Ο Dizard στηρίζει τη θέση του περί αναδιάρθρωσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην κοινή απόφαση που έλαβαν τον περασμένο μήνα τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, με την οποία ανακοινώθηκε στους προμηθευτές ότι “τα χρέη των νοσοκομείων των ετών 2007, 2008, 2009 ύψους 5,36 δις θα εξοφληθούν με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου. Με βάση τα τρέχοντα επιτόκια , το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του υπολοίπου του 2007, μέχρι 1.110.000.000 ευρώ) με διετή διάρκεια εκτιμάται σε 12 – 14%, εφόσον προεξοφληθούν. Το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του 2008, μέχρι 2.200.000.000 ευρώ) τριετούς διάρκειας εκτιμάται σε 20 – 22%, εφόσον προεξοφληθούν. Το ποσοστό έκπτωσης για άτοκα ομόλογα (του 2009, μέχρι 2.050.000.000 ευρώ) τετραετούς διάρκειας εκτιμάται σε 30 – 32%, εφόσον προεξοφληθούν. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, το “ποσοστό έκπτωσης” που αναφέρεται στην ανακοίνωση δεν είναι τίποτε άλλο από έναν εύσχημο τρόπο επιβολής haircut. Μάλιστα, επικαλούμενος πηγές από την Αθήνα, αλλά και από traders του Λονδίνου, ο Dizard υποστηρίζει ότι, με βάση την τιμή που έχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά τα ομόλογα που έλαβαν οι προμηθευτές, το “κούρεμα” ξεπερνάει το 50% και φτάνει το 70% (!). Επειδή μάλιστα οι αγοραπωλησίες αυτές γίνονται χωρίς την “τεχνητή αναπνοή” που προσφέρει η Ε.Κ.Τ, ο Dizard θεωρεί ότι η τιμή τους είναι ενδεικτική των απωλειών που θα έχουν οι δανειστές της Ελλάδας σε περίπτωση γενικευμένης αναδιάρθρωσης, την οποία, σημειωτέον, ο Νουριέλ Ρουμπινί και άλλοι αναλυτές θεωρούν επιβεβλημένη και αναπόφευκτη.
Βέβαια, η κυβέρνηση επιμένει ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αποκλείεται, κάτι που άλλωστε επανέλαβε για νιοστή φορά ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Εντούτοις, η μετάθεση πληρωμών στο εσωτερικό είναι ένα φαινόμενο που έχει ήδη πλήξει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Μετά την πολύμηνη καθυστέρηση στις επιστροφές ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το ζήτημα θα ξεμπλοκάρει. Όχι όμως για όλους: Οι επιστροφές θα γίνονται για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ και με μία μάλλον ανεξήγητη παρακράτηση 10%, αφού όπως επισημαίνεται “επιστρέφεται το 90% του οφειλόμενου ποσού”.
Έτσι, παρά την υστέρηση στα έσοδα, ο προϋπολογισμός εκτελείται μεν κανονικά, όπως θα διαφανεί και από τα στοιχεία του εξαμήνου, αλλά αυτό επιτυγχάνεται χάρη κυρίως στην τεχνητή συγκράτηση των δαπανών, πέρα από τα όσα προβλέπονταν από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων. Εκτός από τις επιστροφές ΦΠΑ και το χρόνιο πρόβλημα των χρεών προς τους κατασκευαστές και προμηθευτές του δημοσίου, δραματικά μειωμένες είναι οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (29,6%), ενώ οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ μικρότερες από τις ανάγκες τους και είναι βέβαιο ότι θα εξαντληθούν πριν από το τέλος του έτους.
Το οικονομικό επιτελείο αντιτείνει ότι στόχος του δεν είναι η μετάθεση του προβλήματος. Για τις μεν επιστροφές ΦΠΑ, υποστηρίζει ότι θέλει να διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους, για τα δε χρέη των νοσοκομείων διαθέτει το βάσιμο εν μέρει επιχείρημα ότι το “κούρεμα” είναι η δέουσα απάντηση στις υπερτιμολογήσεις των προηγούμενων ετών. Όπως έδειξε και το δημοσίευμα των Financial Times όμως, ελάχιστοι πείθονται με τους παραπάνω ισχυρισμούς. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει έλθει η ώρα της πληρωμής των ανεξόφλητων λογαριασμών. Και τότε, αν δεν έχει συγκρατηθεί στο μεταξύ η ύφεση και έχουν ανακάμψει τα έσοδα, οι διαθέσιμες επιλογές θα είναι εξίσου επώδυνες: ή να ληφθούν νέα μέτρα, πέρα από τα ήδη εξαντλημένα όρια της ελληνικής κοινωνίας, ή να επαληθεύσουμε τις Κασσάνδρες...
Ν.Χ.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr