Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κρίση ελλείμματος που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε σε πρωτοφανή κρίση δανεισμού, λόγω των άστοχων κινήσεων του κ. Παπανδρέου – τόσο στο επικοινωνιακό πεδίο, όσο και σε επίπεδο οικονομικού σχεδιασμού. “Ούτε πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών δεν θα είχε κάνει τέτοια λάθη" σημείωσε, αναφερόμενος στις προβλέψεις του Μνημονίου, για “τις οποίες η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε καν”. Η αξιωματική αντιπολίτευση “δεν μπορούσε να δώσει λευκή επιταγή για τρία χρόνια” υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση γιατί συντάσσεται με την άκρα αριστερά στην “αντι-μνημονιακή” του ρητορική. Μάλιστα, άφησε και αιχμές εναντίον του κ. Παπανδρέου, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως ότι η πορεία προς την επιτήρηση ήταν προσχεδιασμένη, αφού η συμπεριφορά του πρωθυπουργού πριν από τον Μάιο ήταν "περίεργη".
Σε ό,τι αφορά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ο αρχηγός της Ν.Δ. δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναινέσει, εφόσον διερευνηθούν και τα πεπραγμένα προ του 2004, αλλά και μετά του 2009. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα γίνει νέα εξεταστική για τις επόμενες και προηγούμενες περιόδους της κυβερνήσεως Καραμανλή, όταν γίνει εκείνος πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι τους λογαριασμούς του με το παρελθόν τους έχει κλείσει "μέχρι αυτομαστιγώματος" και επανέλαβε ότι επαφίεται στον κ. Καραμανλή να επιλέξει "πότε θα μιλήσει".
Σε ερώτηση “που θα βρεθούν τα χρήματα, αν δεν υπάρχει το Μνημόνιο”, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τα δικά του προβλήματα, ως προβλήματα άλλων. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι έφερε την Ελλάδα προ αδιεξόδου, εκτοξεύοντας τα spreads. Ως προς την προοπτική υπογραφής νέου Μνημονίου από το 2013 και μετά, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει ευθέως περί αναδιαπραγμάτευσης, αρκούμενος να υποστηρίξει ότι με το δικό του οικονομικό πρόγραμμα, το έλλειμμα θα έχει μηδενιστεί μέχρι το 2011 και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί κατά 14%. Προσέθεσε ότι τις θέσεις της ΝΔ υιοθετούν πλέον και οι ξένοι, τόσο οι αναλυτές, όσο και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και ως εκ τούτου ο ίδιος νιώθει δικαιωμένος. Πάντως, απέφυγε να ζητήσει εκλογές.
Για την υπόθεση Βατοπεδίου, ο κ. Σαμαράς κάλυψε απόλυτα τον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι τυχόν κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή δεν θα προσέθετε τίποτα στις έρευνες για το θέμα, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εφευρίσκει σκάνδαλο ροής πολιτικού χρήματος εκεί που δεν υπάρχει. Παράλληλα, αρνήθηκε να σχολιάσει “την τρίτη κατά σειρά”, όπως είπε, κατάθεση της κυρίας Πελέκη, ενώ σημείωσε ότι η “μάρτυς, αν είναι αξιόπιστη, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη α λα καρτ”.
Ο κ. Σαμαράς πήρε αποστάσεις από τον σύμβουλό του, κ. Βάρδα, διαμηνύοντας ότι ακόμη και αν χρειάζονταν 180 ψήφοι στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία δεν θα το ψήφιζε. “Ο σύμβουλος είναι για να συμβουλεύει και ο αρχηγός για να αποφασίζει”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη ότι έχουν συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ.
Για το θέμα των συγχωνεύσεων των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ, χωρίς όμως να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων προτάσεων, αναμένοντας, όπως είπε, τις εισηγήσεις των αξιολογητών. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα και χαρακτήρισε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο "ανενεργή δεξαμενή ρευστότητας".
Τέλος, ο ηγέτης της ΝΔ υπερασπίστηκε την επιλογή του Βασίλη Κικίλια για την περιφέρεια Αττικής, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει την ανανέωση και του έπλεξε το εγκώμιο. Σε γενικές γραμμές, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών, χαρακτηρίζοντας το Γερμανικό μοντέλο "αρχηγοκεντρικό", σε ένα σύστημα που είναι ούτως ή άλλως "πρωθυπουργικοκεντρικό".
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr