Έκθεση της Morgan Stanley για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιεύτηκε χθες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη σταθεροποιείται και το ενδεχόμενο επιστροφής σε ύφεση μετά από ένα σύντομο «διάλειμμα» ανάπτυξης (το λεγόμενο double dip) μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η πρόβλεψη της εταιρείας για την μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος έχει ήδη αναθεωρηθεί επί τα βελτίω (4,8%, έναντι 4,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση), μετά τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα των τριών τελευταίων τριμήνων. Μολονότι ατμομηχανή της ανάκαμψης αποδεικνύεται ο αναπτυσσόμενος νότος, οι δείκτες στον ανεπτυγμένο Βορρά δεν ακολουθούν αντίθετη τροχιά. Ακόμη και η δοκιμαζόμενη από την κρίση του κρατικού χρέους Ε.Ε αναπτύσσεται φέτος με ρυθμούς 1,2%.
Μάλιστα, από την έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε χθες, προκύπτει ότι η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε για ενδέκατο μήνα στη σειρά τον Απρίλιο. Έτσι, παρουσιάζεται αυξημένη κατά 8,5% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ετήσιας αύξησης από το 1991, όπως επισημαίνεται στη Βρετανική εφημερίδα Financial Times. Από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε που δημοσίευσαν στοιχεία, μόνο η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία παρουσιάζουν πτώση της βιομηχανικής τους παραγωγής.
Τέλος, ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο για την Ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υφιστάμενες αναλύσεις, οι συστημικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί. Στην τελευταία έκθεσή της για το θέμα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άμεσος κίνδυνος για κήρυξη στάσης-πληρωμών από κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Ταυτόχρονα τα «stress tests» του οίκου αξιολόγησης Moody’s σε 30 ευρωπαϊκές τράπεζες από 10 κράτη της Ε.Ε κατέδειξαν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα άντεχε αυτή τη στιγμή να απορροφήσει ακόμη και σοβαρά σοκ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Η ελπίδα είναι ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα έχει τουλάχιστον ευεργετική επίδραση στον τουρισμό και τη ναυτιλία, δύο νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό βοηθά και το φθηνό πλέον ευρώ, το οποίο καθιστά πιο ελκυστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν και βοηθά τις εξαγωγές (οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 2,2% στο πεντάμηνο). Ήδη, άλλωστε, παράγοντες της αγοράς (π.χ. η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο), αλλά και η κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν αρχίσει να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ύφεση φέτος θα περιοριστεί σε ποσοστό χαμηλότερο από το 4% που προβλεπόταν έως πρόσφατα. Αν επαληθευθεί το θετικό αυτό σενάριο, τότε η χώρα μας ενδεχομένως να αποφύγει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των διαδοχικών περιοριστικών μέτρων που την επιτείνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα επαφίεται στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, διαψεύδοντας τις τρεις Κασσάνδρες (Moody's, Fitch, Standard & Poor's) που ακόμη κάνουν λόγο για αναπόφευκτη χρεοκοπία.
N.X.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr