Η ανάσα που έδωσε η Moody’s στην Ελλάδα προφανώς δεν άρεσε καθώς δεν εξυπρετεί πλέον τους παραπάνω στόχους τους. Σήμερα, συνεχίζουν με νέα δημοσιεύματα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πουν «αφήστε την Ελλάδα να γίνει Lehman» . Ξύδι, απαντάμε εμείς…
To ότι άφησαν την Lehman να βαρέσει κανόνι, ήταν το μεγαλύτερο λάθος πολιτικής, κι έτσι οι αρχές έμαθαν το μάθημα τους και δεν θα αφήσουν κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε να κυρήξει default, γράφει σήμερα το Bloomberg. «Διαφωνώ» απάντα ο αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Mark Gilbert. To ότι άφησαν την Lehman να καταρρεύσει, δεν ήταν το πρόβλημα, όπως τονίζει. Δεν θα έπρεπε ευθής εξαρχής να είχαν σώσει την Βear Stearns. Γιατί αυτό έστειλε λάθος μηνύματα για το μέγεθος που έχει αυτο το «δίχτυ ασφαλείας» των αρχών και αυτό ακριβώς ενίσχυσε τον πανικό του φαινομένου Lehman.
H Fed θα έπρεπε να είχε κάνει στην άκρη και να είχε αφήσιει την Bear Stearns να πέσει στον γκρεμό, τονίζει ο Gilbert. Οι επιπτώσεις σαφώς και θα υπήρχαν στο σύστημα, αλλά θα ήταν μικρότερες και οι ηθικοί κίνδυνοι θα είχαν περιοριστεί. Και η Lehman πιθανότατα να είχε επιβιώσει, έστω και εάν χρειαζόταν να πωληθεί, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Merrill Lynch.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Ελλάδα. Η παρέμβαση από την ΕΚΤ ή την Ε.Ε για να διασωθεί, θα ήταν καταστροφική για το project του «ευρώ». Θα έδειχνε ότι επιτρέπεται η δημοσιονομική ανευθυνότητα, λόγω της ασφάλειας της ομπρέλλας του ευρώ.
Η Ελλάδα χρωστάει στους δανειστές της 361 δισ. δολάρια και οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει 47 δισ. δολάρια από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ, την στιγμή που συνολικά η ΕΚΤ βοήθησε το τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της περιοχής, με 700 δισ. ευρώ..
Μπορεί το default να είναι καταστοφικό, όμως οι επιπτώσεις της διάσωσης της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς της εταίρους, θα ήταν πολύ χειρότερες. Δεν θα ήταν μόνο ένα ηθικό λάθος αλλά είναι και παράνομο, σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Οπως και να έχει, τόσο οι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όσο και οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων, έχουν τιμωρήσει την Ελλάδα. Από 4,4% τον Οκτώβριο, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 6% αυτήν την εβδομάδα.
Σε αυτά τα επίπεδα, οι επενδυτές είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτιμούν ακόμη το default της χώρας. Ομως αυτό που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι το εάν οι προσδοκίες για αποπληρωμή βασίζονται στην αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μαζέψει τα οικονομικά της, ή στην ελπίδα ότι κάποιες πιο βαθιές τσέπες θα είναι διαθέσιμες όταν χρειαστεί. Οποιος στοιχηματίζει στο δεύτερο, μάλλον κάνει ένα τεράστιο λάθος που θα του κοστίσει, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr