Αναλυτικότερα ο κ. Στρος- Κάν πρότεινε για την αντιμετώπιση της κρίσης την αποκατάσταση της ανάπτυξης για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα. Ο κ. Στρος- Καν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει στα τέλη του 2011 με τις αρχές του 2012. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι γενναία, χρειάζεται κοινωνική και πολιτική υποστήρικη και όλοι στην κοινωνία πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν στις προσπάθειες της Ελλάδας και ότι η χώρα θα πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τάχθηκε υπερ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.
Σχετικά με την Ευρώπη, ο κ. Στρος Καν τόνισε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς η ανάπτυξη είνια πολύ βραδεία και κάλεσε την Ευρωζώνη να βρει μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα κρίσης χρέους. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, δηλώνοντας σίγουρος ότι θα ληφθούν από την νομισματική ένωση του Ευρώ οι σωστές αποφάσεις.
Θεμελιώδες για την Ελλάδα η αποκατάσταση της ανάπτυξης
«Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές», δήλωσε ο Στρος Καν στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα.
«Τώρα, ενόψει του 2011, είναι δύσκολο ακόμη να επιτευχθούν οι στόχοι, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δαπάνες συνεχίζονται, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι, διότι το σύστημα είναι τέτοιο που περιορίζει την δυνατότητα των ελέγχων», δήλωσε ο Στρος Καν.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ είπε επίσης ότι είναι θεμελιώδες για την Ελλάδα η αποκατάσταση της ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να συνδέσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Ο κ. Στρος Καν υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς, όπως είπε, «τον Μάιο που προσέφυγε στο ΔΝΤ βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος συνδέεται «με το βαθμό δικαιοσύνης που θα εμπνεύσει στο λαό», ενώ σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων σημείωσε ότι «αν ήμουν Ελληνας μπορεί και εγώ να ήμουν στους δρόμους».
«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κατάσταση και ο καθένας να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξετε ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται όλοι συμμετέχουν», συμπλήρωσε.
Ακόμα, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι «το ποσό του δανείου των 110 δισ. θα επαρκέσει για την Ελλάδα αν εξελιχθούν όπως πιστεύουμε τα πράγματα» καθώς και ότι «η ανάπτυξη αναμένεται να αποκατασταθεί τέλος του 2011».
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κ. Στρος Καν στην επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Βάσως Παπανδρέου για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και τη φυγή τους προς το εξωτερικό.
Το ενδεχόμενο να φύγει η νεολαία είναι ένα ζήτημα που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες. Είναι σημαντικό να τους δημιουργήσεις κίνητρα γιατί όταν επιστρέψουν στη χώρα τους θα έχουν αποκτήσει εμπειρία. Κατανοώ την απελπισία τους που μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν για το εξωτερικό. Καλώς, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα και υπάρξει ανάπτυξη θα επανέλθουν».
Συνάντηση Σαμαρά με τον Ντομινίκ Στρος Καν
Την θέση του για το μνημόνιο ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος Καν στο γραφείο του στη Βουλή.
Ο κ. Σαμαράς εξήγησε γιατί το μνημόνιο, εκτός από κοινωνικά άδικο, είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό. Υποστήριξε ότι δεν οδηγεί σε αποτελέσματα και επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής πορείας με ανάκαμψη και ανάπτυξη γιατί αν δεν υπάρξουν αυτά θα προκύψουν μεγαλύτερα αδιέξοδα τα οποία δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι τα αδιέξοδα αυτά δεν μπορεί να τα αποσοβήσει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Η ΝΔ συμφωνεί στην επιμήκυνση αρκεί να περιλαμβάνει όλο το ποσό του δανείου των 110 δισ. ευρώ και να μην περιέχει νέα επαχθή μέτρα.
Στην συνάντηση με τον κ. Ντομινίκ Στρος Καν παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Σταύρος Δήμας, οι αρμόδιοι τομεάρχες οικονομικών κ.κ. Σταϊκούρας και Μηταράκης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ο διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Συνάντηση με Παπούλια
Η Γερμανία έχει στηλώσει τα πόδια, είπε νωρίτερα την Τρίτη κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας. “Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει δυσκολίες και ελπίζω να βγούμε γρήγορα από την κρίση”, πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας. Ο κ. Στρος Καν συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι, “είναι φίλος της Ελλάδας και πως τα βάρη δεν θα πρέπει να τα πληρώνουν μόνο οι ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες, αλλά θα πρέπει να πληρώνουν κι αυτοί που πραγματικά έχουν”.
Καλά λόγια
Νωρίτερα το "R" έγραφε: Η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο έντονη και αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα, μία μόλις μέρα μετά την παρέμβαση Στρος- Καν στο Eurogroup, με την παρουσία του στην Αθήνα. Η άφιξη χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να περνά μία πολυεπίπεδη κρίση, χωρισμένη σε δύο πόλους.Σήμερα αναμένεται, πέραν από τα επισήμως καλά λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας που θα αναφερθούν, να τεθούν επι τάπητος όλα τα σημαντικά προβλήματά που η λύση τους πρέπει να δρομολογηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Έχει ήδη ξεκινήσει η πιο σημαντική περίοδος σχεδόν ολόκληρης της τριετίας, καθώς διακυβεύβεται η μεγαλύτερη δόση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει σειρά σημαντικών νομοσχεδίων με το ΔΝΤ να έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αναμένεται να πιέσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για την πιστή τήρηση του προγράμματος και να συζητήσει την προοπτική επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί από την τρόικα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ίδιος Στρος-Καν ήταν αυτός που πριν από μερικούς μήνες είχε ανοίξει το ζήτημα χρονικής παράτασης της αποπληρωμής του δανείου για την Ελλάδα, η οποία όμως αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια από τη Γερμανία.
Ο κ. Στρος-Καν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και με την αντιπολίτευση, με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ευελπιστώντας να λειτουργήσει ως συναινετικός δεσμός μεταξύ των ετερόκλητων δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξει εκ νέου τη θέση του ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα λαμβάνει υπ’ όψιν την κοινωνική διάσταση και στοχεύει στην προστασία των πλέον αδύναμων ομάδων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η αστάθεια στην Ευρωζώνη προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, ενώ η πρόταση του επικεφαλής τουΔΝΤ χτες στο Eurogroup για την αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού βρήκε «αντίσταση» σε «γερμανικό τοίχο». Ο κ. Στρος-Καν θα πρέπει να εξηγήσει ποια ακριβώς είναι τα πρότυπα του ΔΝΤ (τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό) για την αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας που έχει περιπέσει σε καθεστώς «αφερεγγυότητας». Το θέμα αυτό έχει επιτείνει τη σύγχυση των αγορών, αφού η εμμονή της Γερμανίας στη θέση «να πληρώνουν και οι ιδιώτες», κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τις αγορές, οι οποίες διαισθάνονται ότι οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ επιχειρούν να τους φορτώσουν τα μελλοντικά κόστη των δικών τους λαθών.
Επί της ουσίας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα διακυβευθούν η τύχη του ευρώ και η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπερβεί τη μεγαλύτερη ίσως κρίση της ιστορίας της. Το ΔΝΤ θέλει να δείξει ότι έφτασε στην Ελλάδα για να μείνει στην ΕΕ, και αυτό θα διαφανεί από το ρόλο του στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr