Στην Αθήνα ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά ήταν τα συλλαλητήρια. Το κεντρικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Αρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ομονοίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους στο Πεδίον του Άρεως έκανε λόγο για μέτωπο δυνάμεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Χαρακτήρισε άδικα και αντικοινωνικά τα κυβερνητικά μέτρα και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί επιθέσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ έκανε λόγο και για απεργιακό μήνυμα προς τους εργοδότες να σταματήσουν τις απολύσεις , τις διαθεσιμότητες και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Η. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι χθες ακούστηκε η φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της τιμωρεί την εργασία και οδηγεί την κοινωνία στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση, ενώ δήλωσε ότι η ΑΔΕΔΥ θα αγωνιστεί για να μη γυρίσει η ζωή μας στο Μεσαίωνα.
Ο Θ. Βασιλόπουλος (ΓΣΕΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) έκανε λόγο για απόπειρα ακύρωσης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά και για μέτρα που θα διογκώσουν το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους. Κάλεσε τα συνδικάτα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ χαρακτήρισε προβοκάτσια την επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους , ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι οι αγώνες θα βάλουν φρένο στην πολιτική κατάργηση των δικαιωμάτων και θα ανοίξουν με δυναμικό τρόπο νέους δρόμους για τους εργαζόμενους.
Ακολούθησε μια πραγματικά μαζική και μαχητική απεργιακή διαδήλωση. Στην απεργία συμμετείχαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις και τα σωματεία των εργαζομένων στον Τύπο, μετά από αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της Διασωματειακής Επιτροπής , ενώ στη διαδήλωση συμμετείχαν με πανό και οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων περικοπής των μισθών.
Επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο των συλλαλητηρίων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 αστυνομικοί και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας διαδηλωτής.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, προκλήθηκαν φθορές σε έξι εμπορικά καταστήματα, τέσσερα ξενοδοχεία, τρία υποκαταστήματα τραπεζών και σε δύο οχήματα.Η Αστυνομία προσήγαγε 16 άτομα, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος εννέα ατόμων.
Ομάδες περίπου 100 αναρχικών και αντιεξουσιαστών εισχώρησαν στον κύριο όγκο της πορείας που οργάνωσε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο. Οι αναρχικοί, οι οποίοι φορούσαν κράνη και μάσκες, προκάλεσαν ζημιές σε δύο τηλεφωνικά κέντρα (καφάο) στο ύψος της Καμάρας, επί της οδού Εγνατίας, ενώ έσπασαν τα τζάμια του παραδοσιακού κτιρίου της Αγιορείτικης Εστίας, ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, ενός υποκαταστήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και ενός ταχυφαγείου.
Οι αναρχικοί προκάλεσαν επίσης ζημιές και σε δύο ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε τράπεζα και σούπερ μάρκετ
Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν με τη χρήση χημικών, απωθώντας τελικά τις ομάδες των αναρχικών και αντιεξουσιαστών.
Ανοιχτή η οδός Πανεπιστημίου - Υπό κατάληψη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Ανοιχτή είναι από χθες το βράδυ η οδός Πανεπιστημίου, μετά την απόφαση των πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής να αποχωρήσουν από το σημείο μπροστά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο, τα γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου παραμένουν υπό κατάληψη.
Με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έληξε η απεργία στους ΧΥΤΑ και και άρχισε η αποκομιδή των απορριμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr