Η απόφαση του οίκου, που έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει του επενδυτές για πιθανή υποβάθμιση της χώρας κατά πολλές βαθμίδες, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί λίγο μετά την εξειδίκευση του πακέτου στήριξης της χώρας.
"Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα να φτάσει μέχρι εκεί, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε με βεβαιότητα", είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters η Kristin Lindow, αναλυτής της Moody's.
"Χρειάζεται ακόμη να αξιολογήσουμε πόσο ισχυρή είναι η πολιτική θέληση της κυβέρνησης (να προχωρήσει με την δημοσιονομική προσαρμογή) και πόσο δύσκολο είναι για τους πολίτες να δεχτούν αυτές τις αλλαγές", είπε η Lindow, μέλος της ομάδας αναλυτών της Moody's, υπεύθυνη για την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η Moody's μείωσε την αξιολόγησή της για την χώρα σε A3 από A2 στις 22 Απριλίου και προειδοποίησε για πιθανή νέα υποβάθμιση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η S&P υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία "junk" και την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρα σε ΒΒ+, ενώ η αξιολόγηση της Fitch για την χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ΒΒΒ-, με αρνητικές προοπτικές.
Η Moody's προβλέπει σταθεροποίηση του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που πρέπει να ενσωματωθεί στην αξιολόγηση της χώρας, είπε η Lindow.
"Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως και αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνουν τις δημοσιονομικές αλλαγές που χρειάζονται", είπε η αναλυτής.
Σε ανακοίνωσή της η Moody's είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσει να σταθεροποιήσει το χρέος της, πράγμα που θα χρειαστεί μεγάλη επιμονή και θυσίες από τον λαό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr