Εκπληξη και αγανάκτηση εκφράζει ο γ.γ. της ΓΣΕΕ για τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας παρατήρησε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον Βήμα FM: «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται», επαναλαμβάνοντας παράλληλα την αντίθεση της ΓΣΕΕ στην πρόταση για περικοπή μισθών και επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
«Με ιδιαίτερη έκπληξη και αγανάκτηση, ενημερώνομαι σήμερα από τον έντυπο ηλεκτρονικό και ΜΜΕ ότι οι "κοινωνικοί εταίροι" κατέληξαν χθες σε συμφωνία με την Υπουργό Εργασίας, ότι συνομολόγησαν για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 12% και πως επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ Μπουζούλας και επισημαίνει: «Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η κ. Κατσέλη συμφώνησε τηλεφωνικά (!) με τους συνδικαλιστικούς φορείς τους οποίους δεν κατάφερε να δει χθες το απόγευμα λόγω της κατάληψης του ΠΑΜΕ στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας.Η αλήθεια είναι ότι προσκληθήκαμε, ως ΓΣΕΕ, από την κ. Κατσέλη αλλά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε λόγω της κατάληψης. Από ΄κει και πέρα, ούτε συνομίλησα/συνομολόγησα σε συμφωνία μαζί της τηλεφωνικά, ούτε ήταν ποτέ δυνατόν να μιλήσω για τόσο σοβαρά ζητήματα από το τηλέφωνο. Πόσο μάλλον να καταλήξω σε συμφωνία μείωσης των αποδοχών των εργαζόμενων!». «Ουδέποτε συναντήθηκα με κοινωνικούς φορείς για το ως άνω θέμα», υπογραμμίζει ο γ.γ. της ΓΣΕΕ και καταλήγει: «Αγνοώ από πού εκπορεύεται τέτοιου είδους ενημέρωση, η οποία δεν τιμά το Συνδικαλιστικό Κίνημα, προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, όταν διαχέεται στην ατμόσφαιρα η θέση, πως κυβέρνηση και συνδικάτα συνομολογούν σε μειώσεις μισθών».
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Σε συμφωνία για απόκλιση αμοιβών έως 12% στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και για χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα δύο έτη, κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης εργοδότες και εργαζόμενοι.
Η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπόψη της τρόικας και εφόσον λάβει την έγκριση θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη διαμόρφωση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011.
Μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί η «ισοπεδωτική» ρύθμιση που ζητούσε η τρόικα για γενική υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
Τρία είναι τα σημεία της συμφωνίας και προβλέπουν απόκλιση των αμοιβών των επιχειρησιακών συμβάσεων έως 12% από τις κλαδικές συμβάσεις, χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων για ένα συν ένα έτη χωρίς απολύσεις και διαπραγμάτευση είτε από το εργοστασιακό σωματείο, είτε παό το κλαδικό αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα η διαπραγμάτευση για την νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο
Η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων θα παρέχεται στις περιπτώσεις των κλάδων όπου η σύμβαση θα υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών, δηλαδή από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% συν ένα του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr