Το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους συρρικνώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 1,5%. Στο 12% ανήλθε το Μάιο η ανεργία.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.431.326 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.267.994 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 122.672 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2009 (μείωση 2,7%) ενώ αυξήθηκαν κατά 18.380 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (αύξηση 0,4%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2009 (αύξηση 43,2%) και κατά 5.206 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (αύξηση 0,9%).
Στη μείωση του ΑΕΠ συνέβαλαν η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συντελεστών.
Το πρώτο τρίμηνο η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας είχε διαμορφωθεί στο 2,5%, ενώ η ύφεση βρίσκεται πλέον στον δεύτερο χρόνο της. Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το ΑΕΠ εφέτος θα υποχωρήσει κατά 4%.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία δείχνουν την ύφεση να εντείνεται σε μία σειρά από δραστηριότητες. Η οικοδομή, ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παραμένει σε αρνητική τροχιά καταγράφοντας συνεχή αρνητικά ρεκόρ. Ο όγκος των κτιρίων για τα οποία εκδόθηκαν νέες άδειες τους πρώτους πέντε μήνες του έτους δείχνουν πτώση της τάξης 22,4%, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο εμφανίζονται προβληματισμένοι για την επόμενη ημέρα, αφού εκτιμούν περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά και υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Η βιομηχανική παραγωγή, που προεξοφλεί προοπτικές παραμένει για έναν ακόμη μήνα σε αρνητικό έδαφος, έστω και αν οι ρυθμοί δείχνουν να επιβραδύνονται. Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής τον Ιούνιο παρουσίασε κάμψη της τάξεως του 4,5%.
Οι λιανικές πωλήσεις βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες σε ραγδαία πτώση, με αποτέλεσμα σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης των πωλήσεών τους. Η δραματική μείωση της κατανάλωσης καταγράφεται από τη σημαντική μείωση που καταγράφουν οι εισαγωγές. Μόνο τον Ιούνιο μειώθηκαν σε ποσοστό 25%.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με την εξέλιξη της ανεργίας την τελευταία πενταετία και τις διακρίσεις ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο, στα σχετικά αρχεία
- Anergia.pdf (569 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr