Ο πρώην Πρωθυπουργός, υπογραμμίζει πως περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες πηγές, χωρίς να θιγούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, και πως η 13η και η 14η σύνταξη θα πρέπει για παράδειγμα να καταβληθούν και πάλι. Επίσης αναφέρει ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών. Υπάρχουν δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν αισθητά με ειδική έρευνα σε κάθε υπουργείο εντός του 2010.
Ο κ. Σημίτης κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση αποτυχίας εφαρμογής του προγράμματος, λέγοντας ότι αν αποτύχουμε, μια ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.
«Θα επιστρέφαμε στη δραχμή με υποτίμηση τουλάχιστον 30%. Παράλληλα θα προκαλούνταν καταστροφικοί κραδασμοί: μαζική έξοδο κεφαλαίων, απόσυρση καταθέσεων με πιθανή συνέπεια την κατάρρευση της χρηματοδότησης της οικονομίας» τονίζει χαρακτηριστικά προσθέτοντας:
«Η οικονομία θα βρισκόταν πολύ γρήγορα σε πορεία συνεχώς επιτεινόμενης ύφεσης;. Η κοινωνία θα διολίσθαινε σε χωρίς τέλος εξαθλίωση. Η αύξηση του χρέους κατά το ύψος της υποτίμησης θα επέβαλε μακροχρόνια λιτότητα. Πιθανότατα, έπειτα από ένα σύντομο διάστημα θα παρουσιαζόταν έντονος πληθωρισμός, ο οποίος θα εξάλειφε τα όποια προσωρινά οφέλη της υποτίμησης, επιβάλλοντας συνεχείς νέες υποτιμήσεις»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr