Και το ερώτημα είναι τι μεσολάβησε ; Θορυβήθηκε το υπουργείο ΠΕΚΑ από την επιστολή που του απέστειλε προ ημερών το συλλογικό όργανο των ιδιωτών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά με δικές τους μονάδες, και η οποία κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου ;
Και εμπάσει περιπτώση, αφού το υπουργείο έκρινε ότι η διάταξη αυτή, δεν εκφράζει την πολιτική του, γιατί εκείνη συμπεριλήφθηκε στο κείμενο που κατατέθηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες στη Βουλή; Άραγε μέσα σε αυτό το διάστημα προέκυψε κάποια καινούργια εξέλιξη διεθνώς στο συγκεκριμένο τομέα, που ανατρέπει τα μέχρι τώρα τεχνολογικά δεδομένα ;
Η επίμαχη ρύθμιση αφορά στο άρθρο 12 του ν/σχεδίου, το οποίο επιδοτεί με ισχυρά οικονομικά κίνητρα της τάξης των 100.000 ευρώ/ MW το έτος (έναντι 70.000 ευρώ/MW με το προηγούμενο καθεστώς), μονάδες αιχμής, ισχύος έως 150MW και για περίοδο έως 5 έτη. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό χθες από το υπουργείο, το συγκεκριμένο άρθρο έχει αποσυρθεί εδώ και 5 ημέρες από το κείμενο του ν/σχεδίου.
Τι λέει η επιστολή των ιδιωτών επενδυτών
Στην επιστολή του, όπως έγραψε χθες το «R», ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) προς την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, αλλά και τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ), μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Οι μόνοι -ή μάλλον ο μόνος- ωφελούμενος από τη ρύθμιση είναι ο επενδυτής εκείνος που θα έχει ήδη προχωρήσει σχέδιο δημιουργίας μονάδας με τα προβλεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά (αεριοστρόβιλοι ονομαστικής ισχύος έως 150MW) αλλά δεν την έχει ακόμη λειτουργήσει».
Γιατί φωνάζει ο ΕΣΑΗ ; Γιατί, το κίνητρο των 100.000 ευρώ/MW κατ΄ έτος δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή που θα το χρησιμοποιήσει να αποσβέσει την επένδυσή του σε διάστημα 6-7 ετών - είναι δηλαδή εξαιρετικά προνομιακό μέτρο – όταν για μια επένδυση μονάδας συνδυασμένου κύκλου, σαν αυτές των μελών του συνδέσμου, απαιτούνται 20 χρόνια.
Ποιος ήταν ο εισηγητής της διάταξης…
Τι συνέβη λοιπόν και αποσύρθηκε η διάταξη ; Και ποιος την εισηγήθηκε εξ αρχής στην υπουργό ; Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά ο εισηγητής είναι σύμβουλος της υπουργού κας Μπιρμπίλη. Το «R» επικοινώνησε μαζί του, όπως ωστόσο ο ίδιος κατηγορηματικά δήλωσε, δεν εισηγήθηκε εκείνος το άρθρο, χωρίς να γνωρίζει και ποιος το έκανε. «Αποφασίσαμε να επανεξετάσουμε το τεχνικό σκέλος της διάταξης κατόπιν των ενστάσεων που διατύπωσε για τη χρησιμότητά της μερίδα βουλευτών κατά τη συζήτηση του ν/σχεδίου στη Βουλή», ήταν η απάντησή του. Στην είδηση ωστόσο ότι το άρθρο έχει αποσυρθεί εδώ και 5 ημέρες, δεν έκρυψε την έκπληξή του, δείχνοντας να μη το γνωρίζει…
Η επιστολή ΔΕΣΜΗΕ προς την κα Μπιρμπίλη
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, με την κατάθεση του ν/σχεδίου στη Βουλή προ δύο περίπου εβδομάδων και υπό την πίεση των αντιδράσεων που εκδηλώθηκε προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από τους ιδιώτες επενδυτές, ο συγκεκριμένος σύμβουλος παρέπεμψε το θέμα στον ΔΕΣΜΗΕ, τον διαχειριστή δηλαδή του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ως τον μόνο αρμόδιο να κρίνει κατά πόσο είναι απαραίτητο να επιδοτηθεί με τα εν λόγω κίνητρα η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας. Το «R» επικοινώνησε με τη διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ, η οποία ωστόσο μας ενημέρωσε ότι ουδεμία εισήγηση για το συγκεκριμένο άρθρο δεν έγινε εκ μέρους της. Για να αποφύγει μάλιστα τυχόν εμπλοκή της στο συγκεκριμένο θέμα, απέστειλε επιστολή στην υπουργό, στην οποία και επισημαίνει ακριβώς ότι δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη στο επίμαχο άρθρο. Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαιώνει και ο εν λόγω σύμβουλος…
Ο εισηγητής επομένως της διάταξης, όπως επίσης και ο λόγος για τον οποίο αρχικά συμπεριελήφθη για να αποσυρθεί μετά από δύο εβδομάδες από το κείμενο, δεν έχουν απαντηθεί πειστικά. Τα σενάρια ωστόσο είναι πολλά και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Πόσο μάλλον όταν μια πληροφορία λέει ότι το θέμα έφτασε μέχρι και στο Μαξίμου…
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr