Αίγυπτος
Σε αναστάτωση βρίσκεται και πάλι η Αίγυπτος καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας κάλεσε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ για ανάκριση, για υποτιθέμενη διαφθορά και δολοφονίες διαδηλωτών. Την Παρασκευή, η θρυλική πλέον πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ηταν και πάλι γεμάτη από διαδηλωτές που ζητούσαν να ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του ωστόσο η εκδίξωξη τους από την πλατεία είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να χάσει την ζωή του και δεκάδες να τραυματιστούν.
Ο κ. Μουμπάρακ στην πρώτη του δήλωση από τότε που ανετράπη πριν από δύο μήνες, αρνήθηκε τις κατηγορίες για διαφθορά λέγοντας πως έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη φήμη του και αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία σε χώρες του εξωτερικού. Δήλωσε ακόμη ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί σε οποιαδήποτε έρευνα για να αποδείξει ότι δεν διαθέτει κανένα ακίνητο στο εξωτερικό ή είναι κάτοχος ξένων τραπεζικών λογαριασμών.
Στον Μουμπάρακ, και τους γιούς έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Ο πρώην Πρωθυπουργός Αχμέντ Ναζίφ είναι επίσης υπό κράτηση, ενώ ακόμη τρεις υπουργοί του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Αντλι, έχουν ήδη κατηγορηθεί για διαφθορά. Η Αίγυπτος έχει ήδη ζητήσει από ορισμένες κυβερνήσεις για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό της οικογένειας Μουμπάρακ Οι ακτιβιστές πάντως για την την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχουν γίνει ανυπόμονοι και δεν αποκλείτεια να δούμε κλιμάκωση των διαδηλώσεων. Ο κ. Μουμπάρακ παραιτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου μετά από 18 ημέρες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις οποίες τουλάχιστον 365 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Συρία
Εκτός ελέγχου είναι και πάλι η κατάσταση στην Συρία όπου σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή στην πόλη Ντέρα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα εκ των οποίων 26 διαδηλωτές και 19 μέλη των δυνάμεων ασφαλεία. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν γρήγορα και σε άλλες πόλεις με αποτελέσμα να χάσουν την ζωή τους άλλα τέσσερα άτομα στον λιμάνι Μπανίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε κηδείες. Πλήρης εικόνα δεν υπάρχει αφού υπολειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές και το ίντερνετ.
Υεμένη
Στην Υεμένη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ των εξεγερμένων και του Προέδρου Σάλεχ, ανέλαβαν τα κράτη του Κόλπου, που επιθυμούν διακαώς να τερματιστεί η αναταραχή το γρηγορότερο δυνατόν. Τα κράτη του Κόλπου εκπόνησαν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία επί τρείς δεκαετίες, θα παραιτηθεί με αντάλλαγμα εγγυήσεις προστασίας για τον ίδιο και την οικογένειά του, ενδεχομένως και για κάποιους ισχυρούς άντρες του καθεστώτος του. Το σχέδιο προβλέπει την εξουσία να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της χώρας που θα οδηγήσει μέσω προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης την χώρα σε εκλογές. Στην προσωρινή κυβέρνηση θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές. Πολλοί στην Υεμένη φοβούνται ότι αν οι πλευρές δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σύντομα, το παράθυρο ευκαιρίας για μια ειρηνική λύση θα κλείσει και η χώρα μπορεί να μεταβληθεί σε Λιβύη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr