Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν μονόδρομος, αφού η χώρα μας είχε απολέσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και επομένως δεν ήταν σε θέση να πείσει τους εταίρους της ότι ένα άλλο μείγμα πολιτικής (πέρα από την αύξηση των φόρων και τη μείωση των δαπανών) ήταν εφαρμόσιμο. Παράλληλα όμως, ο Υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα αποτύχει αν δεν συνοδευτεί και από αναπτυξιακές πολιτικές. Άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται, όπως σημείωσε, οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους, που προωθεί το ΠΑΣΟΚ (π.χ, Καλλικράτης). Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, είπε ότι αυτή ήταν απαραίτητη, παρά τη μείωση της κερδοφορίας τους, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ασφαλιστικό και Εργασιακά
Για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο δεν περιέχει όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες, εξ ου και γίνονται ορισμένες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τριμερή Επιτροπή. Εντούτοις, “υπάρχουν τρεις αριθμοί που αναφέρονται ρητά στο μνημόνιο: 65, 40, 2015”, υπενθύμισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναφερόμενος στην ηλικία συνταξιοδότησης, τα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη και την καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση των αλλαγών, αντιστοίχως. Ρητή αναφορά στο Μνημόνιο υπάρχει και για το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων και για το λόγο αυτό γίνονται αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο της κας. Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, “ώστε να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ.Τ”.
Αποκλείεται η Στάση Πληρωμών
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από το κράτος και διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των καταθέσεων. Προσέθεσε επίσης ότι “οι εταίροι μας στην Ε.Ε. μας δάνεισαν ένα τεράστιο ποσό, επειδή πιστεύουν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να υλοποιηθεί και αυτό πιστεύουμε και εμείς”. Για να επιτευχθούν όμως οι στόχοι του “κάθε μήνας από εδώ και στο εξής είναι κρίσιμος”. Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι οι ελεγκτές της Τρόικας καταφθάνουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας για να συντάξουν την ενδιάμεση έκθεσή τους. Η τελική τους έκθεση για τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου θα συνταχθεί τον Αύγουστο και – καλώς εχόντων – των πραγμάτων η δεύτερη δόση από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης θα καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, η Ελλάδα ενδεχομένως να βγει στην αγορά το καλοκαίρι για την αναχρηματοδότηση τίτλων μικρής διάρκειας και ελπίζει ότι θα απευθυνθεί στις αγορές και για πολυετή ομόλογα πριν από τις αρχές του 2012, όταν και εξαντλούνται τα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης.
Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θα απέβαινε καταστροφική, οδηγώντας σε ύφεση δεκαετίας. Χώρισε τους “ειδικούς” που προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την προαναφερθείσα κατάληξη σε τρεις κατηγορίες: τους παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστές αγγλοσάξωνες, τους κερδοσκόπους που θα βγάλουν χρήματα αν χρεοκοπήσει η χώρα μας και τους σοβαρούς αναλυτές που επισημαίνουν ότι πράγματι η δυναμική του χρέους είναι οριακή και χρειάζεται επίμονη προσπάθεια από την Ελληνική κυβέρνηση, ώστε να την αναστρέψει. Μάλιστα, δεν δίστασε να ταυτίσει την ελληνική αριστερά με τη δεύτερη κατηγορία (τους κερδοσκόπους), καθώς αμφότεροι προτείνουν τη στάση πληρωμών. Επιπλέον, κατηγόρησε το Κ.Κ.Ε για τη μορφή των κινητοποιήσεών του, οι οποίες ισοδυναμούν με “αυτοκτονική στάση απέναντι στον τουρισμό”. “Δεν θα απολογηθούμε επειδή σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία”, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου
Τέλη Κυκλοφορίας, ΦΠΑ, Αποκρατικοποιήσεις
Ως προς τις επιμέρους πολιτικές, δεν απέκλεισε να περάσει μέρος της τιμής των τελών κυκλοφορίας στην τιμή της βενζίνης, ώστε να φορολογείται “η χρήση και όχι η κατοχή οχημάτων”. Πάντως, διευκρίνισε ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Για τις επιστροφές ΦΠΑ, δήλωσε ότι παρέλαβε χάος και για αυτό οι επιστροφές θα καθυστερήσουν μέχρι το φθινόπωρο, αφού το κράτος δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά του να ελέγχει σε ποιους επιστρέφεται ΦΠΑ. Για τις αποκρατικοποιήσεις, χαρακτήρισε τις ξένες επενδύσεις ευπρόσδεκτες, διαμηνύοντας παράλληλα ότι το δημόσιο δεν είναι διατεθειμένο να “ξεπουλήσει” την περιουσία του (εννοώντας τις χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες των εισηγμένων ΔΕΚΟ). Για αυτόν ακριβώς το λόγο, προανήγγειλε το “άνοιγμα της αγοράς” σε ορισμένους τομείς (όπως τα τυχερά παιχνίδια), ενώ “πυλώνας του προγράμματος θα είναι οι συμβάσεις παραχώρησης”. Αναγνώρισε ότι για ορισμένους δημόσιους φορείς διαμορφώνεται πολύ δύσκολη κατάσταση, συγκρίνοντας τον ΟΣΕ με την κρατική Ολυμπιακή. Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλυψε πλήρως για άλλη μία φορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα που είχε δημιουργηθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τις ρυθμίσεις που έγιναν στην δευτερογενή και πρωτογενή αγορά ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr