«Το 2010 η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε ποτέ στη χώρα μας και η οποία ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ. Ο Προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2010, μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές χρονιές στην ιστορία της χώρας μας.
Η αφετηρία για αυτή την προσαρμογή ήταν πολύ δυσμενής. Το έλλειμμα του 2009 καταδεικνύει το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας. Το έλλειμμα του 2009 - με τα οριστικά αναθεωρημένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat - έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή 36,2 δισ. ευρώ. Το 2010 επιτυγχάνεται μία μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ άνω των 14 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή περίπου 22 δισ. ευρώ. Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων και την διεύρυνση του μεγέθους της Γενικής Κυβέρνησης η μείωση του ελλείμματος κατά 6 συνολικά ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο για μείωση κατά 5,5 μονάδες.
Το 2011 η Ελλάδα συνεχίζει την εντατική δημοσιονομική προσπάθεια, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Η Κυβέρνηση δεν αλλάζει το στόχο για το ύψος του ελλείμματος το 2011 και άρα δεν μειώνει την ταχύτητα της προβλεπόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της πορείας του χρέους έως το 2013. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2011 είναι τα 17 δις. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μια μείωση κατά 5 δις. ευρώ σε σχέση με το 2010 ή κατά 2% του ΑΕΠ.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται - σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα - θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από διαρθρωτικά μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, αλλά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
"Όσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε στις αγορές, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα", είπε ο Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011.
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός είπε ότι έχει αρχίσει να ξεπερνά τα προβλήματα.
"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει κάνει τεράστια βήματα τους τελευταίους μήνες...όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, το άνοιγμα των γραμμών χρηματοδότησης", είπε.
Δείτε στα σχετικά αρχεία το πλήρες κείμενο του προϋπολογισμού.
- 101118_budget_presentetiondoc.pdf (159 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr