Τη Δευτέρα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε ότι θα ληφθούν μέτρα που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής των πολιτών «για μία ολόκληρη γενιά», προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη για τον έκτακτο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 22 Ιουνίου, με σκοπό να τιθασευτεί το ιλιγγιώδες έλλειμμα των 150 και πλέον δισεκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό. Αν και ο κ. Κάμερον δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πακέτο λιτότητας θα είναι πρωτοφανές, ώστε «να μην έχει η χώρα την τύχη της Ελλάδας».
Την ίδια ημέρα, η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014. Εξ αυτών, τα 11,2 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν το 2011, τα 19,1 δισ. το 2012, τα 24,7 δισ. το 2013 και τα 26,6 δισ. το 2014. Ο λόγος της επιβολής τους δεν είναι μόνο η τήρηση της συνταγματικής επιταγής για μηδενικά σχεδόν ελλείμματα στους προϋπολογισμούς από το 2016 και έπειτα, αλλά και «για να δώσει η Γερμανία το καλό παράδειγμα στην υπόλοιπη Ε.Ε». Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Γερμανικό έλλειμμα ξεπέρασε το όριο του 3% που ορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το 2009 και το 2010.
Στη Ρουμανία, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν έως και 25%, ενώ οι μειώσεις στις συντάξεις θα φτάσουν και το 15%. Παράλληλα, αναμένεται η απομάκρυνση 125.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2011.
Στην Ισπανία, τα επώδυνα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την τιθάσευση του δυσθεώρητου δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας (που ξεπέρασε πέρυσι το 11%), περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% και το πάγωμά των αποδοχών τους για το 2011, την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων, την μείωση των κονδυλίων προς τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, την κατάργηση του επιδόματος γέννας και τη μείωση των κονδυλίων για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Στην Πορτογαλία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στην περικοπή των αμοιβών των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, καθώς και αυξήσεις στους έμμεσους και άμεσους φόρους. Σκοπός του σχετικού νομοσχεδίου που τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη είναι η εξοικονόμηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, ώστε το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μειωθεί σε 7,3% στο τέλος του έτους (από 9,4% το 2009) και σε 4,6% το 2011.
Στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πριν από δύο εβδομάδες το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την εξομοίωση της ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, αλλά και την περικοπή 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους προϋπολογισμούς των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Το συνολικό δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να φτάσει τα 24 δισ.
Στη Γαλλία, παγώνουν όλες οι αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες μέχρι το 2013, πλην των συντάξεων, ενώ θα μειωθούν και οι καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, κατά 10%.
Οι ενστάσεις
Ανάλογα μέτρα αναμένεται να ληφθούν και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, στο δρόμο που έδειξε πρώτη από όλους η Ιρλανδία. Εντούτοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιτείνουν ότι οι περιοριστικές πολιτικές σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη είναι ακόμη εύθραυστη, ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, έχει μάλιστα χαρακτηρίσει τους «ιέρακες της δημοσιονομικής πειθαρχίας» ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη των οικονομιών. Εξάλλου, η Αμερική ακολουθεί την εντελώς αντίθετη πολιτική, υιοθετώντας επεκτατικές πολιτικές και «τυπώνοντας χρήμα», προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να «πάρει μπροστά» η οικονομία. Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη όμως υποστηρίζουν ότι η αποκατάσταση της «δημοσιονομικής τάξης» είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών οι δοκιμαζόμενες Ευρωπαϊκές οικονομίες. Δεν μένει να αποδειχθεί, στους αμέσως επόμενους μήνες, ποιος έχει δίκιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr