Στην απόφασή του το Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγκεκριμένα:
- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου.
Οι τρεις αυτοί μήνες είναι το διάστημα το οποίο σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία απαιτείται για να κριθεί κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική δράση από την Ελλάδα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.
- Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.
- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010, και
- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει έκθεση μέχρι τις 16 Μαρτίου, στην οποία να ορίζει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση μέχρι τις 15 Μαΐου, που να αναφέρει τα μέτρα που χρειάζονται για την συμμόρφωσή της με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών. Στην συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις.
Για αυτό το λόγο το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να καταρτίσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν, ξεκινώντας από το 2010, έναν πακέτο γενναίων και ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Να διατυπώσει συγκεκριμένα μέτρα, που να καλύπτουν μισθούς, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την δημόσια διοίκηση...και ενίσχυση της απασχόλησης, είπε.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα διαφυλάξουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού, των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, πόσο μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος παράλληλα δεν θέλησε να μπει σε συζήτηση περί λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει για νέα μέτρα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους περισσότερους από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει το Συμβούλιο Ecofin και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το γεγονός ότι η ύφεση το 2009 αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται για το 2010. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τους κινδύνους που περιβάλλουν το πρόγραμμα σταθερότητας και να το υλοποιήσει στο ακέραιο.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού οικονομικών Aντερς Μποργκ, ο οποίος είπε ότι τα ελληνικά μέτρα είναι ανεπαρκή, ο Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς πληροφόρησης και δήλωσε ότι για να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα η Ελλάδα θα ασκήσει τις επόμενες ημέρες «επιθετική επικοινωνιακή πολιτική», με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Σε ότι αφορά την επιμονή της ΕΚΤ να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η ΕΚΤ είναι θεματοφύλακας μιας πιο αυστηρής ανάγνωσης των πραγμάτων και τόνισε ότι η θέση που τηρεί ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ προέρχεται από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: Από το θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και από τους ευρύτερους φόβους που εκφράζει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα του συστήματος.
Νωρίτερα το "R" είχε μεταδώσει:
Το «πράσινο» φως στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος έως το 2012, έδωσε το Ecofin, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο του Ecofin κι ενώ η χώρα εισέρχεται από σήμερα και τυπικά σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης, στο πλαίσιο της οποίας είναι δυνατόν τα πρόσθετα μέτρα στην οικονομία να αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επιπλέον μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν», ενώ τόνισε ότι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις γίνονται με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι κίνδυνοι διατηρούνται. Επανέλαβε, δε, ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί διάσωση, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει.
"Ανησυχώ με αυτήν την παράλογη συμπεριφορά των χρηματοοικονομικών αγορών. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 4%, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα". "Δεν πρέπει να δεχόμαστε να είμαστε ο στόχος των χρηματοοικονομικών αγορών", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, όπου μονοπώλησε το θέμα της Ελλάδας.
"Κανένα συγκεκριμένο μέτρο για στήριξη της Ελλάδας δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί", δήλωσε εν τω μεταξύ ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Josef Proell. Έχουν σαφώς αυξηθεί οι πιέσεις στην Ελλάδα να εξετάσει πρόσθετα μέτρα μέχρι τις 16 Μαρτίου. Δεν θα χαλαρώσουμε σε καμία περίπτωση τις πιέσεις", συμπλήρωσε.
"Σε έναν μήνα, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξή μας. Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο", δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Elena Salgado.
"To βασικό πράγμα δεν είναι οι επόμενες 30 ημέρες. Είναι τι γίνεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Αυτό που όλοι θέλουμε να γίνει και αυτό που όλοι θέλουμε να βλέπουμε να γίνεται είναι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος που εγκρίναμε και που θα επαναβεβαιωθεί σήμερα. Αυτό είναι που έχει σημασία. Και θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έλαβε η Ελλάδα στο παρελθόν και δεν υλοποίησε ποτέ", τόνισε από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde.
"Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Για μας, δεν είναι σωστό πράγμα να λέμε ότι αποκλείουμε το ενδεχόμενο προσπαθειών για κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πρέπει να γίνει με ενισχυμένο το ρόλο του ΔΝΤ, με επιτήρηση, με παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. Πρόκειται για μια μάλλον επείγουσα κατάσταση. Πρέπει να προχωρήσουμε, πρώτη και καλύτερη η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το προωθήσει αυτό. Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε και άλλα μέτρα όσον αφορά τους φόρους...και τα έξοδα, αν θέλουν να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους στην αγορά", δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Anders Borg.
"Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ ξεκάθαρος. Αναφέρθηκε σε αυτό ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα. To ΔΝΤ έχει έναν ρόλο στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη αυτή τη στιγμή, θα έχουν ένα εποπτικό ρόλο εκεί και θα συνεργάζονται πολύ στενά με την Κομισιόν", επισήμανε από την πλευρά του ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Jurki Katainen.
"Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας πρέπει να δημιουργήσει έναν προβληματισμό όσον αφορά την ένταξη νέων μελών στη ζώνη του ευρώ," δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι.
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
«Η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και να καταλάβει ότι δεν μπορούν οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρωζώνης να πληρώνουν τα λάθη της χώρας». Τα ανωτέρω δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει δράση, αλλιώς θα έρθει αντιμέτωπη με την πιθανότητα κυρώσεων, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Ευρω – ομάδας.
Μια μέρα πριν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γιούνκερ απέσπασε τη δέσμευση της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων το Μάρτιο, εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε χθες ότι έως τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο, θα πρέπει να ανακοινώσει ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα ΙΧ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα έμπρακτα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι δεν θα ήταν σοφό οι χώρες της ευρωζώνης να τα δημοσιοποιήσουν σήμερα και τόνισε ότι αν και όταν χρειαστεί θα υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία παρέμβασης.
«Εμπιστευόμαστε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι διεθνείς αγορές κάνουν λάθος που επιτίθενται στην Ελλάδα και σφάλουν αν πιστεύουν ότι θα την παγιδέψουν».
Χθεσινές δηλώσεις Παπακωνσταντίνου
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2012, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το ευρωπαϊκό κέντρο πολιτικών μελετών (European Policy Center), λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup.Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η δημοσιονομική κρίση και η οικονομική ύφεση.
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4%, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι φιλόδοξος στόχος, όμως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», έπειτα από την πολιτική στήριξη που έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Ελλάδα την προηγούμενη Πέμπτη. Συμπληρώνοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας είναι εφικτοί διότι η κυβέρνηση έχει με το μέρος της τη στήριξη του ελληνικού λαού.
Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το Μάρτιο, μετά τη σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Τόνισε επίσης ότι αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίησή του.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική ύφεση ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η λειτουργία του δημόσιου τομέα, το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και προβλήματα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε ακόμη, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται στο έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου.
Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντινου αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, τονίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και έργο. Ο υπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της, είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, παραθέτοντας τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο πάγωμα των μισθών του δημοσίου. Ειδικότερα, ανέφερε την περικοπή των επιδομάτων στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 10% κατά μέσο όρο το 2010. Αυτό, εξήγησε ο υπουργός, αντιστοιχεί στη μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά 4% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2009.
Από την πλευρά των εσόδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στον κοινωνικό διάλογο που γίνεται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Απρίλιο.
Σε ότι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και σε «αντιφατικά μηνύματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να αποφανθεί και να συνειδητοποιήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της .
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξεταστούν σε βάθος και να διαλευκανθούν πλήρως οι ευθύνες που υπάρχουν σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που κοινοποιούσαν οι ελληνικές αρχές στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.
Αναφορικά με τα προβλήματα της διαφθοράς που πλήττουν τη χώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Εurostat ενώ σε ότι αφορά το ύψος των αμυντικών δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η σημαντική μείωσή τους για την περίοδο 2010-2012.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Goldman Sachs σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την εποχή εκείνη όταν τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα ήταν ακόμη νόμιμα και συμβατά με τους κανόνες της Eurostat η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη μέλη έκαναν χρήση παρόμοιων εργαλείων, κάτι όμως που δεν ισχύει πια από τη στιγμή που κρίθηκαν παράνομα.
Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αδιανόητα τα σενάρια που εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό τύπο και τα οποία κάνουν λόγο για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα ιδέα υπό άλλες περιστάσεις από τη σημερινή την ιδέα συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Δηλώσεις εκπροσώπου Ολι Ρεν
Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να ληφθούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα , ο ίδιος εκπρόσωπος αρκέστηκε να υπενθυμίσει τη δήλωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο Όλι Ρεν με την οποία «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν».
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου «Goldman Sachs» σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς και προς το σκοπό αυτό , όπως συμπλήρωσε, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr