Σύμφωνα με έρευνα της Stat Bank που έγινε στις 198 μεγαλύτερες (βάσει πωλήσεων) φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που επενδύουν, συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα επέδειξε ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κατά το 2009, που ήταν ένας από τους ελάχιστους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που άντεξε τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι συνολικές πωλήσεις των 198 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκαν κατά 9,25 ενώ τα συνολικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,7%. Ο τομέας λειτούργησε με μέσο περιθώριο κέρδους 5,2%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για περίοδο κρίσης.
Οι αυξημένες επιδόσεις του τομέα παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων δεν είναι ένα περιστασιακό φαινόμενο καθώς οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου – στο σύνολό τους – κινούνται ανοδικά κατά τα τελευταία έτη.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της STAT BANK:
* Στον κλάδο κυριάρχησαν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αφού από το σύνολο των εταιριών του δείγματος οι 174 εμφάνισαν κέρδη και οι 24 ζημιές.
* Από τις 174 κερδοφόρες εταιρείες, οι 16 ήταν ζημιογόνες την προηγούμενη χρονιά (2008), οι 100 αύξησαν τα κέρδη τους και οι 58 μείωσαν τη κερδοφορία τους.
* Αντιθέτως, από τις 24 ζημιογόνες, οι 10 αύξησαν τις ζημιές τους, οι 7 μείωσαν τις ζημιές τους και 7 πέρασαν από κέρδη σε ζημιές.
* Έτσι, από τις 198 εταιρείες του δείγματος, οι 123 βελτίωσαν τις επιδόσεις τους ενώ 75 εμφάνισαν επιδείνωση. Πρακτικά, ο κλάδος πήγε καλύτερα από το 2008. Είναι ενδεικτικό ότι το 2008 σε δείγμα 170 επιχειρήσεων, οι 80 είχαν βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις τους (είτε μετατρέποντας τις ζημιές σε κέρδη είτε αυξάνοντας τη κερδοφορία τους είτε τέλος μειώνοντας τις ζημιές τους) ενώ 90 εταιρείες είχαν εμφανίσει επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
* Στον κλάδο φαρμάκου εξακολουθεί να επικρατεί υπέρ-συγκέντρωση δυνάμεων καθώς οι 20 μεγαλύτερες παραγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκου αποσπούν περίπου το 67% των συνολικών κερδών του δείγματος.
* Οι εταιρείες εργάστηκαν με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 5,3%. Το μεγαλύτερο μέσο περιθώριο κέρδους εμφάνισαν οι φαρμακευτικές (7,5%) ενώ το μικρότερο οι φαρμακαποθήκες (1,1%).
* Οι 116 μεγαλύτερες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας αύξησαν κατά 2,1% τα συνολικά τους κέρδη για να φτάσουν τα 517 εκατομμύρια ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν κατά το 2009 συνολικό τζίρο 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 6,8% σε σχέση με το 2008.
* Αντιστοίχως, οι 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας αύξησαν τα κέρδη τους κατά 58% για να προσεγγίσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Οι παραπάνω εταιρείες πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ύστερα από αύξηση 13,5%.
* Στο δείγμα εμπεριέχονται επιπλέον 9 επιχειρήσεις οι οποίες αύξησαν τη κερδοφορία τους κατά 306,5% για να προσεγγίσουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
* Στον κλάδο κυριαρχούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αφού αυτές καλύπτουν το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, όμως οι ελληνικές βιομηχανίες συντελούν στο 12% της φαρμακευτικής δαπάνης κατέχουν το 50% των θέσεων εργασίας και το 80% των νέων επενδυτικών προγραμμάτων του κλάδου. Ας σημειωθεί ότι τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα (generics) που παράγονται από τις ελληνικές βιομηχανίες είναι απολύτως βιοϊσοδύναμα με τα πρωτότυπα των πολυεθνικών οίκων ενώ την ίδια στιγμή είναι ως και 80% φθηνότερα. Έτσι, η κυβέρνηση θα μπορούσε να στηριχθεί στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων με σκοπό να πετύχει ένα εξορθολογισμό των δαπανών για τα φάρμακα.
* Σημείο έντονου προβληματισμού για την πορεία του τομέα φαρμάκου είναι τα χρέη των κρατικών νοσοκομείων προς τις εταιρίες φαρμάκων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ελληνικό δημόσιο οφείλει στις επιχειρήσεις περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η αποπληρωμή των οποίων προτάθηκε από τη κυβέρνηση να γίνει μέσω ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η λύση αυτή συνεπάγεται ένα πρόσθετο χρηματο-οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις της τάξεως του 25%.
* Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει γίνει σαφέστατα πολύ πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια. Ελληνικές εταιρείες εξάγουν σε πάνω από 60 χώρες και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέσσερις νέες παραγωγικές μονάδες σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Ελλάδα με συνολικό αποτέλεσμα 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν εκσυγχρονισθεί, έχουν σημαντική αποδοχή ως προς την ποιότητα των φαρμάκων τους στο εξωτερικό, ανοίγοντας συνεχώς νέες αγορές. Στην εγχώρια αγορά φαρμάκων οι ελληνικές εταιρείες κερδίζουν μερίδιο αγοράς την τελευταία 2ετία. Η διασφάλιση ωστόσο της ανταγωνιστικότητάς τους απαιτεί επένδυση σε νέες τεχνολογίες και νέες φαρμακοτεχνικές μορφές.
* Σημείο – κλειδί ωστόσο στις τρέχουσες εξελίξεις στη φαρμακευτική αγορά είναι το θέμα των τιμών των φαρμάκων. Η απόφαση που θεωρείται ότι μπορεί να αποκαταστήσει τα πράγματα στην αγορά είναι η άμεση εφαρμογή του άρθρου 14 το ν. 3840/2010 έτσι ώστε οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας να καθορίζονται με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εταιρείες
Ενδεικτικά η πορεία ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου είναι η παρακάτω:
* Η Alapis - σύμφωνα με τη διοίκηση της οποίας το σύνολο του τζίρου της προέρχεται από τον τομέα του φαρμάκου - βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης. Έτσι, μετά από αύξηση 9,3% εμφάνισε πωλήσεις της τάξεως των 480 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά την μείωση κατά 11% της κερδοφορίας της, η εν λόγω επιχείρηση εμφάνισε κέρδη 82 εκατομμυρίων ευρώ ενώ εμφανίζεται να λειτουργεί με ένα περιθώριο καθαρού κέρδους 17%
Ο όμιλος Alapis προχώρησε πρόσφατα στην πώληση οκτώ θυγατρικών του στους κλάδους των καλλυντικών, κτηνιατρικών φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού έναντι συνολικού τιμήματος 144,7 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος διέθετε στις 31/3 απαιτήσεις από νοσοκομεία 110 εκατ. ευρώ, κυρίως από πωλήσεις ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων. Σε ότι αφορά την πορεία του ομίλου το 2010, τα ενοποιημένα κέρδη της Alapis στο πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στα 20,5 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 272,240 εκατ. ευρώ από 235,576 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,56%.
* Η Novartis Hellas ενώ αύξησε τις πωλήσεις της κατά 16,6% εμφάνισε πολύ μεγάλη μείωση κερδών, της τάξεως του 55%. Στη πραγματικότητα, ενώ οι πωλήσεις της εν Ελλάδι θυγατρικής του πολυεθνικού κολοσσού προσέγγισαν τα 440 εκατομμύρια ευρώ, η κερδοφορία της εμφανίστηκε στα επίπεδα του 2007. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Novartis (Hellas) Α.Ε.Β.Ε. αφορούν τους τομείς των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (OTC).
H Pfizer το 2009 είχε ελαφρώς μειωμένα έσοδα σε σχέση με το 2008 ενώτην ίδια περίοδο τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο των κερδών του2008. Έτσι ενώ οι πωλήσεις της Pfizer έφτασαν στα 411 εκατομμύρια ευρώ, τα κέρδη της ήταν μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, η εταιρεία εμφανίστηκε να εργάζεται με ένα περιθώριο κέρδους της τάξεως του 3,7% όταν την προηγούμενη χρήση εμφανίζονταν να λειτουργεί με 5,2%.
Ας σημειωθεί ότι ο μητρικός όμιλος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 85 χώρες, ενώ τα προϊόντα της διατίθενται σε 150 κράτη. Τα φάρμακα της Pfizer εμπίπτουν σε μια ευρεία κλίμακα θεραπευτικών κατηγοριών.
* H Sanofi Aventis βρέθηκε στην δεύτερη καλύτερη θέση από άποψη κερδοφορίας μεταξύ όλων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Έτσι με έναν σταθερό τζίρο της τάξεως των 403 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 63,9 εκατομμυρίων ευρώ δείχνοντας να λειτουργεί με ένα περιθώριο κέρδους 16%. Ας σημειωθεί ότι η μητρική εταιρία αποτελεί την μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Γαλλίας.
* Με μοναδικές παραγωγικές δυνατότητες στα τέσσερα ιδιόκτητα υπερσύγχρονα εργοστάσιά της, η Βιανέξ (Vianex) καλύπτει όλο το φάσμα της βιομηχανικής παραγωγής φαρμάκων. Απασχολεί πάνω από 1.100 άτομα, ενώ εφαρμόζει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο της επιτρέπει να εμπλουτίζει συνεχώς την γκάμα των προϊόντων της. Το 2009 η εταιρεία ήταν στην τρίτη υψηλότερη θέση - από άποψη κερδοφορίας - μεταξύ όλων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, παρά την ελαφρά κάμψη της κερδοφορίας της αυτή διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 63,7 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η επιχείρηση λειτούργησε με περιθώριο κέρδους 16,9%. Η επιχείρηση που διευθύνεται από τον κ. Παύλο Γιαννακόπουλο, είναι παρούσα - μέσω των εξαγωγών – στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
* Η Roche Hellas, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’30, ήταν μία από τις λίγες επιχειρήσεις που εμφάνισαν ζημιές το 2009. Έτσι, από περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα κέρδη της το 2008 η εταιρεία παρουσίασε ζημιές 6,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2009.
* Στις αμέσως επόμενες θέσεις – από την άποψη της διαχείρισης του τζίρου – βρέθηκαν οι εταιρείες GlaxoSmithkline, Boehringer Ingelheim Ελλας, Astra Zeneca, Genesis Pharma, Φαρμασέρφ-Lilly, Abbott Laboratories, Bayer Hellas, Bristol Myers Squibb, Schering-Plough, Janssen Cilag, Elpen Φαρμακευτική, Φαμάρ, Demo, Pharmathen, Specifar, Baxter, Lundbeck, Nycomed Hellas, Cana, Lavipharm και Galenica.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας της Stat Bank βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά 8 ελληνικές επιχειρήσεις που όπως δείχνουν τα πράγματα διευρύνουν τη θέση τους τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζουν έντονη ερευνητική δραστηριότητα, πραγματοποιούν συνεχείς επενδύσεις που με τη σειρά τους απαιτούν διαρκή αύξηση του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού ακόμη και σε περίοδο κρίσης. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις Genesis Pharma, Elpen, Demo, Pharmathen, Kleva, Genepharm, Unipharma Κλέων Τσέτης και Πετσιάβας.
Η GENESIS Pharma είναι η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία, που το 1997, όταν η έννοια της βιοτεχνολογίας ήταν σχεδόν άγνωστη, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά στον κλάδο της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας. Συνεργάτης 13 από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας στον κόσμο, όπως οι Amgen, Biogen Idec, Celgene, Cephalon και Shire, μέσα στα δέκα χρόνια δραστηριότητάς της η GENESIS Pharma έχει εισαγάγει στην αγορά σημαντικά προϊόντα.
Σήμερα η GENESIS Pharma έχει κατακτήσει σημαντική θέση στον τομέα της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας και βρίσκεται μεταξύ των πιο πετυχημένων ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων, με πωλήσεις που έφτασαν τα 251 εκατομμύρια ευρώ. Η Genesis Pharma αύξησε τα κέρδη της κατά 18% για ναπροσεγγίσει τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία λειτούργησε με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 14,6%. Συγκαταλέγεται στις δυναμικότερες εταιρείες του κλάδου, με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και σε πέντε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο.
Η Elpen, που διευθύνεται από τους κ.κ. Κων/νο Πενταφράγκα και Θεόδωρο Τρύφων αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου. Ύστερα από (νέα) αύξηση 10%, ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης προσέγγισε τα 133 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 27,3% για να φτάσουν τα 14,6 εκατομμύρια ευρώ. Η επιχείρηση λειτούργησε με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 11%.
Στόχος της διοίκησης για το 2010 είναι να εδραιωθεί επιπλέον στην ελληνική αγορά και να επεκταθεί περισσότερο στο εξωτερικό. Οι συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και τα λανσαρίσματα κυρίως στο χώρου του αναπνευστικού και στην καρδιολογία αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση της την επόμενη 2ετία. Το θετικό στοιχείο για την Elpen είναι ότι οι πωλήσεις της στα νοσοκομεία αποτελούν χαμηλό ποσοστό του κύκλου εργασιών της.
Η διοίκηση της Elpen συνεχίζει τα σημαντικά επενδυτικά προγράμματα της τελευταίας 15ετίας τόσο στην παραγωγή όσο και σε διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου. Αυτά αφορούν την παραγωγική της μονάδα, τη νέα μονάδα για ειδικές φαρμακοτεχνικές μορφές με εξαγωγικό προσανατολισμό στη περιοχή των Μεσογείων. Επεκτείνει επίσης με σημαντικές προσθήκες την γραμμή παραγωγής του αναπνευστικού, με βάση το ElpenHaler, συσκευή με πατέντο του προέδρου της ELPEN. Οι εξαγωγές αποτελούν σήμερα περίπου το 12% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης με στόχο τον διπλασιασμό τους εντός 2ετίας, με έμφαση στο αναπνευστικό, στα καρδιολογικά, στα ενέσιμα αντιβιοτικά και σε ειδικές φαρμακοτεχνικές μορφές. Ήδη η εταιρία εξυπηρετεί νέα συμβόλαια σε Τουρκία και Μέση Ανατολή.
* Η Demo, που διευθύνεται από τους κκ Σταύρο και Δημήτρη Δέμο, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από 45 χρόνια για να μετατραπεί σε μία σημαντική παρουσία στον κλάδο της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Η DEMO στεγάζεται σε δύο ιδιόκτητα, υπερσύγχρονα και εξειδικευμένα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων και ορών συνολικής έκτασης 27.500m2. Οι Μονάδες Παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας θεωρούνται από τις πλέον σύγχρονες της Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Demo υλοποίησε συνολικές επενδύσεις 40 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική επίδοση εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η επιχείρηση λειτούργησε με σημαντικές οφειλές από την πλευρά του δημοσίου, γεγονός που επιβάρυνε επί μακρόν τα χρηματο-οικονομικά της. Οι τεράστιες οφειλές του δημοσίου οδήγησαν σε αλλαγή της στρατηγικής της επιχείρησης, που ήδη προσανατολίζει το συντριπτικό ποσοστό των πωλήσεών της σε πελάτες (εσωτερικού και κυρίως εξωτερικού) – εκτός κρατικών νοσοκομείων.
Η επιχείρηση, που σήμερα απασχολεί 600 άτομα, αύξησε τον τζίρο της κατά 7,4% για να φτάσει τα 96,7 εκατομμύρια ευρώ το 2009. Επίσης αύξησε την κερδοφορία του κατά 172% την κερδοφορία του για να προσεγγίσει τα 1,9 εκατ. ευρώ.
H Pharmathen είναι ένας όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διανομή προϊόντων υγείας, έχοντας μια ισχυρή θέση στα γενόσημα (generics) φάρμακα. Ο όμιλος της Pharmathen, που διευθύνεται από τον κ. Βασίλη Κάτσο και την κυρία Νέλλη Κάτσου, αναπτύσσει τη δραστηριότητά του κυρίως μέσω των εταιρειών Pharmathen ΑΒΕΕ και Pharmathen Hellas ΑΕΒΕ. H μεν πρώτη αύξησε την κερδοφορία της κατά 28,51% για να εμφανίσει κέρδη 10,1 εκατομμύρια ευρώ η δε δεύτερη κατά 175% για να εμφανίσει κέρδη 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Και οι δύο επιχειρήσεις εμφάνισαν το 2009 συνολικές πωλήσεις της τάξεως των 125 εκατομμυρίων ευρώ.
Tα τελευταία χρόνια η Pharmathen εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες με συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Σημαντική εξέλιξη σε αυτήν την πορεία είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης της επιχείρησης στις Σάππες Ροδόπης ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ . Γίνεται λόγος για μια υπερσύγχρονη βιομηχανική εγκατάσταση σε μια ακριτική περιοχή της χώρας που ενισχύσει την απασχόληση αλλά και το κύρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η Pharmathen είναι μέσα στις τρεις πρώτες εταιρείες ανάπτυξης στην Ευρώπη. Συνεργάζεται με 90 φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατέχοντας περισσότερες από 900 άδειες κυκλοφορίας. Είναι μάλιστα η πρώτη Ελληνική εταιρεία που καταθέτει ελληνικό προϊόν προς έγκριση στην Αμερική.
Με την πρόσφατη προσθήκη στον όμιλο του νέου ερευνητικού κέντρου στην Παλλήνη (επένδυση 5,5 εκατ. ευρώ), η Pharmathen σήμερα διαθέτει 3 ερευνητικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ερευνητική δυναμικό 80 ατόμων, 22 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ επενδύει 10 εκατ. ευρώ ετησίως στην έρευνα. Επιπλέον η Pharmathen διαθέτει παραγωγική μονάδα στο Πικέρμι
Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σε 75 χώρες του κόσμου, οι αναπτύξεις προϊόντων της είναι εγκεκριμένες σε όλες τις μεγάλες αγορές της ΕΕ, και έχουν εκχωρηθεί τα δικαιώματα αυτών των προϊόντων στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, Καναδά, Νότιο Αφρική και Ηνωμένες Πολιτείες.
* Η φαρμακοβιομηχανία ΚΛΕΒΑ εδώ και 35 χρόνια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του φαρμακευτικού κλάδου, με στόχο να προσφέρει αξιόπιστα φάρμακα στην υπηρεσία ιατρών, φαρμακοποιών και καταναλωτών.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974, ενώ εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου το 1991 από τη σημερινή της ιδιοκτησία, τον κ. Θεόδωρο και την κυρία Λέττα Χρονοπούλου.
τελευταία χρόνια η ΚΛΕΒΑ, έχει πραγματοποιήσει σημαντικά «ανοίγματα» σε δύσκολες αγορές του εξωτερικού. Όλα τα σκευάσματα της ΚΛΕΒΑ είναι προϊόντα ιδίας ανάπτυξης τα οποία παρασκευάζονται στις σύμφωνες με τα πρότυπα GMPs εγκαταστάσεις που διαθέτει.
Η εν λόγω παραγωγική επιχείρηση πραγματοποίησε πωλήσεις της τάξεως των 33 εκατομμυρίων ευρώ ενώ τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 424 χιλιάδων ευρώ.
Για το επόμενο διάστημα, η ΚΛΕΒΑ προσβλέπει σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της παραγωγικής της δυνατότητας, τόσο των στείρων χώρων, στοχεύοντας στην νοσοκομειακή αγορά με ενέσιμα προϊόντα, όσο και των υπολοίπων μορφών. Επίσης, το τμήμα R&D προγραμματίζει επέκταση των βιοισοδυναμιών για όλα τα φάρμακά της, ανάληψη εργασιών σε επίπεδο φασόν με ευρωπαϊκές βιομηχανίες και συμφωνία ανταλλαγής Know-how με οίκους του εξωτερικού.
* Η φαρμακοβιομηχανία Genepharm του επιχειρηματία κ. Αχιλλέα Βιγκόπουλου εμφανίζει επίσης μια σταθερά ανοδική πορεία. Ενδεικτική είναι η εξέλιξη της κερδοφορίας της κατά το 2009 που αυξήθηκε κατά 35%.
* Επίσης η Unipharma Κλέων Τσέτης που ελέγχεται από την κυρία Ιουλία Τσέτη εμφανίζει θεαματική πορεία ανάπτυξης που εκφράζεται τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Η διοίκηση της εν λόγω εταιρείας έχει ήδη έτοιμο σημαντικό επενδυτικό σχέδιο η υλοποίηση του οποίου θα της επιτρέψει να διευρύνει την παρουσία της τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.
* Η επιχείρηση Πετσιάβας Ν. ΑΕ, που διευθύνεται από τον κ. Σίμο Αναστασόπουλο είχε επίσης μια σταθερή πορεία (σε επίπεδο πωλήσεων) η οποία συνοδεύτηκε με αύξηση της κερδοφορίας κατά 20%. Έτσι, τα κέρδη της επιχείρησης κατά το 2009 προσέγγισαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ η εταιρεία έδειξε να εργαζεται με ένα περιθώριο καθαρού κέρδους 18%
Οι φαρμακαποθήκες
Σταθερή - σε ένα κλίμα αβεβαιότητας – ήταν η πορεία και των μεγάλων φαρμακαποθηκών της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της STAT BANK, οι 91 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα αύξησαν τις συνολικές πωλήσεις τους κατά 13,5% και την κερδοφορία τους κατά 58%.
Στις πρώτες 20 θέσεις του συγκεκριμένου τομέα βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Μαρινόπουλος Κ.Π. ΑΕ, οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και Αττικής, Ίων Στρούμσας Φαρμακαποθήκη, ο Συνεταιρισμός Πειραιά , η ΣΥΝΦΑ ΑΕ, η Πολίτης Δ (Pharmacon), η Lavipharm Active Services, η Δυναμική η Παφάρμ Αφοί Παπάζογλου, η Βιταφάρμ ΑΕ, η Φαρμαλούξ ΕΠΕ, η Φαρμαγορά ΑΕ, η Γερόλφαρμ ΑΕ, η Alfa Pharm ΑΕ, η Κάτσικας Μ. Δ. ΑΕ, η Pharma Group Μεσσηνίας AE, η Φαρμακευτική Ιπποκράτης ΑΕ, η Σαράντης Γ. Φαρμακαποθήκηκαι η Ξυδιάς Κ ο Συνεταιρισμός Κρήτης, η Φαρμακαποθήκη ΑΕ , η Φαρμακάτ ΑΕ,. και
* Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για την Φαρμακευτική Ιπποκράτης η οποία καταγράφει μια δυναμική πορεία από το 1981 και εντεύθεν και η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο «Diamonds της Stat Bank».
* Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πορεία των φαρμακευτικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη παρουσία κατέχουν οι αντίστοιχοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτική είναι η πορεία του Προσυφαπε (Αττική) που διακινεί πάνω από 20.000 προϊόντα και στον οποίο συμμετέχουν ως μέτοχοι 1.315 φαρμακεία. Ο Προσυφαπε έχει 4 κέντρα διανομής και εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 12.500 τ.μ με σύγχρονα συστήματα ρομποτικής και πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικόΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr