Η Α.Κ. πραγματοποίησε πρόσφατα επαγγελματικό ταξίδι στη Ρουμανία, μία από τις χώρες που έχει ‘’διασώσει’’ το ΔΝΤ. Το υποκατάστημα στο Βουκουρέστι, άσχετα με το πως εμφανίζεται στα χαρτιά, συνοψίζεται σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, όπου στα γραφεία του απασχολεί περί τους πέντε υπαλλήλους. Δύο Βούλγαρους και τρεις Ρουμάνους. Οι δύο Βούλγαροι μηχανικοί λαμβάνουν το μήνα περί τα 800 ευρώ, οι δύο Ρουμάνοι 400 ευρώ και το παιδί ‘’για όλες τις δουλειές’’, ένας νεαρός Ρουμάνος, το ποσόν των 180 ευρώ. Οι Βούλγαροι υπάλληλοι προτιμούν να μένουν σε δωμάτια στον πάνω όροφο, εκτελώντας παράλληλα χρέη φύλακα.
Η διευθύντρια της μεγάλης ελληνικής επιχείρησης διέμεινε, φυσικά, σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι οδηγίες που έλαβε για την κυκλοφορία της στην πόλη ιδιαίτερα αυστηρές. Δεν πρέπει να κουβαλά τσάντα μαζί της στο δρόμο. Ο λόγος αυτονόητος. Βγαίνοντας ως μια, κατά τα φαινόμενα, πλούσια κυρία από ακριβό ξενοδοχείο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην της κλέψουν την τσάντα. Όλα στις τσέπες λοιπόν. Δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το μετρό για τις μετακινήσεις της. Το παλτό της δείχνει ακριβό, τα μαλλιά της είναι ‘’κομμωτηρίου’’. Ο κίνδυνος να τη ληστέψουν παραείναι μεγάλος. Ο πλούτος προκαλεί σε αυτή την πόλη. Με τα πόδια λοιπόν. ‘Η με ταξί που έχει καλέσει το ξενοδοχείο.
Περπατά προς και από το γραφείο. Κοιτά γύρω της και βλέπει εξαθλίωση. Εδώ ο κόσμος δεν διασκεδάζει. Δεν υπάρχουν καφετέριες και μπαρ. Λιγοστά τα καταστήματα με ρούχα ή τα κομμωτήρια. Ακόμα και τα ψιλικατζίδικα έχουν προσαρμοστεί στην εποχή. Σιδερόφρακτα, με ένα μικρό παραθυράκι να ανοίγει ίσα – ίσα για να εξυπηρετηθεί ο πελάτης. Ο κόσμος που περπατά στο δρόμο απεριποίητος, μοιάζει ντυμένος με ρούχα παλιά ή ‘’κινεζικής’’ ποιότητας. Τα πρόσωπα σφιγμένα, λείπουν τα χαμόγελα.
Η Α.Κ. αγοράζει κάθε μέρα κεράσματα για το γραφείο, κουλουράκια ή τυρόπιτες. Προσφέρει αλλά δεν παίρνει κανείς. Τους βλέπει όταν φεύγουν να τα κρύβουν στις τσέπες. Για το σπίτι. Βγαίνουν ένα βράδυ τέσσερις συνάδελφοι σε κυριλέ εστιατόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Για ένα υπερπολυτελές δείπνο συν το κρασί, πληρώνουν συνολικά – κάνει την ισοτιμία – 40 ευρώ. Ένα πλήρες δείπνο για ένα άτομο στο πεντάστερο ξενοδοχείο κοστίζει 120 ευρώ. Ένα βράδυ πηγαίνει στην όπερα. Γεμάτη με φοιτητές ή ηλικιωμένους, όλοι φτωχικά ντυμένοι. Γεμάτη όμως. ‘Ίσως να μην είναι όλα χαμένα τελικά, σκέφτεται.
Ένα μήνα μετά, η Α.Κ., καθισμένη στο μεγάλο της γραφείο παρακολουθεί τις εξελίξεις. ‘’Ναι, αλλά εμείς δεν είμαστε Ρουμανία,’’ σκέφτεται. ‘’Κι αν γίνουμε;’’
Φωτεινή ΠούληΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr