Αν και δεν αναφέρθηκε εκτενώς σε αριθμούς, ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι η ΕΕ θα προσφέρει 30 δισ. ευρώ το 2010 και ότι αναμένεται να υπάρξει τριετής δανεισμός από το ΔΝΤ.
Υπογράμμισε, δε, πως «οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά δεν άρχισαν και από το μηδέν. Ήδη εφαρμόζουμε το ΠΣΑ και έχουμε ήδη καλά αποτελέσματα, έχουμε φτάσει σε μία μείωση του ελλείμματος». Επιπλέον, τόνισε ότι «κινούμαστε με πολύ μεγάλη ταχύτητα».
Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, δήλωσε ότι «δεν είναι αφύσικο να στραφούμε στο ΔΝΤ και να ζητήσουμε να παίξει έναν επικουρικό ρόλο». «Το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει, η συνεργασία είναι η καλύτερη δυνατή, τελειώσαμε δύο βδομάδες ουσιαστικής παρέμβασης σε τεχνικό επίπεδο», είπε και ζήτησε να μη γίνονται παραλληλισμοί με άλλες χώρες.Ακόμη, ανέφερε ότι όλα έγιναν λόγω των ανασφαλειών και αμφιβολιών που κατευθύνουν τις αγορές. «Πιστεύω ότι η περίπτωση της Ελλάδας κατέδειξε ότι το ευρωπαικό οικοδόμημα χρειαζεται να ενισχυθεί, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιλύσει ένα πρόβλημα», σημείωσε.
Αν και υπογράμμισε ότι «οι αριθμοί μας λένε ότι θα έχουμε αρνητική εξέλιξη όσον αφορά το ΑΕΠ» και παραδέχθηκε πως «θα χρειαστούν πολύ σκληρά μετρα», φάνηκε αισίοδοξος ότι η οικονομία θα είναι σε θέση να επανέλθει σε καλή πορεία, καάνοντας λόγο για καλά στοιχεία όσον αφορά το α’ εξάμηνο, καθώς «ο συνδυασμός των μέτρων που λαμβάνουμε θα οδηγήσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον που θα βοηθήσει την ανάπτυξη».
Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε για μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα έως 10%, επισημαίνοντας ότι «χωρίς αμφιβολία το θέμα των μισθών είναι μεγάλο πρόβλημα, το κομβικό».
Όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τόνισε ότι «το να ανοίξει κανείς την αγορά για τα φορτηγά και τις μεταφορές θα έχει άμεση επίπτωση στις τιμές, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές», ενώ ανέφερε ότι «η αναθεώρηση του θέματος συνταξιοδότησης περνάει από το κοινοβούλιο και θα εφαρμοστεί».
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές: «Δεν πρόκειται να αρχίσουμε να ξεπουλάμε» και πρόσθεσε ότι θα υποβάλει σειρά προτάσεων στο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.
Αναλυτικά, ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον υπουργό εποικοδομητική, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση της χώρας μας. «Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα».
Επιπλέον, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν έγκαιρα για να καλυφθούνοι ανάγκες της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε ότι «γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».
Στρος-Καν: "Μην δαιμονοποιείτε το ΔΝΤ"Να μην «δαιμονοποιεί» η ελληνική κοινωνία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε ο γενικός διευθυντής τουν Ντομινίκ Στρος-Καν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου με τον προεδρεύοντα της διεθνούς νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου του ΔΝΤ, Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι.
«Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα» υποστήριξε ο Ντ.Στρος-Καν.
«Σήμερα, αντιμετωπίζει προβλήματα η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη χώρα» τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Τι κάνει το ΔΝΤ; Προσπαθεί να προσφέρει συμβουλές και βοήθεια εκ μέρους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε».
Ο Ντ.Στρος-Καν απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, επισημαίνοντας ότι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων θα μιλήσει μετά την ολοκλήρωσή τους.
Από την πλευρά του, ο Γ.Μπούτρος-Γκάλι δήλωσε πως υπό την ηγεσία του κ. Στρος-Καν το ΔΝΤ «έχει αλλάξει και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των χωρών τις οποίες καλείται να διασώσει».
Η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, τέθηκε επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση αυτή «συζητήθηκε το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις επαφές που είχε το κλιμάκιο στην Αθήνα, δεν υπήρξε συμφωνία με το ΔΝΤ στα εξής τρία θέματα:1) Αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Το ΔΝΤ ζητά τη μείωση κατά 30% του επιδόματος αδείας και κατά 30% του δώρου των Χριστουγέννων εντός του 2010.
2) Ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ απαιτεί εφαρμογή του νέου νόμου από το 2011 ή το 2012 το αργότερο- αντί του 2018 που θέλει η ελληνική κυβέρνηση.
3) Συντάξεις. Το ΔΝΤ απαιτεί ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει με βάση τις εισφορές του συνόλου του εργασιακού βίου, ενώ ταυτόχρονα, επιθυμεί πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με πάγωμα του κατώτατου ημερομισθίου και μισθού που έχει ορισθεί από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ρεν: Στις αρχές Μαϊου η ενεργοποίηση του μηχανισμού
Στις αρχές Μαΐου ενδέχεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20, ο Ρέν δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έρθει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων στα μέλη της ευρωζώνης.
Πρόσθεσε, δε, ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012), ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν κρίνεται μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης και, ολόκληρου του κόσμου. «Φυσικά, δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τη συζήτηση για το ζήτημα της Ελλάδας. Δυνητικά μπορεί να έχει επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια», επεσήμανε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διέψευσε ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζεται με το ΔΝΤ του οποίου την τεχνογνωσία, πάντα εκτιμούσε. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δράσουν με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr