Όπως επίσης σημείωσε, “αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, θα είχαν παραλύσει τη χώρα! Ζήτησα, λοιπόν, από τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία. Να δώσει εκείνος συναίνεση στην Ανάπτυξη! Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης. Εμείς δεν διστάσαμε να κάνουμε αυτό που δεν έκανε ο ίδιος όταν ήταν στην Αντιπολίτευση. Δεν είπαμε ΟΧΙ σε όλα! Ψηφίσαμε, μέσα σε ένα χρόνο, 33 νομοσχέδια της Κυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Και χωρίς καμιά συμφωνία Συναίνεσης! Έτσι και σήμερα, ψηφίζουμε κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική. Όμως, εργασιακό μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούμε! Δεν θα συναινέσουμε σε μία πορεία, όπως αυτή που ακολουθεί η Κυβέρνηση, που οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα. Σε αυτή την πολιτική, συναίνεση δεν δίνω. Γιατί θα ήταν συνενοχή. Η δημιουργική σύμπραξη της Αντιπολίτευσης ένα και μοναδικό σκοπό μπορεί να υπηρετεί. Τη στήριξη των συμφερόντων της Πατρίδας και του λαού. Δεν χρωστάμε στην Κυβέρνηση. Χρωστάμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης: Με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε, επίσης, τα θέματα της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Δήλωσα στον Πρωθυπουργό ότι η Νέα Δημοκρατία:
1. Είναι θετική στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
2. Είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη μείωση των κονδυλίων για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το 2013. Σε ώρες ύφεσης για ολόκληρη την Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Κεντρικός Προϋπολογισμός οφείλει να είναι αναπτυξιακός και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών.
3. Θεωρεί εσφαλμένη τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., γιατί μπορεί ο μηχανισμός αυτός, αν γίνει έτσι, να οδηγήσει στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων.
4. Πιστεύει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατών της Ευρωζώνης, μπορεί μεν να είναι λογικό να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων για εκείνα τα κράτη που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουν τους στόχους αυτούς.
Για όλα τα υπόλοιπα θέματα, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που έχουμε μπροστά μας”.
Παπαρήγα: Ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει
“Ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει”, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σύμφωνα με την ίδια, αντικείμενο της συζήτησης με τον κ. Παπανδρέου ήταν η επικείμενη Σύνοδος της Ε.Ε. και οι εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη, ενώ δεν συζητήθηκε το επίμαχο πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά, καθώς όπως είπε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι δεδομένο πως δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση και σε τίποτα.
Καρατζαφέρης: Δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας
«Ήμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, αλλά δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. «Ως ΛΑΟΣ δείξαμε σοβαρότητα και ψηφίσαμε το μνημόνιο για να σωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Τώρα όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε κάτι τέτοιο», εξήγησε ο κ. Καρατζαφέρης, απαντώντας στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση.
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μία συμβολική κίνηση αναζήτησης συναίνεσης. Ωστόσο, η προσπάθεια αναμένεται να αποβεί άκαρπη, αφού ουδείς δείχνει διάθεση να επωμιστεί μέρος του τεράστιου πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι επερχόμενες αλλαγές, ενώ και οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου αμφισβητούνται ανοιχτά από αντιπολίτευση και αναλυτές.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στις 11.15 με την γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για συνάντηση. Το βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών που θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή. Το κλίμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκρηκτικό, καθώς το κοινό νόμισμα συνεχίζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, αλλά η Γερμανία αρνείται μέχρι στιγμής τις προτάσεις που διατυπώνονται είτε για την έκδοση ευρωομολόγου, είτε για τον διπλασιασμό των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης. Στην ουσία, οι αγορές ομολόγων παραμένουν σχετικά ήρεμες μόνο και μόνο επειδή η ΕΚΤ αγοράζει σωρηδόν τις τελευταίες εβδομάδες κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη. Η τακτική αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη και αναζητείται εναγωνίως λύση. Μία από τις προτάσεις που ακόμη συζητούνται είναι να ενισχυθεί η ευελιξία του Μηχανισμού Στήριξης, ώστε να επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαιά του και για την αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και για την παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης σε κράτη και τράπεζες της ευρωζώνης που κινδυνεύουν. Άγνωστο όμως παραμένει αν θα το αποδεχθεί η Γερμανία.
Τα παραπάνω όμως δεν αφορούν ούτε την κυρία Παπαρήγα, ούτε τον κ. Τσίπρα, για τους οποίους η Ε.Ε είναι όργανο του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να εκφράσουν τη στήριξή τους προς το αίτημα του πρωθυπουργού για έκδοση ευρωομολόγων οι κύριοι Σαμαράς και Καρατζαφέρης.
Αντιθέτως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στο εσωτερικό μέτωπο, όπου ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη στήριξη κανενός, ούτε καν για ορισμένα μέλη της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων που συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, αν και θα ψηφίσει τις επιμέρους διατάξεις που αφορούν τις ΔΕΚΟ. Για τον κ. Τσίπρα και την κυρία Παπαρήγα βέβαια, ούτε λόγος δεν γίνεται, ενώ και ο κ. Καρατζαφέρης έχει υπαναχωρήσει πια από τη συναινετική στάση του. Τέλος, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις σήμερα, παρότι διαμαρτύρονται οι ίδιοι βουλευτές που καταψήφισαν το Μνημόνιο.
Στο μεταξύ, νέος γύρος επώδυνων νομοσχεδίων θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει και πάλι στις δυόμιση το μεσημέρι. Ειδικότερα πρόκειται για τα σχέδια νόμου για την "Αναμόρφωση Δικαίου του Ανταγωνισμού" και την "Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις", του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον, από το Υπουργικό Συμβούλιο περνάει το σχέδιο νόμου για την "Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής", του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, καθώς επίσης και εκείνο για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις", του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδ. Λοβέρδου. Ακόμη, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή για την "Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις".
Νικ. Μαλεβ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr