Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν έπεισε, ενώ ταυτόχρονα δεν φαίνεται διατεθειμένη να έρθει σε σύγκρουση και με τους συνδικαλιστές. Από την άλλη, στην αγορά κυκλοφορούν φήμες ότι δύο τράπεζες, η Alpha και η Eurobank, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός MSCI. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 1.380 μονάδες και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, μόλις στα 30 εκατ. ευρώ.
Το κλίμα όμως, δεν είναι καλό και στο εξωτερικό. Οι ευρωπαϊκές αγορές κλυδωνίζονται, αφού τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν ικανοποιούν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να υποχωρούν, παρασύροντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Πτώση πάνω από 2% για το Τ.Τ., 1,5% για τη μετοχή της Alpha, στα 3,60 ευρώ, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για τη Eurobank. Πράξεις κοντά στα 5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, που νωρίτερα βρέθηκε να διαπραγματεύεται χαμηλότερα. Από τον 20άρη θετικό πρόσημο φέρουν μόνο ο ΟΠΑΠ, η Βιοχάλκο και η Τιτάν, που σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου. Κέρδη και για τη Folli μετά την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο, Κινεζικής εταιρείας σε ποσοστό κοντά στο 10%. Από τις μετοχές που διακινούνται, 74 υποχωρούν και 45 ενισχύονται.
«Ορατότης μηδέν» ήταν ο τίτλος παλιάς ελληνικής ταινίας και μάλλον κολλάει γάντι στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Δεν υπάρχει κανένα φως και το σημαντικότερο δεν υπάρχει διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η κυβέρνηση δεν ασχολείται ούτε με το Χ.Α., αλλά ούτε και με τον κατευνασμό των αγορών. Για να γίνει αυτό, σχολιάζουν οι χρηματιστές, θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι έχει τη διάθεση ν' αλλάξει πράγματα και καταστάσεις στην οικονομία. Ο ένας μετά τον άλλο ξένος οίκος (π.χ. χθες ήταν η σειρά της Nomura) θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ οι Financial Times προεξοφλούν «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων πάνω από 50%. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δηλαδή και από πέρσι που η χώρα υπέγραψε το Μνημόνιο, είναι τόσο ασφυκτική η πίεση ων ξένων υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Πίεση προς την κατεύθυνση της χρεοκοπίας.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι ξένοι παίζουν με τη φωτιά, αφού περί τα μέσα Μαίου λήγουν σημαντικές σειρές από CDS, δηλαδή στοιχήματα που έχουν παιχτεί στη χρεοκοπία της χώρας. Η κυβέρνηση με την κάθε ευκαιρία διαψεύδει, αλλά δημιουργεί και ζητήματα που επιτείνουν την ανησυχία των επενδυτών. Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για νέα επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ της τρόικας, δηλαδή πέρα των επτά ετών που εξασφάλισε η χώρα τον Μάρτιο. Πέρα από αυτό, χθες έγινε γνωστό στη χρηματιστηριακή αγορά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφές με την Ε.Ε. για την εξασφάλιση και νέου δανείου, πέραν των 110 δισ. ευρώ, το ύψος του οποίου υπολογίζεται κοντά στα 100 δισ. ευρώ.
Αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει το δάνειο αυτό, θα επιθυμούσε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και βεβαίως χαμηλότερο επιτόκιο από το ισχύον. Σε κάθε περίπτωση αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φημολογίας, με την Merit Χρηματιστηριακή να θεωρεί ότι, «είναι σίγουρο ότι οι αγορές δεν θα δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση το χρόνο που θα ήθελε για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, φαίνεται ότι το Υπουργείο προκρίνει σε πρώτη φάση μια λύση νέας επιμήκυνσης του χρέους των 110 δις ευρώ, ίσως και με περαιτέρω μείωση του επιτοκίου. Ένα τέτοιο σενάριο ίσως απομακρύνει τα σενάρια αναδιάρθρωσης για κάποιο διάστημα. Οι οριστικές αποφάσεις όμως θα παρθούν τον Ιούνιο με τους δανειστές της Ελλάδας να είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσουν σκληρότερα μέτρα για να συναινέσουν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα παρατηρούμε στην ελληνική αγορά μια σειρά από άνευρες συνεδριάσεις με παρατεταμένη στάση αναμονής στις οποίες οι τραπεζικές μετοχές είναι εύκολο να οδηγηθούν σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές αποδόσεις με μικρό όγκο. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρό μέχρι να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στο δημοσιονομικό θέμα της Ελλάδας. Η βραχυπρόθεσμη στήριξη φαίνεται να βρίσκεται στην περιοχή των 1390-1400 μονάδων ενώ πολύ σημαντική αντίσταση αποδεικνύεται η περιοχή των 1450 μονάδων. Αν διασπαστεί η τελευταία με ισχυρό όγκο θα μπορούμε να μιλάμε για αρχή μιας σοβαρής, έστω βραχυπρόθεσμης, ανοδικής αντίδρασης τη στιγμή που αρκετοί ταλαντωτές δείχνουν ότι οι βασικοί δείκτες και πολλές δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών».
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr