Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Την εικόνα των κουκουλοφόρων προτάσσει η βασική είδηση της ιστοσελίδας του BBC. Όπως τονίζει το βρετανικό δίκτυο, η ελληνική αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή, καθώς οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται για το «πακέτο στήριξης» από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, οι διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος κρατούν ελληνικές και ισπανικές σημαίες και πανό που γράφουν τις λέξεις «αντίσταση» και «No pasaran» (δε θα περάσουν), σύνθημα από τον ισπανικό εμφύλιο.
Ακόμα, τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «επανάστασης» από μέλη του κόμματός του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα του ανασχηματισμού που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός και στο διάγγελμά του, αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συζητήσεις για αλλαγή πρωθυπουργό. Ωστόσο, η είδηση ότι αυτό το θέμα έπεσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την αντιπολίτευση, αναφέρθηκε.
Την ανησυχία τους, ταυτόχρονα, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη ευρύτερα, εκφράζουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αποτυχία επίτευξης συναίνεσης στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τις εικόνες των επεισοδίων, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενισχύουν τις ανησυχίες για οικονομική αποτυχία του προγράμματος της Ελλάς. Στον κίνδυνο η χώρα να εισέλθει σε μια ταραχώδη περίοδο που θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία αναφέρονται οι Financial Times σε δημοσίευμα αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει τροφοδοτήσει ένα «νέο στοίχημα» το οποίο σχετίζεται με την διευρυνόμενη μεταξύ των επενδυτών άποψη ότι η χώρα εισέρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο και θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών, με επακόλουθο την κοινωνική αναταραχή, τις αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες και την εμβάθυνση της κρίσης στην ίδια την Ευρωζώνη.
Μάλιστα, οι Financial Times επικαλούνται δήλωση κορυφαίου επενδυτή που δεν τον κατονομάζουν σύμφωνα με την οποία υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει «ελληνικό ατύχημα» φέτος το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει σκληρό χρεοστάσιο και μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν προκαταλήψεις για την Ευρωζώνη.
Εκτενή ρεπορτάζ δημοσίευσαν τόσο το Reuters, όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο, καταγράφοντας τόσο τις πολιτικές εξελίξεις, όσο και τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των «Αγανακτισμένων» πολιτών στο Σύνταγμα, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας.
Το Reuters μάλιστα, αναφέρει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το πόστο του και σημειώνει πως πιθανοί αντικαταστάτες του φέρονται ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία που έχει παραλύσει όλο το ελληνικό δημόσιο αναφέρεται σε πρωτοσέλιδα άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais. Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους έλληνες αγανακτισμένους οι οποίοι παραμένουν για 21η ημέρα στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας αλλαγή και «να φύγουν οι κλέφτες».
Στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει «με αίσθημα ευθύνης στις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση» αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg και τονίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με διαφωνίες από μέλη του κόμματός του. Το ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στις διαδηλώσεις στην Ισπανία, αλλά και στη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου.
Πρώτη είδηση είναι οι διαδηλώσεις στην Αθήνα και στην αγγλική έκδοση του Αl Jazeera. Το αραβικό δίκτυο τονίζει ότι προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση Παπανδρέου εγκατέλειψε την υπόσχεση να μην επιβάλει νέους φόρους και συνέταξε ένα τετραετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που πυροδότησε συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.
«Γενική απεργία στην Ελλάδα: Χιλιάδες απεργοί βρίσκονται μπροστά στη Βουλή» αναφέρει ο τίτλος του κύριου άρθρου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Η εφημερίδα τονίζει ότι η «τετ α τετ συνάντηση» των νεαρών με τους αστυνομικούς (κάτι που, όπως λέει, είναι παραδοσιακή πρακτική στις ελληνικές διαδηλώσεις) κράτησε πάνω από μία ώρα, αν και η διαδήλωση ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη.