Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα βήματα έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι τώρα, επισημαίνοντας ότι στόχος για το 2011 είναι όχι μόνο η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.
Επίσης, όπως ανέφεραν αμφότεροι, συζητήθηκαν και τα θέματα που απασχολούν την ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά και τα οποία θα εξεταστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.
Νωρίτερα, ο κ. Rehn δήλωσε πως η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% περίπου αυτή τη δεκαετία, αν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. "Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από του χρόνου και ότι η ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2012", δήλωσε ο Rehn σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση στα ελληνικά.
"Υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη της τάξεως του 3% τουλάχιστον αυτή τη δεκαετία, αν εφαρμοστούν απόλυτα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε.
Ο κ. Ρεν δήλωσε αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός του 2011 κινείται εντός του στόχου μείωσης του δημόσιου ελλείμματος κατά 2,5% μονάδες και συνεπώς δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, εμφανίστηκε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η Ελλάδα ακολουθεί σωστή πορεία και είναι στο σωστό δρόμο, σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων», επεσήμανε ο Ολι Ρεν, ευχόμενος «καλή συνέχεια».
Ο Rehn συμπλήρωσε ότι ήρθε η ώρα οι χώρες της ευρωζώνης να αποκτήσουν και οικονομική ένωση εκτός της νομισματικής.
Νωρίτερα ο κ. Ρεν είχε επίσης γεύμα εργασίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το έργο της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδος ήταν κυρίως δημοσιονομικό και όχι στον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο γεύμα συμμετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, το μέλος της Τρόικας Σερβάζ Ντερούζ και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Nωρίτερα, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Ρεν είπε πως, «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου.Ο κ. Ρεν, αναγνώρισε επίσης, την σκληρή δουλειά που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όχι για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες όπως τόνισε χαρακτηριστικά αλλά για τις μεταρρυθμίσεις χάρη του μέλλοντος των συνταξιούχων, των δημόσιων υπηρεσιών, των επενδύσεων, της υγείας, της παιδείας. «Σήμερα αυτές οι προσπάθειες έχουν δρομολογηθεί και η Ελλάδα αλλάζει μέσα από απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων». Ο κ. Ολι Ρεν, ανέφερε επίσης ότι μέσα από τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί έχει επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα δρόμο που διασφαλίζει το μέλλον της και παράλληλα «σταθεροποιεί το κοινό μας νόμισμα. Μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου και να χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη αλλά από την πλευρά της κυβέρνησης προχωράμε σε μια υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη».
Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o επίτροπος τόνισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται συντονισμένη δράση για να επιλύσει την κρίση χρέους. «Πρέπει να αναλάβουμε καλά συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε. «Η τωρινή κατάσταση δεν είναι μια κρίση του ευρώ, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», πρόσθεσε ο επίτροπος.
Ο Ρεν θα έχει συνάντηση με τον τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Π. Θωμόπουλο .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr