Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, η λεγόμενη συμπεριφορά της “αγέλης” που χαρακτηρίζει τις αγορές δεν αρκεί από μόνη της ως εξήγηση της συντονισμένης επίθεσης που δέχθηκε η Ελλάδα από τους ξένους αναλυτές. Αντιθέτως, πολύ πιο ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από άλλα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το πρώτο στοιχείο είναι η τάση για “ακραίες κρίσεις” (“judgment extremism”), οι οποίες αποφέρουν πολύ μεγαλύτερο όφελος σε όσους τις διατυπώνουν, εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθούν. Για παράδειγμα ένας αρθρογράφος (π.χ. Των Financial Times) θα ωφεληθεί πολύ περισσότερο αν προβλέψει επιτυχώς ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, όπως η κατάρρευση του ευρώ, απ' όσο αν αρκεστεί σε απλές αναλύσεις των υφιστάμενων δεδομένων.
Ένα άλλο στοιχείο που έκανε ζημιά στη χώρα μας ήταν η διαρκώς αυξανόμενη εξειδίκευση των σύγχρονων επιστημόνων. Έτσι, οι αναλυτές έβλεπαν μόνο αριθμούς, από τους οποίους προέκυπτε πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδος, χωρίς να συνυπολογίζουν επαρκώς την πολιτική βούληση για να σωθεί, απλούστατα επειδή οι “εγκέφαλοι” της εποχής μας σκέφτονται μέσα σε “κουτάκια” και δεν έχουν επαρκή γνώση όσων συμβαίνουν έξω από τον τομέα τους (σε αυτήν την περίπτωση, τον τομέα της οικονομετρίας). Με άλλα λόγια, οι αναλυτές “δεν μπορούσαν να συνδέσουν τις τελείες σε γραμμές”, όπως επισημαίνεται στο άρθρο.
Ένας τρίτος – και σχετικός με τον προηγούμενο – παράγοντας, είναι η τάση του εγκεφάλου να σκέφτεται με σχήματα “διχοτομήσεων”, της μορφής άσπρο/μαύρο. Έτσι, είναι πολλές φορές δύσκολο να σκεφτεί ότι ανάμεσα στην απόλυτη επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης που εφαρμόζει η χώρα μας και στην πλήρη κατάρρευση, υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις (αποχρώσεις του γκρίζου), οι οποίες είναι και η πιθανότερη εξέλιξη (όπως π.χ. Μία ελεγχόμενη αναπροσαρμογή της περιόδου αποπληρωμής των χρεών σε βάθος χρόνου).
Τέλος, σημαντική παράμετρος ήταν είναι και η τάση των ανθρώπων να μην ακολουθούν τη λογική, αλλά το την προαίσθηση τους, η οποία διαμορφώνεται από την “περιρρέουσα ατμόσφαιρα”. Έτσι, αντί οι αναλυτές να ερμηνεύουν τα στοιχεία με βάση τη ψυχρή λογική (π.χ. Ότι σε σύνολο 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, μόλις 50.000 συμμετείχαν στις πιο μαζικές διαδηλώσεις), τα ερμήνευαν με βάση τις προϋπάρχουσες ιδέες που είχαν στο μυαλό τους, βλέποντας “κίνδυνο αποσταθεροποίησης στη χώρα”, εκεί που δεν υπήρχε.
Καταλήγοντας, το άρθρο συμβουλεύει τους επενδυτές να σκέφτονται στο εξής έξω από κουτάκια και να έχουν επίγνωση των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την κρίση τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ...
Ν.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr