Ένα μήνα αργότερα, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την Κίνα «αχόρταγη» και «βλέπουν» μειωμένη προσφορά έναντι ζήτησης. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση σε κοσμήματα χρυσού, αλλά και σε χρυσό σαν επένδυση αυξάνεται συνεχώς.
«Η εγχώρια προσφορά από τα ορυχεία εξακολουθεί να υποχωρεί, ενώ η ζήτηση για χρυσό παραμένει», δηλώνει η αναλύτρια του Mineweb, Rhona O'Connell, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για ιδιώτες επενδυτές, αλλά και για επαγγελματίες που «βλέπουν» πιο ασφαλές το μέταλλο έναντι των άλλων εμπορευμάτων. Σημειώνεται, δε, ότι αναλυτές της Merrill Lynch επισημαίνουν ότι η απελευθερωμένη αγορά κοσμημάτων χρυσού αναμένεται να καταστήσει το μέταλλο ακόμη πιο προσιτό και επιθυμητό.
Επιπλέον, πρόσφατη έκθεση της Bank of America τοποθετεί την Κίνα στο «τιμόνι» της παγκόσμιας ζήτησης για χρυσό μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), η ζήτηση χρυσού από τη χώρα αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κοσμημάτων, αλλά και λόγω των επενδυτικών αναγκών.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στον κόσμο, ενώ βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκόσμιως σε επίπεδο αποθεμάτων. Από το 2003 έχει αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 454 τόνους φτάνοντας τους 1.054, με αξία που ανέρχεται στα 37,96 δισ. δολάρια.
Με την αγορά, λοιπόν, να παραμένει ανοικτή από την κινεζική κυβέρνηση για το «κίτρινο» μέταλλο, οι περισσότεροι καταναλωτές μπορούν να επενδύσουν με ασφάλεια τα χρήματά τους στο εμπόρευμα, καταλήγουν οι αναλυτές.
Κέρδη 1,7% στο α’ τρίμηνο για το χρυσό
«Ψήφο εμπιστοσύνης» έχουν δώσει οι επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο από την αρχή του έτους, καθώς η αβεβαιότητα που δημιουργείται στις διεθνείς αγορές τροφοδότησε την καταφυγή στην «ασφάλεια» που παραδοσιακά προσφέρουν τα μέταλλα.
Σημειώνεται ότι ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με κέρδη για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανοδική πορεία από το 1979.
Ειδικότερα, σε μηνιαία βάση, ο χρυσός «έκλεισε» με μικρές απώλειες 0,4%, στον απόηχο της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού. Από την αρχή του έτους, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 1,7%, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 έχει αποδώσει 27%.
Κατά την τελευταία ημέρα του τριμήνου, η τιμή του χρυσού βρέθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών άσκησαν πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα ευνοώντας τη ζήτηση του μετάλλου. Για τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης, ο χρυσός σημείωσε κέρδη 0,8%, τερματίζοντας στα 1.113,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ για τα συμβόλαια Ιουνίου, η τιμή του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της στα 1.114,50 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 0,8%.
Με την κίνηση του δολαρίου να είναι πάντοτε αντίστροφη από αυτή των εμπορευμάτων, οι αναλυτές θεωρούν ότι αν και το νόμισμα έχει υποτιμηθεί, η ανάκαμψη της οικονομίας και η μακροπρόθεσμη βελτίωση της αγοράς εργασίας επιφυλάσσει περαιτέρω πτώση του, με αποτέλεσμα τα μέταλλα να συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους μέσα στο επόμενο διάστημα.
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr