Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΒΕΑ τονίζει τα εξής:
«Η Βιοτεχνία βιώνει τις δευτερογενείς συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και της εσωτερικής σοβαρότερης κρίσης.
•Από τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, τα αναγκαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους και
•Από τις τάσεις που οι δυνάμεις της αγοράς καλλιεργούν και αποτυπώνονται στον πληθωρισμό, στη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης, στον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης από τις τράπεζες και στη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις και δη στις μικρότερες.
Ας μην ξεχνούμε ότι συντριπτικό καταγράφεται το ποσοστό των επιχειρήσεων μελών του ΒΕΑ που έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση (85,4%), ζημιές εμφανίζει το 37,2% του συνόλου των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΑ με μεγαλύτερη συχνότητα τις μικρότερες επιχειρήσεις ενώ ο κύκλος εργασιών σε μέσους όρους εμφανίζει μείωση κατά το 1/3 μεταξύ των ετών 2008 και 2009. Η πτώση του τζίρου συνδέεται με σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας όπως τεκμηριώνουν και τα συγκριτικά στοιχεία ερευνών που διεξήγε το ΒΕΑ.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κάθε επιπλέον μέτρο που αποστερεί ρευστότητα από τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι αντίθετο στη λογική προστασίας του εναπομείναντος δυναμικού τους. Έτσι η κατάργηση της παρακράτησης του 8% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, αποτελεί αναγνώριση της δυσκολίας που θα προκαλούσε ένα τέτοιο μέτρο.
Παράλληλα όμως το ΒΕΑ εκφράζει την ανησυχία του για το ύψος των επιτοκίων που τελικά θα διαμορφωθούν στα δάνεια με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ τόσο για εξόφληση οφειλών, προμηθευτών όσο και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στόχος πρέπει να είναι η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η ενίσχυση των ταμείων και όχι να καταστούν αυτές όμηροι των τραπεζών και των κερδοσκοπικών διαθέσεών τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr