Αναλυτικά, στην υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε Α2 από Α1 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με αρνητικό outlook. Ο οίκος είχε θέσει την αξιολόγηση της χώρας μας υπό αναθεώρηση από τις 29 Οκτωβρίου. Υποβάθμιση και για τρεις ελληνικές τράπεζες: Εθνική, EFG Eurobank και Εμπορική.
Σύμφωνα με τη Moody’s η αξιολόγηση αυτή δεν επηρεάζει την αξιολόγηση για ομόλογα και καταθέσεις που παραμένουν στο Aaa, στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
«Η αξιολόγηση της Ελλάδα στο Α2 αντανακλά τους πολύ περιορισμένους βραχυπρόθεσμους κινδύνους ρευστότητας από τη μία και τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας από την άλλη» επισημαίνει η αναλύτρια του οίκου για την Ελλάδα Sarah Carlson. Η αναλύτρια επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απαντούν μόνο μερικώς στους μακροπρόθεσμους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Η Moody's θεωρεί ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βαρχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας / αναχρηματοδότησης, εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει στο ασυνήθιστο βήμα να μη δέχεται το χρέος μιας χώρας μέλους ως εγγύηση –ένας κίνδυνος που θεωρούμε πολύ απομακρυσμένο», σχολιάζει ο Arnaud Marès, Senior Vice President της Moody's.
Η Moody’s αναγνωρίζει ότι οι η ελληνική κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη την περασμένη εβδομάδα αναγνωρίζει τις αδυναμίες αυτές και ανοίγει το δρόμο για μια διαρκή λύση. Εντούτοις, η μακροπρόθεσμη θέση κατάσταση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τους Έλληνες πολίτες και το σθένος με το οποίο η κυβέρνηση θα τα θέσει σε εφαρμογή. «Καθώς κανένα από τα δύο αυτά ενδεχόμενα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, και καθώς τα μέτρα αυτά θα πάρει καιρός μέχρι να έχουν αποτελέσματα, η Moody’s έθεσε αρνητικό outlook στην καινούρια αξιολόγηση Α2 της Ελλάδας», επισημαίνει η κ. Carlson.
Όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας μας, η Moody's διευκρινίζει ότι η ενδεχόμενη αλλαγή της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερή» (από «αρνητική»), καθώς και η ενδεχόμενη μελλοντική της αναβάθμιση ή υποβάθμιση θα εξαρτηθούν από τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των εξαγελλθέντων σχεδίων της.
Στο στόχαστρο και τρεις ελληνικές τράπεζες
Μετά τα κρατικά ομόλογα ο διεθνής οίκος Moody’s βάζει στο στόχαστρό του και τις ελληνικές τράπεζες. Την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποβαθμίζεται παρακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank και η Εμπορική Τράπεζα.
Αφορμή για τις υποβαθμίσεις υπήρξε η εξασθένιση της χρηματοοικονομικής θέσης των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την επαναξιολόγηση της ικανότητας της χώρας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα κατόπιν της υποβάθμισης των κρατικών ομολόγων από το διεθνή οίκο νωρίτερα σε Α2 από Α1.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s.
«Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Moody’ s, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας.»
Υποβαθμίζει και το Δήμο Αθηναίων
Σε υποβάθμιση και του Δήμου Αθηναίων προχώρησε η Moody's, στη βαθμίδα Α2 –από Α1, χαρακτηρίζοντας την προοπτική του «αρνητική». Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, η εν λόγω υποβάθμιση είναι απόρροια της υψηλού βαθμού συσχέτισης μεταξύ του Δήμου της Αθήνας και του ελληνικού δημοσίου. Η λειτουργία του δήμου και η χρηματοδότησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζει η Moody's.
Τι απαντά ο Δήμος Αθηναίων
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων απάντησε ότι, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, κατάφερε το 2009 μέσα από μια εξαιρετική διαχείριση των οικονομικών του να καταταχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στην κατηγορία Α1, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα και από τους λίγους στην Ευρώπη που αξιολογήθηκε τόσο υψηλά.
Στην ανακοίνωση του επισημαίνεται, επίσης, ότι η εν λόγω βαθμολογία είναι η ανώτερη δυνατή που μπορεί να λάβει ένας ελληνικός οργανισμός στην παρούσα συγκυρία, και έχει ιδιαίτερη σημασία διότι επιτυγχάνεται στο μέσο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεδομένου η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μέσα στην οποία λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας επιφέρει αυτόματη υποβάθμιση της αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων, αφού σύμφωνα με τη μεθοδολογία του διεθνούς οίκου δεν δύναται ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), να έχει υψηλότερη αξιολόγηση από την αξιολόγηση του κράτους, δήλωσε ο Δήμος Αθηναίων.
ΔΝΤ: «Χωρίς όρια στο έλλειμμα θα υπάρξει … εκτροχιασμός»
Την υιοθέτηση κανόνων που θα καθορίζουν τα όρια των ελλειμμάτων τους στον προϋπολογισμό, πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους.
«Η χρήση κανόνων στον προϋπολογισμό εν γένει έχουν συσχετισθεί με τη βελτίωση των πλέον επιτυχημένων αποδόσεων και της σταθεροποίησης των προϋπολογισμών, ακόμη και στην περίπτωση που η οικονομική κρίση έχει επιβάλλει κάποιον περιορισμό τους», τονίζει το ΔΝΤ σε άρθρο του σχετικό με το θέμα.
«Οι χώρες με μεγάλη ανάγκη σταθεροποίησης μπορούν να διαμορφώσουν και να ανακοινώσουν τους κανόνες τους από τώρα», ακόμη και εάν «η εφαρμογή τους θα πρέπει να αναβληθεί», υπογραμμίζει το Ταμείο, χωρίς να αναφέρει, εξειδικεύοντας, κάποιες χώρες.
Όπως προσθέτει αυτοί οι κανόνες ήδη εφαρμόζονται σε 80 χώρες σε όλον τον κόσμο.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Ευρωζώνη (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), οι ΗΠΑ (ανώτατο όριο χρέους), ή ακόμη και η Ιαπωνία (πολυετές ανώτατο όριο δαπανών).
Το ΔΝΤ επεξηγεί πως προέβη σε αυτές τις νουθεσίας στα πλαίσια του ρόλου του «στην έρευνα για τις οικονομικές στρατηγικές που θα ακολουθήσουν μετά την κρίση, όπως απαιτείται από τη G20 και τη (Γενική Συνέλευση των κρατών μελών του) CFMI».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr