Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το δεύτερο σημείο που υπογραμμίζεται στην έκθεση, είναι ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, γεγονός όμως το οποίο ήταν αναμενόμενο, λόγω της μείωσης των δημόσιων δαπανών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο πληθωρισμός, όμως, ξεπέρασε τις προβλέψεις τους, καθώς οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν απορροφώνται "ούτε καν εν μέρει", από την αναπροσαρμογή των περιθωρίων κέρδους (το σημείο αυτό ενδεχομένως να αποτελεί έμμεση αιχμή για τις επιδόσεις της Λ. Κατσέλη στον έλεγχο της αγοράς).
Τρίτον, οι ελεγκτές θεωρούν ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι υπό πλήρη έλεγχο, με την εξαίρεση, όμως, των δαπανών των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση οφείλει, όπως υπογραμμίζεται, να δώσει μεγαλύτερη προσοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία επικροτούν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές του ΔΝΤ. Πάντως, επιφυλάσσονται να εξάγουν οριστικά συμπεράσματα για το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε βάθος χρόνου.
Τέταρτον, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις στο μέτωπο της ρευστότητας, αλλά η έκθεση σημειώνει ότι έχουν ληφθεί μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, τα κεφαλαιακά διαθέσιμα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύντομα θα λειτουργήσει πλήρως.
Πέμπτον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, σύμφωνα με την έκθεση, και μάλιστα η κυβέρνηση προηγείται των χρονοδιαγραμμάτων.
Την έκθεση υπογράφουν όλα τα μέλη του κλιμακίου ελεγκτών, με επικεφαλής τον γνωστό μας, πλέον, Πολ Τόμσεν.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ
Ν.Χ. - Φ.Π.