Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισ. ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ.
Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σημείωσε ότι σημαντική δράση αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, ο Όλι Ρεν τόνισε οτι θα ακολουθηθεί η ίδια “φόρμουλα” που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.
Όπως τόνισαν τόσο ο Όλι Ρεν, όσο και η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τα 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη του ευρώ, “υπό εξαιρετικές περιστάσεις”.
“Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου ECOFIN για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα διασφαλίσει πως «οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ευρώ θα αποτύχει», εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο συνδυασμός δημοσιονομικών προσπαθειών που καταβάλλονται από χώρες υπό πίεση και η χορήγηση βοήθειας από άλλες, συνιστά ουσιαστικά ένα «Σύμφωνο Σταθεροποίησης» για την ευρωζώνη.
Από την πλευρά της, η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε σήμερα είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Εξάλλου, οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.
Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες του ευρώ ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία του δανείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ε. Σαλγάδο, η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαΐου.
Την ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στις αναταράξεις που επηρεάζουν τις αγορές, εξέφρασαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.
Υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ECOFIN που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε παράλληλα, ότι αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έγκριση του δανείου των 30 δισ. ευρώ για τη χώρα μας και ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους.
Όπως σημείωσε ακόμη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο Συμβούλιο ECOFIN αποφασίστηκε αν ζητηθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010 και το 2011 με μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού 500 δισ. Ευρώ για την Ευρώπη στο σύνολό της στο οποίο θα προστεθούν πόροι από το ΔΝΤ , ένας μηχανισμός ο οποίος, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους όπως λειτουργεί και ο μηχανισμός για τη στήριξη της Ελλάδας.
Την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για την ίδρυση ενός μηχανισμού σταθεροποίησης εντός της ευρωζώνης χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
«Χαιρετίζω θερμά την απόφαση του Συμβουλίου. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο και περιεκτικό μέτρο που θα ενισχύσει την ευρωζώνη και την ΕΕ στο σύνολό της. Οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και θα διασφαλίσουμε την ταχεία εφαρμογή του», δήλωσε ο κ. Μάρτενς.
Υποστήριξε ακόμη ότι «αυτός ο σταθεροποιητικός μηχανισμός αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία μίας πραγματικά ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «το ΕΛΚ θα είναι, φυσικά, η αιχμή του δόρατος σε αυτή τη διαδικασία».
Οι εκπρόσωποι των 72 κομμάτων του ΕΛΚ θα επανεξετάσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΕΛΚ στο Βίλνιους.
ΔΝΤ, G7 και G20 χαιρετίζουν τη συμφωνία της ΕΕ για την σταθερότητα της Ευρωζώνης
Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν χαιρέτισε τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η ΕΚΤ για τη στήριξη των απειλούμενων οικονομιών της Ευρωζώνης και τόνισε πως το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση χωρών ανά περίσταση.
«Το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του, προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Στρος-Καν.
«Αναμένουμε πως δική μας οικονομική βοήθεια θα είναι ευρεία σε αναλογία με τις πρόσφατες συνεννοήσεις μας με την Ευρώπη».
Το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης ύψους 750 δισ. ευρώ μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μακροπρόθεσμη λύση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, Marek Belka. Σε συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum στις Βρυξέλλες, ο Belka δήλωσε ότι "αυτό που έγινε χθες δίνει μια μικρή ανακούφιση στους Ευρωπαίους, έχει την δυναμική να καθησυχάσει τις αγορές".
Παράλληλα και η Ομάδα G7 χαιρετίζει σε σημερινό της ανακοινωθέν «τη δράση» που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωζώνη για να στηριχθούν οι χώρες μέλη της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και για να εξασφαλισθεί «η οικονομική σταθερότητα».
«Τα μέτρα τούτα θα προσφέρουν μία ισχυρή συνεισφορά στην οικονομική σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να κρηπιδώσουμε την σταθερότητα, την ανάκαμψη και την ανάκαμψη», τονίζεται στο ανακοινωθέν της.
Η G7 χαιρετίζει επίσης και τη «δέσμευση» που έλαβαν οι χώρες της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και εξέφρασε την υποστήριξή της προς τα μέτρα που ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Ομάδα εξάλλου υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο του συντονισμού ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες της G7», οι οποίες έχουν δεσμευθεί να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap). Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G20 χαιρέτισαν τα μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ για τη στήριξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του πακέτου βοήθειας των 500 δισ. ευρώ, αναφέρεται σε ανακοινωθέν τους.
«Η G20 θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές, και παραμένει αταλάντευτα δεσμευμένη στη συνέχεια της συνεργασίας για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», τονίζεται στο ανακοινωθέν που διένειμε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ομάδος των 20 (G20) θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη αργότερα εντός της Δευτέρας, προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Νοτιοκορεάτης υφυπουργός στο Πρακτορείο Ρόιτερ. Οι υφυπουργοί θα έχουν μία δεύτερη τηλεδιάσκεψη αμέσως μόλις οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας θα έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε τηλεφωνικά ο Σιν Τζε Γιουν από τον Καναδά.
Διαφωνεί η Βρετανία
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.
"Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης", είπε ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους. Η Βρετανία είναι μέλος της Ε.Ε αλλά όχι και της ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ ενέκρινε το δάνειο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το δάνειο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου "πακέτου" βοηθείας, συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες.
Τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν από το ΔΝΤ – εκταμιεύονται αύριο - μαζί με τα ευρωπαϊκά δάνεια, θα αποτελέσουν το πρώτο συνολικό κονδύλι, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr