Η Ελλάδα μάχεται να μειώσει τις δαπάνες και να δώσει ώθηση στα έσοδα έτσι ώστε να πετύχει τον δύσκολο στόχο του ελλείμματος για το 2010, σε ένα περιβάλλον θολών οικονομικών προοπτικών, κοινωνικής δυσαρέσκειας και σεναρίων για πρόωρες εκλογές. Οι ανησυχίες της αγοράς για ύφεση, για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat και ο κίνδυνος γύρω από την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, έχουν πιέσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς και το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους. Οι ειδικοί εξέτασαν και τονίζουν λοιπόν όλους τους κινδύνους που συντροφεύουν την Ελλάδα και την ελληνικηή αγορά και αφήνουν τις αποφάσεις στα χέρια των επενδυτών…
SOS 1
Ως πρώτος κίνδυνος εντοπίζεται αυτός που αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Όπως σημειώνεται, αν και η Αθήνα έχει καταφέρει πολλά στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι σήμερα, ωστόσο οι κίνδυνοι για πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα έσοδα και για τις κυβερνητικές δαπάνες και τις δαπάνες υγείας, παραμένουν. Για να αγγίξει το 7,8% το έλλεμμα του πρϋπολογισμού, η Ελλάδα θα πρέπει να εξαλείψει την αδυναμία των φορολογικών εσόδων, διατηρώντας τις δαπάνες 4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από ότι αρχικά ήταν ο στόχος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά στην αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα της χώρας από τη Eurostat, στα μέσα του Νοεμβρίου καθώς μπορεί να επηρεάσουν τα οικονομικά της χώρας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, θα πρέπει να κοιτάξουν εάν η Ελλάδα καταφέρει να πληρώσει τα συσσωρευμένα χρέη των νοσοκομείων μέχρι τα τέλη του έτους.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο θα είναι το πώς θα τα «πάει» η χώρα στο review του ΔΝΤ και της ΕΕ που θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου και θα ανοίξει (ή όχι) τον δρόμο για την τρίτη εκταμίευση του δανείου.
Τέλος, προσοχή να δοθεί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 10μήνου που θα ανακοινωθούν στα μέσα του Νοεμβρίου επίσης.
SOS 2
Δεύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στη διατήρηση των καλών προσπαθειών που έχει κάνει η Ελλάδα και στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Στις 18 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 και αυτό αναμένεται να αποδείξει εάν η χώρα μπορεί να διατηρήσει στον ίδιο ρυθμό τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι επενδυτές λοιπόν θα πρέπει να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις πιθανές αλλαγές που θα ανακοινωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 και σε πιθανές περαιτέρω δηλώσεις από τους αξιωματούχους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας για το τί μπορεί να συμβεί μετά τη λήξη των τριών ετών του πακέτου βοήθειας, το 2013.
SOS 3
Τρίτος κίνδυνος είναι οι εκλογές της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα είναι και οι πρώτες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009. Οι δημοτικές αυτές εκλογές θα τεστάρουν τη δυσαρέσκεια του λαού γύρω από τα μέτρα λιτότητας και σύμφωνα με αρκετή φημολογία, ίσως και να οδηγήσουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Η αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού είναι επίσης σημαντικοί κίνδυνοι καθώς υπάρχουν σχέδια για ιδιωτικοποίηση αρκετών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων.
Ετσι, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοιχτά στις προσεχείς εκλογές και στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν, εάν τελικά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης «γυρίσει» ενάντια στον Ελληνα Πρωθυπουργό, και εάν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι Ελληνες συνεχίσουν, αν και με δυσαρέσκεια, να δέχονται τα μέτρα λιτότητας.
SOS 4
Τέταρτος κίνδυνος είναι αυτός της ύφεσης. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση θα βαθύνουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας ακόμη περισσότερο. Ηδη προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.
Ετσι, οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν σήμερα ( 2 Νοεμβρίου) τον δείκτη PMI, στις 9 Νοεμβρίου τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τη βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου, στις 11 Νοεμβρίου τα στοιχεία για την ανεργία του Αυγούστου και στις 12 Νοεμβρίου τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Επίσης θα πρέπει να στραφούν στο τι θα συμβεί με τα σχέδια ενοποίησης του τραπεζικού κλάδου της Ελλάδας και εάν μετά το «deal-off» με το Κατάρ, η χώρα καταφέρει να προσελκύσει άλλες ξένες επενδύσεις.
SOS 5
Ο πέμπτος αλλά εξίσου σημαντικός κίνδυνος είναι αυτός που ακούει στο όνομα «πτώχευση» ή «αναδιάρθρωση χρέους». Πολλά τα σενάρια, οι αναλύσεις, οι δηλώσεις και οι διαψεύσεις γύρω από αυτό το θέμα το τελευταίο διάστημα. Γι αυτό το λόγο, από εδώ και στο εξής και με τις προσεχείς δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, οι επενδυτές θα πρέπει να δουν εάν οι αποδόσεις των εντόκων συνεχίζουν να μειώνονται ή όχι ( επόμενες δημοπρασίες: 9 Nοεμβρίου με ΕΓΔ 13 εβδομάδων, και 26 Νοεμβρίου με ΕΓΔ 26 και 52 εβδομάδων).
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι εάν τελικά η Fitch θα είναι ο τρίτος οίκος που τελικα θα ρίξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο καλαθι του junk ή εάν κάποιος οίκος αξιολόγησης αλλάξει πλεύση και υιοθετήσει μία πιο θετική στάση για την Ελλάδα, μετά τα βήματα που έχει κάνει στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Τέλος, τα αυτιά τους ανοιχτά θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές σε οποιαδήποτε σχόλια περί των προοπτικών επιμήκυνσης της βοήθειας που έχει η Ελλάδα, χρονικά ή χρηματικά, έτσι ώστε να αποφύγει την πτώχευση.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr