Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν και της ΕΚΤ συζητά από την Τετάρτη με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζαννιά, το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο άλλαξε την τελευταία στιγμή, μετά την απόφαση να επισπευθεί κατά ένα έτος η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σχετικά με τους μισθούς, δεν ήταν σαφές αν η μείωση αναφέρεται στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου συνολικά ή στη μείωση των ονομαστικών μισθών. Το ποσοστό 7% ισοδυναμεί με κατάργηση του «14ου μισθού», ωστόσο είναι πιθανότερο να γίνει όχι μέσω της κατάργησης του «14ου μισθού» (που θα συμπαρασύρει και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα), αλλά μέσω της μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Τι μέλλει γενέσθαι με τα όρια συνταξιοδότησης
Μεταβατική περίοδο 7-10 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα.
Αυτές είναι οι τρεις εγγυήσεις που δίνει η κυβέρνηση στην ΑΔΕΔΥ, όπως υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ημερησία ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων, στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών, «δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά την προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).
Η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι να μη θιγούν τα θεμελιωμένα και τα «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά από την πλευρά της ότι αν προωθηθεί ένα σχέδιο βίαιης αλλαγής του συνταξιοδοτικού θα προκληθεί μια μεγάλη αναγκαστική έξοδος από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών και θα οδηγηθούν σε διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Με αιχμή το Ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών (που μπορούν να συνταξιοδοτούνται έως και 17 έτη νωρίτερα) και των ανδρών σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος 7 έως 10 ετών και σε καμία περίπτωση πριν από το 2013-2015.
Το νέο ενιαίο συνταξιοδοτικό καθεστώς μπορεί να προβλέπει χαμηλότερα όρια για άνδρες και γυναίκες που έχουν από 3 παιδιά και πάνω, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για εφαρμογή του παράλληλα με το νέο Ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr