Το ενδεχόμενο υποβάθμισης – της τρίτης στη σειρά- από τη Fitch, ανησυχεί την αγορά και καταγράφονται έντονες πιέσεις στο ταμπλό. Οι απώλειες του γενικού δείκτη ξεπερνούν το 2%, με το γενικό δείκτη να κινείται πλέον κάτω και από τις 1.500 μονάδες, την Εθνική να πλησιάζει τα 6 ευρώ, η Πειραιώς στο 1,33, η Eurobank στα 4,19 ευρώ και η Alpha στα 4,35 ευρώ, θυμίζοντας το σκηνικό του περασμένου Οκτωβρίου, τότε που το Χ.Α. υποχωρούσε επειδή ο πρωθυπουργός είχε θέσει το εκβιαστικό δίλημμα “ή στηρίζετε την κυβέρνηση, ή πηγαίνω σε εκλογές”.
Από τότε έχουν περάσει περίπου πέντε μήνες και η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο αναπτέρωσε – πρόσκαιρα- το ηθικό της αγοράς. Πλέον, η αγορά έσπασε τις κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις (ειδικά σε ότι αφορά στον 20άρη) και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 1.492 μονάδες, κινούμενος προς την επόμενη στήριξη, αυτή των 1.480 μονάδων, με τις συναλλαγές στα 31 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, αίσθηση έχουν κάνει στην αγορά διάφορα δημοσιεύματα, όπως αυτό του Spiegel, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ούτε το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και πιέζει προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης χρέους. Πιέσεις έχουν βγει στο σύνολο του ταμπλό και βεβαίως στον 20άρη, ενώ η πληροφορία ότι 26 εισηγμένες οδεύουν προς την επιτήρηση και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις έχει ενεργοποιήσει τους πωλητές, οι οποίοι έχουν πολύ πρόσφατη την απογοητευτική εικόνα των αποτελεσμάτων του 2010.
Η Guardian Trust αναφέρει σε ανάλυσή της πως, “Καθοριστική θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του δύο προκλήσεις: Πρώτον, τη στήριξη της αγοράς στις 1.520 μονάδες, που δοκιμάστηκε την Παρασκευή, αλλά άντεξε και ισχυροποιήθηκε προς το παρόν. Δεύτερον, το όριο των 1.700 – 1.750 μονάδων προς τα πάνω, που παραμένει ο ανοδικός στόχος. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από πέντε στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την «προσγείωση» του Γ.Δ. την Παρασκευή στις 1.526,60 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,89%. Επίσης, με την κίνηση αυτή της αγοράς, η επενδυτική ψυχολογία είναι ιδιαιτέρως αρνητική και οι φορείς της αγοράς είναι, εν γένει, απαισιόδοξοι. Όσο για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών διαμορφώθηκε στις 1.234,85 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 10,24%. Ο όγκος συναλλαγών (σε τεμάχια) ήταν εξαιρετικά υποτονικός, καθώς διατηρήθηκε σε επίπεδα κατώτερα του Κινητού Μέσου Όρου των τελευταίων 30 ημερών, που είναι 25,3 εκατ. τεμάχια”.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr