Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε την Τετάρτη στη Βουλή πως τα κριτήρια αξιολόγησης των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση και θα περιγράφουν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της επένδυσης και του επενδυτικού φορέα υπό την μορφή ποσοτικοποιημένων δεικτών.
Ο ίδιος απέκλεισε αλλαγές στις φορολογικές απαλλαγές που καθορίζει το νομοσχέδιο, ενώ εμφανίσθηκε πρόθυμος να επανεξετάσει τις περιφερειακές ενισχύσεις. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι οι επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ θα κυρώνονται με νόμο από τη Βουλή, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα θα δίνεται η δυνατότητα να προσκομίζονται σε μεταγενέστερο χρόνο δικαιολογητικά που λείπουν από τον φάκελο επενδυτικού σχεδίου.
Ειδικότερα, οι τροπολογίες στο νέο αναπτυξιακό νόμο που κατέθεσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης επιφέρουν τις εξής αλλαγές:
* Για τα ανώτατα όρια ενισχύσεων κατά ζώνη επενδύσεων προβλέπεται ότι τα ποσοστά που ορίζει ο νόμος αυξάνονται για τις νησιωτικές περιοχές κατά 5% για τις μεγάλες και κατά 10% για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Έτσι, στην Α΄ ζώνη, το ανώτατο ποσοστό ενισχύσεων που φτάνει το 15% για μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για μεσαίες επιχειρήσεις και 25% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ειδικά για τις νησιώτικές περιοχές, διαμορφώνεται σε 25%, 30% και 35% αντίστοιχα. στη Β΄ ζώνη, όπου το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης φτάνει σε 30% για μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για μεσαίες επιχειρήσεις και 40% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αν η επένδυση γίνει σε νησιωτική περιοχή διαμορφώνεται σε 35%, 45% και 50% αντίστοιχα. Στη Γ΄ ζώνη, όπου το ανώτατο ποσοστό με βάση το νόμο διαμορφώνεται στο 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αν οι επενδύσεις γίνουν σε νησιωτική περιοχή τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 45%, 55% και 60% αντίστοιχα.
* Καθίσταται πιο ευνοϊκό το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων. Ειδικά για το τμήμα της επένδυσης από 50 μέχρι και 100 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της επιδότησης ή του κινήτρου που παρέχεται αυξάνεται στο 50% από το 30% του ανώτατου της ζώνης που γίνεται η επένδυση. Αντιστοίχως το ποσοστό της επιδότησης που παρέχεται για το τμήμα του προϋπολογισμού της επένδυσης πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ αυξάνεται από το 20% στο 30% του μέγιστου ποσοστού επιχορήγησης στη ζώνη της κάθε επένδυσης.
* Για επενδυτικές προτάσεις που εντάσσονται στην κατηγορία «Γενική Επιχειρηματικότητα», το ελάχιστο ύψος επένδυσης ορίζεται πλέον στο ήμισυ των οριζόμενων ποσών από το νόμο. Συγκεκριμένα τα ελάχιστα όρια διαμορφώνονται από τα 10 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Από τις 500.000 στις 250.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις, από τις 300.000 στις 150.000 για τις μικρές και από τις 200.000 στις 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr