάγκαλου, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω».
«Σήμερα έπεσε το προσωπείο της πολυδιαφημισμένης συναίνεσης» είπε ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι «το '74 -και αυτό είναι το λάθος σας- δεν γεννήθηκε μια Δημοκρατία αλλά η Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
«Εμείς σας ξέρουμε. Τώρα σας μαθαίνει και ο ελληνικός λαός», ενώ αναφορικά με την ολιγόλεπτη αποχώρηση των βουλευτών του είπε ότι «δεν φύγαμε από πείσμα, αλλά γιατί έπρεπε να συμβολίσουμε ότι η ΝΔ δεν δέχεται τους συκοφάντες της Δημοκρατίας και θα αντιδρά» είπε ο κ. Σαμαράς.
Αγανακτισμένοι: "Ανεπιθύμητοι" οι βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο στην κυβέρνηση
Με αποδοκιμασίες «υποδέχθηκαν» την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση οι «Αγανακτισμένοι», που παρέμειναν μέχρι αργά τη νύκτα συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά από το κτίριο της Βουλής.
Σε κάθε θετική ψήφο βουλευτή, το όνομα του οποίου ακουγόταν από μεγάφωνο που έχει στηθεί έξω από το κοινοβούλιο, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «ανεπιθύμητος».
Με το τέλος της ψηφοφορίας και για λίγα λεπτά, μπροστά στον φράκτη, που είναι τοποθετημένος για να εμποδίζει την πρόσβαση στον προαύλιο χώρο της Βουλής, δημιουργήθηκε μικροένταση, όταν μερίδα των συγκεντρωμένων εκτόξευε μπουκάλια με νερό προς το εσωτερικό του προαυλίου του Κοινοβουλίου.
Η κατάσταση, ωστόσο, εκτονώθηκε με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.
Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ
Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση τα μεσάνυχτα στη Βουλή καλύφθηκε εκτενώς από τα διεθνή ΜΜΕ, με την πλειοψηφία να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ιδιαίτερα σημαντικό για την από δω και στο εξής πορεία της Ελλάδας, προεξοφλώντας ότι το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας σιγά σιγά απομακρύνεται και διευρύνοντας τις ελπίδες για την καταβολή ενό δεύτερου πακέτου στήριξης προς τη χώρα.
Ειδικότερα, το βρετανικό BBC μετέδωσε ζωντανά με ταυτόχρονη διερμηνεία τις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, όπως και τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ η Βουλή ήταν το πρώτο θέμα και στην ιστοσελίδα του, μαζί με εκτενή περιγραφή των δυναμικών στο Κοινοβούλιο.
Στο ίδιο μοτίβο και το αμερικανικό CNN, αλλά και το αραβικό Al Jazeerah, τα οποία διέκοπταν αρκετές φορές το πρόγραμμά τους για να συνδεθούν με την ελληνική Βουλή.
Reuters και Associated Press μετέδιδαν τα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, τονίζοντας μετά το πέρας της ψηφοφορίας ότι το αποτέλεσμα θα εξασφαλίσει την επιπλέον οικονομική βοήθεια για τη χώρα.
Στις πρώτες θέσεις του οικονομικού Βloomberg ήταν το θέμα της «ψηφοφορίας που μπορεί να καθορίσει τη μοίρα της Ελλάδας», λέγοντας μετά το αποτέλεσμα ότι η εξέλιξη ενισχύει τις πιθανότητες για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης.
H γερμανική Deutsche Welle είχε επίσης ως πρώτο θέμα για την ευρωπαϊκή επικαιρότητα «τη Δαμόκλειο Σπάθη που επικρέμεται επάνω από την Αθήνα» ενώ η Welt επέμεινε «στους διαδηλωτές που φωνάζουν ''κλέφτες έξω από τη Βουλή''».
«Ωρα της αλήθειας» χαρακτηρίζουν την ψηφοφορία Spiegel και Suedeutsche Zeitung, ενώ η οικονομική Handlesblatt αναφέρει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «ποντάρει στο πατριωτικό καθήκον».
Αισιοδοξία από τους Ευρωπαίους για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Δηλώσεις Μπαρόζο - Μέρκελ
Με θετικό "μάτι" υποδέχτηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και η Γερμανίδα καγεκλάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, παρακολουθώντας στενά τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χώρα...
Ειδικότερα, ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίοντας την ως μία «καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου απομακρύνει έναν παράγοντα αβεβαιότητας σε μία ήδη δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, ενώ παράλληλα πρότεινε στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του «να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στην οικοδόμηση στήριξης στην βουλή για το φιλόδοξο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεων που συμφωνήθηκε με την τρόικα»
«Η επικύρωση αυτών των μέτρων την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει τον δρόμο για την ταχεία εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, αλλά επίσης θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στο ταξίδι επιστροφής της Ελλάδας προς μία βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση και την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Barroso
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας τις χθεσινοβραδινές πολιτικές εξελίξεις δήλωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί ένα σημαντικό "βήμα" για την Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr